Includerea in programul Visa Waiver nu este o oferta pentru tarile partenere, ci se bazeaza strict pe respectarea cerintelor legislatiei americane, declara intr-un interviu pentru Mediafax Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, oficialul adaugand ca intelege frustrarea romanilor in legatura cu acest subiect. El a aratat ca accesul Romaniei in acest program va mai dura probabil cativa ani.

"Inteleg ca poate e o frustrare in randul romanilor si oficialilor de aici, dar e important de amintit ca nu vorbim de un mod de a judeca o tara, nu e o oferta pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislatia are cerinte foarte precise care trebuie indeplinite si in privinta unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului si cooperarea pe probleme de securitate Romania a facut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz si modificarea legislatiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat oficialul american.

"Sper ca foarte curand, dar in mod real nu e vorba de urmatorii cativa ani. Asa cum stiti, am vazut o scadere constanta a ratei de refuz a solicitarilor de vize si aceasta ajuta Romania, dar in acelasi timp e nevoie si de unele schimbari legislative in SUA. Administratia de la Washington sprijina schimbarile legislative care sunt acum in Congres si care ar creste sansele de acces ale Romaniei, dar cel mai probabil va mai dura inca cativa ani. Dar este o tema la care lucram indeaproape cu partenerii romani", a afirmat oficialul american, intr-o declaratie de presa sustinuta inaintea receptiei de Ziua Nationala a SUA.

Duane Butcher a aratat ca rata de refuz a solicitarilor de viza din Romania a scazut constant in ultimii ani pana la 17% in 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins in baza legislatiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificarilor sustinute de Administratia Obama, el evitand insa sa indice o data posibila pentru adoptarea legii.

De asemenea, oficialul american afirma ca SUA urmaresc "cu mare atentie" procesul de revizuire a Constitutiei si ca indiferent de modificarile aduse, trebuie avute in vedere respectarea statului de drept, intarirea institutiilor statului si continuarea luptei anticoruptie.

Butcher a reafirmat, in interviul acordat cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a SUA, ca respectarea statului de drept si transparenta sunt importante pentru investitorii americani, la fel ca si predictibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri, el adaugand ca partea americana are asteptari privind respectarea recomandarilor din ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

In privinta deciziei referitoare la proiectele Nabucco West si TAP, el afirma ca SUA au avut o pozitie de neutralitate. Potrivit oficialului american, decizia defavorabila Nabucco nu trebuie interpretata ca o declaratie negativa la adresa Romaniei, fiind determinata de argumente comerciale.

El arata ca solutia pentru asigurarea viitorului energetic al Romaniei trebuie sa se bazeze pe o combinatie a folosirii gazelor de sist, exploatarea resurselor din platforma Marii Negre, o mai buna eficienta energetica si energiile regenerabile, iar companiile americane pot oferi tehnologie in acest sens.