Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat sambata, la Congresul Educatiei, ca diferenta salariala dintre invatamantul universitar si cel preuniversitar va fi eliminata, prin POSDRU.

"Va promit aici de fata astazi, ca acest lucru se va remedia in termen cat mai scurt, deoarece acele diferente vor fi din POSDRU", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

El considera ca nu este normal sa existe o lege a salarizarii care blocheaza salariile in invatamantul preuniversitar si a spus ca nu intelege argumentul legal pentru care exista o diferenta de salarizare intre invatamantul preuniversitar si cel universitar.

"Cert este ca am discutat impreuna cu colegii mei ministri si cu domnul prim-ministru vizavi de remedierea acestei deficiente. Ideea este sa se intample cat mai curand, pentru ca mi se pare normal ca din POSDRU sa poata fi finantati si colegii nostri din invatamantul preuniversitar", a mai afirmat Eugen Teodorovici.

La randul sau, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a vorbit despre bugetul MEN spunand ca exista si lucruri imbucuratoare privind acest aspect.

"Premierul a vorbit despre fondurile structurale si negocierea pentru 2014-2020, a discutat inclusiv despre disputele dintre departamente, ca sa nu zic ministri; la noi, pe zona educatiei, sunt locuri in care nu suntem multumiti, dar sunt si locuri in care suntem multumiti, pentru ca suntem unul dintre putinele sectoare cu posibilitatea de a accesa bani pe mai multe axe. Nu sunt multi care sa poata sa ia bani si din resurse umane si din Regio, in special din zona de infrastructura, premierul a cerut explicit sa existe o linie pentru infrastructura scolara si, daca nu ma insel, 700 sau 750 de milioane avem acolo, pe zona de dotari IT, agenda digitala", a declarat Pricopie.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a vorbit si el despre salarizarea din invatamantul preuniversitar si a prezentat concluziile Congresului Educatiei desfasurat in perioada 14-15 iunie la Palatul National al Copiilor, din Bucuresti.

"In ceea ce priveste salarizarea din preuniversitar, suntem in faza de lucru sa avem modificarea legislativa, am discutat-o pe indelete si speram, ca o concluzie a acestor dezbateri, trebuie sa o facem in perioada urmatoare si ne-am asumat-o. Sunt lucruri fundamentale in sistem care trebuie facute, decizii importante, pentru toate acestea solutia finantarii din fonduri europene este ca o solutie salvatoare", a declarat Mihnea Costoiu.

Acesta a reiterat afirmatia privind varianta obtinerii de fonduri din programele operationale.

"In foarte multe paneluri s-a facut trimitere la aceste fonduri europene ca o solutie. Suntem in situatia in care astazi am reusit sa platim aproape 45% din tot ceea ce s-a platit pe programul operational in ultimii trei ani - trei ani si jumatate (...) si ne bazam pe sprijinul domnului ministru sa putem avea programele de asistenta tehnica aprobate, astfel incat sa putem creste capacitatea administrativa a organismelor noastre intermediare, pentru a putea sa avem o rambursare rapida si eficienta; si trebuie mentionat ca dintre toate programele operationale, POSDRU este singurul care si-a platit de fiecare data absolut toti banii pe care i-a primit de la buget, cu eficienta maxim posibila", a mai spus Costoiu.

***

La discutii au mai participat Philippe Hat, seful Unitatii F/5 - Romania, Bulgaria, Malta, Directia Generala Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Comisia Europeana, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat MEN, Coordonator in Comitetul Consultativ Tematic 'Educatie si Formare Profesionala', Mihaela Toader, director la la Unitatea de Analiza, Programe si evaluare, Ministerul Fondurilor Europene.

Printre temele abordate la Congresul Educatiei s-au mai numarat dezvoltarea profesionala si evolutia in cariera didactica, imbunatatirea calitatii educatiei si formarii profesionale prin retele parteneriale, rolul parteneriatului scoala - intreprindere in imbunatatirea formarii profesionale initiale, invatamantul superior romanesc in context european, curriculumul pentru clasa pregatitoare: de la proiect la implementare, parteneriate scolare europene. Exemple de succes - eTwinning, bune practici in imbunatatirea calitatii educatiei si formarii profesionale la nivelul unitatilor scolare, bunele practici in dezvoltarea parteneriatului dintre scoala si mediul economic, educatia non-formala.

Congresul Educatiei isi propune sa fie o platforma de dezbatere pentru oamenii scolii si pentru toti aceia care sunt preocupati de bunul mers al educatiei. Prin Congresul Educatiei, MEN doreste sa creeze o "agora" a sistemului de invatamant romanesc, in cadrul careia sa fie expusa si discutata agenda publica a tuturor sectoarelor din educatie.

Congresul este organizat de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), organism al MEN, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti si institutiile de invatamant superior din Romania.