O suma de 100.000 de lei din disponibilitatile inregistrate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va fi virata la bugetul de stat pentru aplicarea masurilor de protectie sociala vizand cresterea nivelului minim garantat si alocatiei pentru sustinerea familiei, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern, transmite Agerpres.

"Sumele ce se vor vira la bugetul de stat asigura pe perioada in care se inregistreaza goluri de casa in anul 2013 completarea resurselor necesare pentru aplicarea masurilor de protectie sociala vizand cresterea nivelului minim garantat si alocatiei pentru sustinerea familiei acordata de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de cresterile prognozate de preturi la energia electrica si gaze naturale", a informat Guvernul.

Prin ordonanta aprobata de Guvern, se prevede ca in anul 2013, din disponibilitatile inregistrate de ANCOM reprezentand excedent din anii anteriori, suma de 100.000 lei sa se vireze la bugetul de stat in contul de venituri al bugetului de stat "varsaminte din veniturile si/sau disponibilitatile institutiilor publice" in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG.

Ordonanta completeaza OUG nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Executivul a adoptat pe 15 mai o Ordonanta care reglementeaza acordarea de ajutor consumatorilor vulnerabili, ca masura de protectie sociala fata de liberalizarea graduala a pretului la energie electrica si la gaze naturale.

Astfel, alocatia de sprijin familial va creste de la 1 iulie in medie cu 30%, iar venitul minim garantat va creste cu 8,5% de la 1 iulie si cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, majorandu-se in medie de la 191 de lei la 217 lei, a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.