Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri, la o intalnire cu producatorii agricoli in comuna Albesti, ca de cativa ani Comisia Europeana insista pe langa Guvernul Romaniei sa ia bani din fonduri europene pentru un proiect de cadastru la scara mai larga.

"Comisia Europeana nu numai ca permite sau poate sustine financiar constituirea unui cadastru, Comisia Europeana insista de cativa ani de zile pe langa Guvernul Romaniei sa ia bani din fonduri europene si sa finanteze un proiect de cadastru, la scara mai larga, nu doar pentru mediul urban. (...) Exista fonduri din fondurile structurale, se pot lua bani pentru finantarea cadastrului. Si cred ca s-ar putea folosi pentru a grabi procesul. (...) Acesta este un lucru esential nu numai pentru agricultura, ci si pentru infrastructura. Lipsa cadastrului intarzie mult si proiecte de infrastructura", a aratat Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

Comisarul european a precizat ca baza de date cu suprafetele agricole cuprinsa in Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS), care face parte din sistemul de control al subventiilor - ortofotoplanuri, parcele delimitate etc. -, ar putea fi folosita pentru a putea grabi procesul de finalizare a cadastrului.