Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminica la Targu Mures, ca Uniunea va decide marti daca va semna sau nu motiunea de cenzura pe care opozitia parlamentara intentioneaza sa o initieze dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea retrocedarii, transmite Agerpres.

''Vom mai avea discutii, maine, poimaine si vom avea si cateva propuneri suplimentare, pentru ca ni se pare foarte lunga aceasta perioada in care cei care nu pot primi in natura vor primi esalonat acesti bani (de despagubiri, n.red.) sau pot sa opteze pentru o alta varianta - vom vedea, vom decide probabil marti ce vom face, daca vom fi si noi semnatarii sau nu ai motiunii de cenzura care probabil ca va fi inaintata de opozitie. Vom decide marti, in functie si de discutii. Este o varianta mai buna decat varianta initiala, noi am dori ca inca doua-trei amendamente sa fie acceptate. V-am spus: in legatura cu cazul in care nu se pot retroceda in natura, cu esalonarea; si sunt unele care nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt de ordin procedural, in legatura cu functionarea acelor comisii de retrocedare - sa nu stea ani de zile fara sa retrocedeze si stiti foarte bine, in unele situatii, desi au fost toate deciziile clare si din partea justitiei, totusi nu s-a retrocedat din cauza unor comisii. Stiti foarte bine, si aici in judetul Mures, la paduri si la altele", a declarat Borbely.

Politicianul a aratat ca UDMR doreste introducerea de sanctiuni "mult mai drastice", in cazul in care anumite suprafete trebuie retrocedate "si cineva nu vrea, din varii motive, care exced legea".

Borbely a precizat ca UDMR constientizeaza faptul ca este in opozitie, insa va negocia acceptarea amendamentelor propuse.

"Totdeauna negociezi, stim ca suntem in opozitie, stim ca e 67% majoritatea - nu avem iluzii. Dar pana acum, va repet, a fost totusi un dialog si au fost cateva amendamente acceptate. Ceea ce este pozitiv fata de situatia in care suntem, noi am discutat si cu cultele, stiti foarte bine, se pare ca va fi o discutie si cu cultele, la nivelul Guvernului", a mai spus Borbely.

Acesta a afirmat ca, in urma cu un an, cand UDMR era la guvernare, a impiedicat guvernul din care facea parte "sa promoveze o lege prin care doreau initial sa opreasca restituirea in natura".

''Acum am avut mai multe modificari, unele au fost acceptate, desi suntem in opozitie. A fost redus de exemplu de la 25 de ani la 10 ani acea perioada cand institutiile publice, deci in cel mult 10 ani trebuie sa predea practic (proprietatile, n.r.) la culte si la altii, la care se restituie. Sunt si alte modificari care le-am propus, ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat cu colegii nostri Marko Attila si cu cei doi care au fost in prima faza condamnati pentru ca avut culpa de a retroceda catre biserica o cladire", a precizat Laszlo Borbely.

  •  Frunda: UDMR doreste ca asociatiile religioase sa poata cere restituirea bunurilor prin noua Lege a retrocedarilor

Potrivit Agentiei de presa citate, Gyorgy Frunda, consilierul primului ministru Victor Ponta, a declarat si el duminica, la Targu Mures, ca UDMR are o serie de propuneri pe care doreste sa le includa in noua Lege a restituirii proprietatilor, printre care si aceea ca asociatiile sau fundatiile religioase sa poata cere restituirea bunurilor.

"UDMR are propuneri, din cate stiu eu, in legatura cu perioada cat cladirile restituite sa nu poata fi folosite in alt scop decat in cel care sunt folosite inaintea restituirii. Si doi, in ceea ce priveste cultele religioase, bisericile traditionale unguresti din Romania au avut asociatii, fundatii care erau proprietarii acestor scoli sau institutii de invatamant si care, potrivit vechii legi, nu aveau calitatea juridica de a cere restituirea. Se doreste introducerea acestor categorii. La fel sunt si, din cate stiu eu, in situatii similare bisericile greco-catolice", a declarat Gyorgy Frunda.

Acesta a spus ca a discutat cu premierul despre acest proiect de lege, ca 'discutiile nu sunt publice'', dar a precizat ca o parte a propunerilor diverselor partide politice si a societatii civile au fost luate in considerare.

"Urmeaza ca in aceasta saptamana partidele parlamentare sa faca noi propuneri pe care Guvernul le va discuta si sper ca unele dintre sa fie acceptate", a precizat Frunda, potrivit sursei citate.