V-ati gandit vreodata la oportunitatile ivite pe plan profesional sau personal pe care nu le-ati fructificat la maxim dintr-un motiv aparent banal – neincrederea in a va exprima in limba engleza, cea mai vorbita limba straina din lume? Limba engleza devine din ce in ce mai mult parte din viata noastra de zi cu zi, indiferent de varsta, profesie sau locul in care traim. Globalizarea nu mai este o noutate pentru nimeni si nici nu poate fi impiedicata in vreun fel. Le fel si migratia catre alte destinatii al carei scop principal este imbunatatirea stilului nostru de viata.

FotoFoto: CVisitBritain/ Daniel Bosworth

Pe langa faptul ca este preferata in mediul de afaceri la nivel global, limba engleza este si un mijloc de comunicare folosit foarte des in calatoriile prin toata lumea si in interactiunea cu persoane de alte nationalitati. In acelasi timp, este cat se poate de vizibil faptul ca in materie de ‘entertainment’ limba engleza da tonul in muzica, filme, literatura si teatru. Ce sa mai zicem despre mediul IT, unde engleza este ca la ea acasa!

British Council estimeaza ca doua miliarde de oameni vor studia limba engleza pana in anul 2020. In acelasi timp, profesorul David Crystal, unul dintre cei mai cunoscuti lingvisti ai vremurilor noastre, a sustinut intr-un interviu oferit la inceputul acestui an, ca in prezent sunt doua miliarde de vorbitori de limba engleza la nivel global, cifra care da, sau ar trebui sa dea de gandit oricui este preocupat de viitorul sau si al familiei.

Sunt nenumarate resurse gratuite de invatare a limbii engleze, online sau in format print, dar oare sunt suficiente? Cati dintre voi nu v-ati spus la un moment dat, dezamagiti fiind de presatia in limba engleza in cadrul unei prezentari sau intalniri de afaceri, ca luati taurul de coarne si va veti imbunatatati nivelul de limba engleza, asa incat data viitoare sa fiti mandri de voi? Iar apoi acea zvacnire generata de frustarea de moment s-a stins usor pe fundalul unei vieti agitate atat la birou cat si in timpul liber, si v-ati trezit iar in mijlocul unei situatii in care realizati cat de important este sa te exprimi fluent in limba engleza. Se intampla frecvent si asa ne dam seama ca, desi avem acces gratuit la numeroase resurse de invatare a limbii engleze, tot mai eficient este sa mergem la un curs, pentru ca in acest fel suntem oarecum fortati sa alocam timp pentru studiu in programul nostru aglomerat.

In plus, una este sa inveti de unul singur si altceva sa comunici si sa interactionezi atat cu profesorul, cat si cu alte persoane care au aceleasi preocupari ca si tine. Acest lucru stimuleaza atat dorinta de a invata mai bine si mai repede, cat si apetitul pentru comunicare intr-o limba straina. Si cat de relaxant este sa poti purta o conversatie fara a avea stresul greselilor gramaticale sau a lipsei unui vocabular bogat in limba engleza! Capeti atata incredere si libertate, de parca s-ar fi daramat niste bariere invizibile, dar apasatoare.

Pana si la o partida vesela de karaoke este nevoie de o cunoastere avansata a limbii engleze. N-ar fi pacat sa ai ureche muzicala, dar sa ai dificultati in a interpreta o melodie care iti place pentru ca nu poti rosti cuvintele in engleza cu rapiditate si fluenta? Si uite asa ratezi un moment in care ai putea sa impresionezi audienta, sau pe cineva anume din multimea adunata in local.

Totul este atat de simplu daca stam putin si cugetam. British Council, institutie prezenta in Romania din 1938, are o oferta bogata de cursuri de limba engleza, unele intensive chiar, introduse recent, tocmai pentru a veni in intampinarea celor care au putin timp la dispozitie pentru a se pregati, iar timpul acela il vor valorificat la maxim.

Cursurile intensive se desfasoara atat in perioada verii (3 - 26 iulie 2013; 7 - 30 august 2013) cat si in urmatorul an academic – incepand cu luna septembrie. Cele de vara sunt cursuri de engleza generala de 36 de ore, care se desfasoara de luni pana vineri, cate doua ore pe zi. Cursurile intensive care incep din toamna sunt tot de 36 ore, dar se vor desfasura pe parcursul a 9 saptamani.

Pentru cei care au un program foarte incarcat exista posibilitatea de a studia atat in cadrul intalnirilor de grup cu profesorul, cat si online. Acest tip de curs permite participantilor sa parcurga temele de studiu online in functie de programul personal, beneficiind totodata de indrumarea profesorului cu care se vor intalni o data la doua saptamani, sambata dimineata.

Cursurile Grammar Boost se desfasoara pe parcursul a 6 saptamani si vin in completarea celor de notiuni generale de limba engleza pentru a oferi o perspectiva detaliata asupra aspectelor fundamentale ale gramaticii limbii engleze.

Iar daca aveti mai mult timp la dispozitie pe care vreti sa il dedicati studiului limbii engleze, puteti alege din oferta British Council cursul traditional care se desfasoara pe module trimestriale, inscrierile pentru trimestrul de toamna fiind deschise deja tuturor.

In functie de preferinte si de nevoi, mai puteti alege dintre cursurile de engleza pentru afaceri, pentru domeniul financiar si juridic, sau pentru pregatire la examenele pentru certificate de limba engleza – IELTS si Cambridge.

Din acest an, cursurile British Council se adreseaza si copiilor incepand cu varsta de 4 ani, prin urmare, parintii care doresc sa le ofere copiilor oportunitatea de a vorbi fluent limba engleza si de a deveni adulti increzatori in capacitatile lor de comunicare si interactiune cu cei din jur, au la dispozitie cea mai eficienta solutie.

Adultii si copiii pot participa la activitati distractivo-educative in afara cursurilor de limba engleza – sub forma de pub quiz-uri pentru adulti, unde cursantii pot cunoaste si interactiona cu persoane din alte clase, intr-un mediu informal si relaxant, si sub forma de competitii sportive sau alte activitati recreative, pentru copii.