"Este posibil si e foarte posibil ca viitorul secretar general al NATO sa provina din una din tarile noi membre NATO, asta inseamna Polonia, Romania. Stiam ca nu este exclus sa fie un roman deoarece altcineva, nu dl Basescu, a venit si a discutat cu mine acest subiect. Si am zis ca il sustin. Mi-a cerut sprijinul pentru el si nu este dl Basescu", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul unei emisiuni la B1 TV. "Va fi dintre noii membri ai NATO. Polonezii candideaza la toate functiile importante. Noi suntem cam timizi, lasam pe altii intotdeauna. Noi nu am avut in ultimii 15 ani niciun roman intr-o functie importanta pentru ca ni-i omoram noi", a continuat Victor Ponta.

Cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:

  • Despre declaratiile lui Traian Basescu: Din ce a zis presedintele, unii au inteles ca ma lauda, altii ca ma critica. Dupa aia eu ieri seara am spus un lucru, ca e bine ca presedintele nu se mai lupta cu Guvernul si cu Parlamentul, si a rezultat ca il laud si eu. Maestrul Cristoiu scrie editoriale ca ne iubim prea tare eu cu Traian Basescu. Nu ne iubim, nu. Nu mai intelege nimeni nimic.
  • Toata prezentarea facuta de dl. presedinte Basescu poate fi discutata. Cifrele sunt corecte, dar interpretarea lor - intotdeauna fiecare are nota lui subiectiva. Dar ce am vrut sa spun astazi este ca nu cred ca cineva, dincolo de cateva emisuni, va fi foarte impresionat de cifre sau de grafice. Toata lumea zice: pe 9 decembrie am votat guvernul USL cu Ponta prim-ministru, haide sa vedem ce face Ponta. Ce a facut Traian Basescu acum 3 ani, 5 ani, ce a facut Boc e deja istorie, e pentru cronicari.
  • Am promis ca reintregim salariile bugetarilor si ne-am tinut de promisiune, am promis ca dam inapoi pensionarilor acea parte de contributii de sanatate care le fusese luata ilegal de guvernul Boc si acolo presedintele chiar nu a fost de acord, si am dat-o inapoi, am promis ca indexam pensiile in 2013 cu inflatia si ne-am tinut de cuvant, ca deblocam programele europene. Deci la ce se refera domnul presedinte Basescu?
  • Nimeni nu si-a pus problema, in frunte cu mine, ca din 2013 incepem asa - si eu am spus-o in campanie de foarte multe ori: vedeti ca nu vine cornul abundentei. Insa sunt niste lucruri pe care le putem face. 
  • Credeti ca aprecierile presedintelui sunt un amestec in activitatea guvernului? Nu. Nu credeam nici cand ma critica ca este un amestesc. Simplul fapt ca iese la televiziune si zice ca guvernul nu e bun sau e bine ce face pe economic - aia nu e o interferenta in activitatea guvernului.
  • O interferenta in activitatea guvernului a fost in faimoasa zi 6 mai 2010, eu tin mai bine minte decat presedintele pentru ca in acea seara m-am uitat la televizor si am zis ca Traian Basescu a pierdut alegerile, si nu eram singur atunci. In momentul in care iesi si anunti niste lucruri care tin 100% de guvern, evident e o interferenta si de altfel si Curtea Constitutionala cred ca a spus anul trecut la suspendare ca intr-adevar a intervenit in activitatea guvernului.
  • In rest, ca are o opinie, toata lumea are o opinie. 
  • Ce m-a deranjat, si i-am spus si presedintelui, este momentul - nu s-a rezolvat nimic in acest sens - in care ma trezesc ca sunt consilieri prezidentiali care critica la modul virulent ministri sau o activitate a guvernului. Mi s-a parut ca este o situatie de natura sa tensioneze relatia intre guvern si presedinte. Pentru ca eu in general le-am spus ministrilor: nu va referiti la presedinte, relatia dintre presedinte si primul ministru o gestionez eu cat pot de bine. Acolo presedintele mi-a zis ca sunt independenti, ca poate sa zica si domnul Lazaroiu ce vrea, si domnul Funeriu si cine o mai fost.
  • Nu pot sa zic ca nu am constatat acest lucru, dar mergem mai departe. Nu ne certam de la consilieri.
  • E posibil ca presedintele sa faca aceste lucruri si din dorinta de a baga asa putin batul intre PNL si PSD. Vad ca ceea ce spune alimenteaza niste jurnalisti care in fiecare zi trebuie sa spuna ce tradator sunt eu si, culmea, din cei care nu sunt pro-Basescu.

Despre restructurari

  • Ati spus ca restructurarile din 2010-2011 au fost necesare, tara nefiind finantabila la momentul respectiv. Va mentineti declaratia? Da. Era o situatie - de asta spun ca cifrele sunt reale, interpretarea lor este diferita - era o situatie in care capacitatea noastra de a rostogoli imprumuturile aflate la scadenta, de a plati cheltuielile statului, nu doar pensii si salarii, ci toata functionarea, sigur ca necesita un imprumut de pe piata externa.
  • Si da, in 2009 - 2010 cand era criza in toata lumea Romania daca ar fi mers pe pietele private, nu la FMI, s-ar fi imprumutat mult mai scump.
  • In 2009 erati la guvernare. Nu doar ca eram la guvernare, dar in 2009 partidul din care eu fac parte a fost de acord cu semnarea acelui acord cu FMI si CE.
  • Se va face in continuarea restructurarea sistemului bugetar. Sunt domenii in care vom face in continuare restructurari si vom pastra regula de blocaj a angajarii in diverse structuri ministeriale sau administratie, autoritati. Si sunt domenii - si am vazut ca presedintele pana la urma mi-a dat dreptate la ce vorbeam de atata timp - in special la sanatate, dar si la educatie unde dimpotriva trebuie sa deblocam posturi.
  • In 2004 erau 900.000 de angajati in sistemul bugetar. S-a ajuns in 2009 la 1.400.000. Acum avem 1.200.000 si in mod sigur nu va creste acest numar.   
  • Mai degraba mai multe locuri vor scadea din diverse zone si le vom compensa la educatie si sanatate.
  • Avem per total 5,1 milioane de angajati. Deci in sectorul privat avem 3,9 milioane de angajati. Pana nu ajungem cu toti angajatii la numarul pensionarilor, 6 milioane, o sa fie foarte greu sa pastram balanta aceasta intre cei care cotizeaza la bugetul de asigurari sociale si cei care beneficiaza de pe urma asta.
  • In toata Europa, cu mici exceptii, masuri principale au fost cele de crestere a fiscalitatii. Noi am ramas la 16% cota unica si aici este meritul in principal al colegilor liberali, pentru ca ei au insistat foarte mult. Eu nu cred, strict economic si social, ca e cea mai buna solutie, dar este pactul nostru politic pe care l-am respectat. Nu am crescut  cu absolut nimic contributiile de asigurari sociale, ba chiar ca prim obiectiv daca reusim anul viitor la CAS-uri vom umbla.
  • Dar de crescut nu s-au crescut principalele taxe si impozite. TVA-ul de la 24 nu se pune problema sa creasca, se pune problema sa scada, o sa facem un prim experiment cu TVA-ul scazut la paine, cred ca din semestrul II, de la 1 iulie. Nu se poate inainte pentru ca trebuie sa faci rectificare bugetara. Si rectificarile bugetare nu pot avea loc decat dupa primul semestru. 

Despre legea retrocedarilor

  • Legea retrocedarilor e adoptata, cei de la PDL s-au facut ca au contestat-o la Curtea Constitutionala. Au contestat-o pe doua lucruri neserioase, facute asa ca sa plece si ei in vacanta fericiti. Legea este la Curte, iar pe 10 mai se pronunta CCR. Am discutat cu dl presedinte inainte sa adoptam legea pe temele principale, adica pe impozitarea cu 85% a cesionarilor, si mi-a zis ca e foarte bine, deci nu cred ca vor fi probleme
  • PDL a ridicat la CCR problema ca de ce nu dam scolile si spitalele si sa se schimbe destinatia din prima zi a restituirii, de ce am pus termenul de 10 ani in care restituim. Trebuie sa fii total nebun sa zici ca de maine dam afara copiii din scoala. Si asa 10 ani pare un termen lung, dar trebuie sa facem scoli si spitale in locul celor pe care le retrocedam. Asta au contestat ei la Curte, de aia nu i-ati vazut la televizor sa vorbeasca despre asta. 
  • Suntem singura tara din Europa si din cate stiu eu si din lume care a mers in 2005 pe ideea de "restitutio in integrum". Nimeni in afara de noi nu a restituit tot. Eu nu are rost sa mai critic guvernul de atunci. Dar pornind de la acel moment, daca celorlalti nu le restitui tot, atunci te dau in judecata pentru discriminare si pierdem la CEDO. Dar 2005 nu se mai intoarce.
  • Eu cred ca Romania ar fi trebuit sa mearga pe modelul Poloniei, al Ungariei, dar acum nu se mai poate intoarce legea din 2005. 
  • Restituirile au fost cea mai mare frauda din Romania, mai mare decat toate privatizarile la un loc. 4 miliarde de euro la fondul proprietatea, adica nu stim la cine. In momentul acesta statul are 0% din fondul proprietatea. 10.000 de cladiri au fost restituite, din care 2.500 cladiri publice. 1.300.000 de hectare, din care 300.000 in intravilan. Noi nici n-am avut vreodata 300.000 de hectare in intravilan. 400.000 de euro un hectar de teren despagubire. E cea mai mare frauda. Eu nu stiu cum a rezistat Romania la aceasta frauda. Ca un razboi.
  • Am facut mai multe sesizari la DNA, mi se pare ca sunt si dosare penale finalizate, cu oameni condamnati. Au fost oameni din ANRP, daca nu ma insel.
  • Eu cred ca in 2005 au existat in special intentii bune. Insa dupa 2008 in specia, pana in 2011, totul s-a transformat intr-o uriasa frauda in care avem evaluatori, hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, un exemplu fiind al unei case unde este o mica problema pentru ca s-a trecut strada de pe vremea comunistilor
  • Avem cereri de suprafata (in ce priveste restituirile - n.red.) cat Romania, Ucraina, Bulgaria si Ungaria la un loc. Daca restituim si Ucraina tot nu terminam.

Despre coabitare si criticile aduse de PNL:

  • Rosca Stanescu zice, dar el are alte treburi. Nu i-am vazut foarte suparati pe cei din conducerea PNL. Mai zice Rosca, mai zice unul-altul.
  • Nu am fost singur atunci cand am semnat acordul, pe baza acelui acord eu cred ca e bine ca institutiile nu se mai blocheaza in fiecare zi. Daca crede cineva ca eu am semnat de placere acel act, inseamna ca nu e in apele lui. 
  • Eu asta i-am cerut lui Crin Antonescu si lui Chitoiu: vedetele astea de Dambovita care se duc pe la televizor, astia reflecta punctul de vedere al PNL-ului, ca atunci trebuie sa avem o discutie politica? Raspunsul: Nu, dmne', nu reflecta. Noi intelegem, noi guvernam. A spus-o Crin (si public - n.red.), cred ca la Digi 24 a fost domnul Crin Antonescu imediat dupa declaratia mea si a zis foarte clar ca este solidar cu guvernul.
  • Despre acordul cu FMI: pana in iunie trebuie sa indeplinim obiectivele din acord. Mai avem Transgazul care s-a indeplinit chiar cu succes, intra capital privat intr-o companie importanta, cu arieratele suntem in grafic si avem CFR Marfa. Procedura de privatizare e facuta de consultanti si prevede anuntarea castigatorului inainte de boardul FMI.

Despre zvonurile privind ocuparea de catre Traian Basescu a postului de secretar general NATO:

  • Habar nu am. Mie nu mi-a spus nimeni de acest lucru.
  • Eu stiu doar 2 lucruri: in primul rand ca este posibil si chiar este foarte posibil ca viitorul secretar general al NATO sa provina din una dintre tarile noi membre ale NATO, asta inseamna in mod clar Polonia, Romania, ca sunt tarile cele mai importante, si de asemenea stiam ca nu este exclus sa fie un roman deoarece altcineva, nu dl Basescu, a venit si a discutat cu mine acest subiect. Si am spus acelui altcineva ca daca e vorba de un roman il sustin, ca doar nu e o pricina. Mi-a cerut sprijinul pentru el, dar nu e vorba de domnul Basescu. 
  • Si repet, am spus un lucru in care cred foarte tare, am spus: domne', indiferent ce ne-am suparat noi vreodata, daca ai o sansa reala sa ajungi intr-o pozitie atat de importanta...
  • E vorba de domnul Geoana? Nu pot nici sa va confirm, nici sa va infirm acest lucru.
  • Va fi dintre noii membri ai NATO. Este o anumita traditie, dar nu este obligatoriu.
  • Polonezii candideaza la toate functiile importante. Deocamdata au prins o functie foarte importanta, cea de presedinte al Parlamentului European. Eu cred ca noi suntem cam timizi, ca nu candidam niciodata, nu avem sanse, lasam pe altii intotdeauna. 
  • Noi nu am avut in ultimii 15 ani niciun roman intr-o functie importanta pentru ca ni-i omoram noi. Orice roman care vrea sau are o sansa in primul rand ni-l omoram noi.
  • Deci daca va fi vorba de secretar general sau de o alta functie, eu cred ca primul semn ar fi acela sa nu-l mai omoram noi din Romania.
  • Mi s-a intamplat un lucru saptamana trecuta la Strasbourg cu care eu nu m-am mai intalnit, cel putin de cand sunt lider PSD: am fost la Consiliul Europei si se dezbateau doua probleme - o cerere din 2012 de monitorizare a Romaniei pentru respectarea statului de drept si o cerere legata de Ungaria. La Romania, toti parlamentarii romani din Adunarea Parlamentara, si aici ii includ pe domnul Korodi de la UDMR, pe domnul Cezar Preda de la PDL - cu care am avut dispute, ocazie cu care imi si cer scuze pentru el, putin spus dispute - toti, absolut toti au semnat o scrisoare, au multiplicat-o pentru toti membrii Adunarii Parlamentare si au zis ca in Romania ne-am certat, am avut crize, dar putem sa ne rezolvam singuri problemele. Motiv pentru care a doua zi in comitetul politic, cu 41 de voturi "pentru" si zero impotriva s-a respins cererea. In timp ce la Ungaria, din cate stiu, a fost pentru monitorizare. E prima data cand o tara a Uniunii Europene este monitorizata de Consiliul Europei.
  •  E prima data cand nu ne mai exportam scandalul.

"Daca cumva la anul vine cineva si zice sa punem noi candidat la presedintie, inseamna ca vrea sa ma lase fara functie pe mine"

  • Daca in anul 2014 va fi o presiune in interiorul PSD, dvs. cum veti reactiona? Simplu. Voi spune: oameni buni, am semnat un acord, inainte de a-l semna v-am consultat pe toti. PNL a spus: PSD este partidul cel mai mare, alegeti voi primii ce vreti, ca nu puteti sa aveti si premier si presedinte ca nu mai e acord atunci, e fuziune.
  • Eu mi-am intrebat toti colegii si toti colegii mei din PSD mi-au spus: noi vrem functia de sef al Guvernului si il sustinem pe Crin Antonescu la presedintie. De altfel am si votat in Congres acest lucru.
  • Daca cumva la anul vine cineva si zice sa punem noi candidat la presedintie, inseamna ca vrea sa ma lase fara functie pe mine, sa nu mai fiu prim-ministru. Cand vrei sa scapi de cineva il promovezi. Nu vreau sa fiu promovat la anul de la prim-ministru.
  • E acel sentiment al PSD-ului, care in mod sigur e partid puternic si conform sondajelor si o sa vedem la europarlamentare - in mod sigur ramane cel mai puternic partid al Romaniei, aceasta aspiratie de a avea intotdeauna toate functiile. Dar nu se poate, asa cum nu se poate sa aiba PSD toate functiile de ministrii. Le-am spus: vreti sa fim cel mai mare partid al opozitiei, cum am mai fost, sau vreti sa fim cel mai mare partid de la putere? Si toata lumea a zis: cel mai mare partid de la putere. Atunci haideti sa facem alianta. Si nu o sa avem noi toti ministrii, o sa aiba jumatate PNL cu PC. Toata lumea a stiut acest lucru. Toti au votat, toti au semnat, simplu.

Despre prezenta lui Adrian Nastase la Congresul PSD

  • Eu am tinut foarte mult sa fie prezent domnul Nastase acolo pentru ca pentru membrii PSD revenirea lui era un lucru de legatura sentimentala intre cel care a fost liderul partidului atatia ani si de 20 de ani cred ca e membru al partidului si va fi, probabil, pana la sfarsitul vietii.
  • In al doilea rand e un semn ca indiferent de necazurile prin care a trecut - sigur, nu a contestat nimeni decizia judecatoreasca, dar asta nu inseamna ca ne spalam pe maini si il facem un fel de paria. Pentru noi nu e un paria Adrian Nastase.
  • Cei 5.000 de oameni din sala au considerat ca lui Nastase i s-a facut o nedreptate de catre Traian Basescu. E democratic. Nu s-a dus nimeni sa atace penitenciarul, nu s-a dus nimeni sa atace tribunalul, dar nu poti sa obligi un om sa nu aiba o opinie, sa zica: mie mi s-a parut ca nu a fost drept
  • Ce nu v-a placut la congresul PSD? Nu o sa mai avem niciodata un congres ca asta, pentru ca nu o sa mai fim niciodata intr-o situatie ca dupa atatia ani de opozitie am castigat, toti cei 5.000 de oameni erau fericiti, toti erau increzatori in viitor, nu o sa se mai intample lucrul asta niciodata. E o data si atat.
  • Nu am cu cine sa discut de la PDL. Nu au vrut sa vina sa discutam despre buget, ei se fugaresc, dl Blaga pe doamna Udrea, pe nu mai stiu pe cine mai e pe acolo. Simplul fapt ca au anuntat ca fac motiune de cenzura inainte sa vada textul, dupa care a murit motiunea dupa 2 zile. E o barca in deriva PDL. Nu e nimeni capitan acolo, nu ai cu cine sa vorbesti. Daca isi revin, sigur ca o sa discut si cu ei.
  • In mod sigur trebuie sa punem in Constitutie ca ai voie sa iti asumi raspunderea cel mult o data pe sesiune, ca altfel ajungem ca la Guvernul Boc cand au fost 16 angajari de raspundere. Dar fara UDMR, fara PP-DD, fara grupul minoritatilor nu o sa o fac.

Despre numirile sefilor DNA si Parchetului General

  • Saptamana viitoare, pe 8 - 9 mai, sunt audiati cei sase candidati, se da un vot in CSM dupa care se transmite la presedinte
  • O singura propunere s-a facut in plus, dl Nistor, nu stiu daca reuseste 'sa prinda lotul'
  • Presedintele poate sa-i numeasca oricum; de altfel a mai facut-o: dl Morar si dna Kovesi au primit aviz negativ de la CSM si au fost numiti de presedinte. Votul din CSM este strict consultativ
  • Eu imi doresc insa ca discutiile sa fie transparente, dar mi-as dori sa primeasca un vot pozitiv, e foarte important pentru normalizarea relatiilor intre institutii.
  • Eu cred ca presedintele - care a stiut de cele 6 propuneri si s-a exprimat deja asupra lor - cred ca ii va numi pe cei 6. Si Comisia Europeana a zis ca e un lucru bun si asteapta rezultatele, si partenerii europeni, toata lumea
  • Despre votul dat lui Dan Radu Rusanu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). A votat Parlamentul, domnul Rusanu chiar cred ca stie despre ce este vorba acolo. Eu l-am propus pe domnul Daianu care nu stiu al carui nas sau fin este, nici macar nu e social-democrat, e liberal, dar cred ca e un om care se potriveste. Daca liberalii l-au propus pe dl. Rusanu, pe care l-am votat si noi, eu l-am propus pe dl Daianu.
  • Despre anuntul Rovanei Plumb referitor la faptul ca a dat aprobare pentru explorarea gazelor de sist in Dobrogea si Barlad. Nu e o surpriza pentru mine. Trebuie sa comentam despre faptul ca acum Romania depinde de importurile de gaz din Rusia, ca pretul gazelor este o uriasa problema pentru populatie, dar in primul rand pentru industrie. Trebuie sa discutam ca Romania are o sansa extraordinara de a fi descoperit gaze in Marea Neagra si in 4-5 ani productia va acoperi in totalitate consumul din Romania.
  • In acest moment, din gaze de sist in SUA pretul gazului e la un sfert din cel din Europa. Economia SUA devine competitiva, incep sa aduca inapoi fabricile din Asia, in schimb Europa importa mai mult carbune si polueaza mai mult 
  • Pentru Romania ideea strategica de a nu mai depinde de importurile de gaze din Rusia este extraordinara si daca reusim acest lucru este foarte bine
  • Acum un an nu stiati ca e de interes national? Nu, nu stiam. Am spus sa facem un moratoriu, si intre timp sa vedem ce se intampla pe plan mondial. PE a adoptata o rezolutie, iar pe 22 la Bruxelles principala tema care va fi abordata va fi energia si ce face Europa care a pierdut razboiul de competitivitate cu SUA, Asia, sa nu piarda si ce are
  • In Barlad si Vaslui numai pentru explorari trebuie investiti 250 de milioane de dolari. Stiti ce bine prind in acea zona, care este una dintre cele mai sarace? Nu sunt lucruri pe care le impui cu forta, dar le explici.
  • Despre coabitarea cu presedintele: Eu am rabdare si timpul de partea mea. Eu nu am nicio intentie de a retensiona relatiile deoarece am de condus Guvernul si am 1 miliard de probleme in fiecare zi. Eu nu imi termin mandatul la anul, teoretic ar trebui sa il am pana in 2016, si eu voi fi judecat nu dupa cate injuraturi i-am tras lui Traian Basescu, ci dupa ce voi face. Ce va face presedintele nu stiu. 
  • Daca cineva isi inchipuie ca dorm vreodata in preajma presedintelui se inseala.
  • Despre Varujan Vosganian: Are foarte multe atributii si ii spun in fiecare zi: cu cat scrii mai putin pe blog si stai mai mult la minister e mai bine. 
  • Noua Comisie, dupa 2014, probabil va construi un mecanism de monitorizare la nivel european, nu doar pentru Romania si Bulgaria. 
  • Am fost in in Bulgaria, si in Italia, merg si la Leipzig. Liderii PPE, in functe cu dna Merkel, au fost in campanie practic in Romania in septembrie, nu e nicio suparare.
  • Am avut un anumit discurs in Italia si am avut un anumit discurs pentru ca cunosc limba, am scris ceva pe blog despre Sarkozy, mi-am cerut scuze si a castigat Hollande, in Bulgaria am avut grija sa fiu mai diplomat, sustinandu-mi colegii
  • Eu cred ca suntem prea timizi in regiune. PSD e un partid foarte puternic, socialistii au sansa la anul sa aiba presedinetele Comisiei Europene, cum sa nu ne jucam cartea asta? Pe 2 o sa fiu la Leipzig, la SPD. O sa mergem sa sustinem SPD.
  • Nu mergeti la mitingul PSD de la Izvor? Nu. Daca il organizeaza doamna Andronescu, ma bucur, va fi decent. Eu imi sarbatoresc prin munca 1 mai. Eu pe 1 mai impreuna cu sotia mea, cu Banicioiu, cu Piedone, avem o actiune sociala.
  • PSD e un partid tanar. E o ideologie pe care ne-o asumam si nu exista nimeni in Romania care sa isi asume aceasta ideologie in afara de noi.
  • Despre declaratiile parlamentarului PSD Bogdan Diaconu (Acesta a scris pe blogul sau: "Deutsche Welle ar trebui sa se uite in propria ograda, unde fascismul a ajuns la putere prin vot popular"): Il trec la Varujan la minister daca mai scrie pe blog. In principiu PSD-ul nu a avut niciun fel de derapaje; cand au fost, i-am reeducat.