Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri, referindu-se la opiniile exprimate atat de seful statului Traian Basescu, cat si de presedintele PNL, Crin Antonescu privind prevederile din Constitutie referitoare la proprietate, ca el se uita la ceea ce se intampla pe plan european si ca trebuie protejata proprietatea oamenilor cinstiti, transmite Agerpres.

"Daca sarcina probei - eu poate ca sunt prea tehnic si nu stiu cum sa fac sa traduc pe intelesul tuturor - si anume acum, cand ma duc la o persoana condamnata pentru coruptie sau la un traficant de droguri, ma duc si vad ca are cinci case si are cinci masini, eu trebuie sa dovedesc ca acele masini si case le-a obtinut din trafic de droguri sau din coruptie. Eu l-am prins cu un kilogram de droguri sau cu 100.000 de euro din fapte de coruptie, ceea ce e foarte dificil. In SUA, dupa anii '90, s-a intors sarcina probei si cel care nu are niciun serviciu, nu are niciun venit, este deja condamnat pentru niste fapte de natura a-i aduce avantaje materiale trebuie sa dovedeasca ca le-a obtinut din surse licite. Eu, ca fost procuror, pot sa va spun ca uneori aceasta diferenta este esentiala, iar, daca pe plan european se va adopta o directiva, oricum trebuie sa o trecem si noi in legislatia noastra. Eu in continuare cred ca ne-ar ajuta. O sa discutam", a afirmat primul-ministru, la Palatul Parlamentului.

Intrebat cum vede faptul ca este singur in acest demers de modificare a articolelor constitutionale referitoare la proprietate, Ponta a spus ca "se intampla".

"Aliantele sunt destul de ciudate pe aceasta tema. E o problema serioasa pe care trebuie macar sa o dezbatem. Daca intelegem despre ce e vorba, daca vorbim in lozinci cu proprietatea, sigur, e foarte buna proprietatea, dar nu proprietatea hotilor, nu proprietatea mafiotilor, nu proprietatea coruptilor, aia nu trebuie sa o protejam niciodata. Trebuie sa protejam proprietatea oamenilor cinstiti. Si, daca nu discutam acest subiect, nici nu o sa stim pana la urma cine are dreptate. Eu nu o tin numai eu am dreptate, dar cred ca e bine subiecte atat de importante, care se discuta pe plan european, sa nu le evitam pur si simplu doar asa ca nu le intelegem", a explicat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca le-a solicitat sefilor de Parchete sa utilizeze in mod major procedura de confiscare extinsa, punctand ca exista lege in acest sens si ca nu trebuie modificata Constitutia pentru acest aspect.

"Am atentionat pe toti procurorii ca, dincolo de condamnarea celor vinovati pentru frauda, pentru crima organizata, pentru acte de coruptie, este la fel de importanta precum condamnarea si recuperarea daunelor produse. Le-am solicitat sa utilizeze in mod major procedura de confiscare extinsa, pentru care exista lege. Nu avem nevoie de modificarea Constitutiei", a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat miercuri ca articolele din Constitutie care privesc regimul proprietatii in general pot ramane asa cum sunt in acest moment.