Peste 50 de transplanturi cu organe de la donatori in moarte cerebrala au fost realizate in Romania in 2013, pana la 1 mai, in conditiile in care in 2012 au fost 65 de astfel de interventii tot anul, avand loc si premiera a 17 operatii realizate in 24 de ore, dar si cea mai mare crestere din Europa.

"Relevant este numarul recoltarilor de la donatori in moarte cerebrala, care, de la 65 in tot anul 2012, este anul acesta, in perioada 1 ianuarie -1 mai deja de 51. Pe fondul acestei cresteri a numarului de donatori in moarte cerebrala, in Romania au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi in 24 de ore la Cluj, cinci transplanturi de ficat in 24 de ore la Bucuresti, patru transplanturi de cornee in 24 de ore la Bucuresti", a declarat pentru Mediafax, medicul Victor Zota coordonator in Programul National de Transplant.

Totodata, 32 de noi spitale au fost implicate in 2013 in program, dupa nominalizarea coordonatorilor de transplant si a responsabililor cu identificarea si mentinerea donatorilor in moarte cerebrala, a mai spus Zota. Este vorba despre centre noi la Deva, Constanta, Braila, Botosani, Vaslui, Tulcea si spitale precum Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul Elias din Capitala.

Peste 2.500 de romani traiesc datorita transplantului, iar alte cateva mii sunt pe lista de asteptare, a mai spus Zota.

Numarul transplanturilor efectuate in Romania a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori in 1999, la patru la un milion in 2011, fiind insa in continuare sub media europeana, de 15 la un milion, afirma in 2012 medicul Victor Zota.