Plenul Senatului a aprobat, luni, infiintarea comisiei de ancheta privind interceptarile convorbirilor telefonice, pe mandat de siguranta nationala, ale judecatorului CEDO Corneliu Barsan, informeaza Mediafax. La solicitarea senatorului PNL, Sorin Rosca Stanescu, plenul Senatilui a dezbatut proiectul infiintarii comisiei si l-a aprobat cu 103 voturi "pentru", 15 "impotriva" si 9 abtineri, termenul pentru finalizarea anchetei fiind 30 iunie.

Presedintele Senatului a citit inaintea dezbaterii proiectului pentru infiintarea comisiei de ancheta o adresa primita de la presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Georgian Pop, in care se preciza faptul ca a fost realizata o prima ancheta in acest caz.

"In data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat in baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugamintea judecatorului Corneliu Barsan, printr-o scrisoare transmisa acestuia in data de 22 martie 2013, sa furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le detine privind posibila implicare a SRI in acest caz, elemente de natura sa sprijine activitatea noastra de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie in acest caz, va comunicam urmatoarele: unu, pana la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecator Corneliu Barsan; doi, concluzia rezultata in urma verificarilor efectuate de comisie este aceea ca domnul Corneliu Barsan nu a facut obiectul niciunui act de autorizare emis in conditiile legii nr 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nu constituit obiectul unei preocupari informativ-operative din partea SRI, direct sau in cooperare cu alte institutii", a citat liderul PNL Crin Antonescu.

Potrivit senatorului Rosca Stanescu, obiectivul anchetei comisiei speciale nu este investigarea SRI, ci de a afla in ce imprejurari s-a facut de catre procurorul DNA solicitarea pentru un asemenea mandat de siguranta nationala si in ce conditii s-a obtinut aprobarea din partea unui judecator, informeaza Agerpres.

De asemenea, obiectivul comisiei este sa stabileasca de ce exista, daca exista, asa cum a reclamat magistratul Barsan, diferente semnificative intre inregistrarile ca atare si stenogramele realizate de DNA. Prin urmare, obiectivele urmarite de comisia speciala de ancheta exced competentele comisiei de supraveghere a activitatii SRI si nu pot fi indeplinite de aceasta.

In cadrul sedintei de luni, au fost aprobate si nominalizarile inaintate plenului de catre liderii grupurilor senatoriale privind componenta acestei comisii.

Astfel, comisia de ancheta va fi condusa de liberalul Sorin Rosca Stanescu. Din comisie mai fac parte liberalii Corneliu Dobritoiu, Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu, senatorul PC Mihai Nita, social-democratii Georgica Severin, Dan Tataru, Ovidiu Dontu, Alexandru Fratean, Augustin Mitu si senatorii PP-DD Viorel Agrigoroaei si Corneliu Popescu.

Potrivit Mediafax, grupurile PDL si UDMR au refuzat sa faca propuneri de membri ai comisiei de ancheta.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca, in opinia sa, ancheta ar trebui realizata de catre Comisia de control al activitatii SRI, precizand ca senatorii PDL nu sunt de acord cu infiintarea comisiei si nu desemneaza reprezentanti in comisie. "Ar fi de dorit ca aceasta comisie speciala - de control al SRI - sa-si continue si sa-si finalizeze investigatia pe aceasta directie, pana atunci nu suntem de acord cu instituirea comisiei de care un numar de 79 de senatori fac vorbire in acest proiect de hotarare", a sustinut Radulescu.

De asemenea, senatorul PPDD Tudor Barbu a sustinut ca nu opteaza pentru infiintarea unei comisii de ancheta in paralel cu cea care controleaza activitatea SRI. "Ar trebui sa luam si varianta lasarii comisiei de specialitate sa lucreze pe acest subiect si sa vedem daca nu este optima", a afirmat Barbu, care a precizat ca ceea ce a sustinut este punctul sau personal de vedere.

Hasotti a precizat ca mai multi senatori PPDD au semnat in favoarea infiintarii comisiei de ancheta, exprimandu-si nedumerirea.

Ulterior, liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochitoiu, a sustinut ca pozitia grupului este pentru infiintarea comisiei de ancheta. El i-a anuntat ca membri ai comisiei de ancheta pe senatorii Popescu Corneliu si Agrigoroaie Ionel.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a mentionat ca infiintarea comisiei de ancheta nu impiedica functionarea Comisiei de control a SRI, precizand insa ca din partea SRI s-a comunicat faptul ca nu a existat un mandat de interceptare pe siguranta nationala in cazul judecatorului Corneliu Barsan. Verestoy a precizat ca la nivelul Comisiei SRI va fi continuata ancheta in cazul interceptarii judecatorului CEDO, precizand ca ar fi "logic" sa se astepte finalizarea acestei achete.

De asemenea, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat ca infiintarea comisiei de ancheta ar fi "o greseala", deoarece s-ar interpreta drept o imixtiune asupra unei anchete in desfasurare.

Punctul de vedere a fost sustinut si de senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de control al SRI. "O astfel de comisie, daca s-ar constitui, ar insemna sa vina la ancheta procurori, judecatori, sa-i intrebe de ce au acordat mandate in cazul doamnei Barsan. (...) Eu cred ca o asemenea comisie... eu as vrea sa se infiinteze, pentru ca as fi curios sa-i aflu concluziile, eu am sa ma abtin, pentru ca sunt de parere ca este impotriva legii", a sustinut Savu.

La randul sau, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat ca una dintre problemele cu care se va confrunta comisia de ancheta vizeaza accesul membrilor la documente clasificate, respectiv detinerea certificatului ORNISS.

"Daca vrem sa facem, atunci sigur, facem temeinic, ardeleneste. Daca vrem sa o facem asa, ca sa facem impresie, sa zica presa ca am facut noi ceva extraordinar dupa o luna de zile sau doua sa venim si sa ne recunoastem falimentul", a sustinut Sarbu.

Totodata, senatorul PSD Serban Mihailescu a avansat ideea amanarii unei decizii asupra infiintarii comisiei de ancheta.

"Acum 5-6 ani, noi am mai incercat o chestiune de genul asta si pe urma ne-am cerut scuze, pentru ca procurorii nu vor participa la niciun fel de lucrari, potrivit legii. Pe urma ne-am cerut noi scuze si n-am stiut cum sa mai dam inapoi. Va rog frumos, in spiritul decentei, hai sa amanam o saptamana (...) Hai sa ne mai gandim o saptamana, va rog frumos, in numele USL, in numele cui vreti", a spus Mihailescu.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca sunt mai multe saptamani de cand se discuta la nivelul Biroului Permanent despre acest subiect, iar discutia a fost amanata.

"Pana la urma suntem in fata unei solicitari care se mentine, care este perfect regulamentara, a 76 de colegi senatori si mie nu-mi ramane decat, dupa ce am inventariat si punctele de vedere si propunerile nominale, sa supun votului plenului Senatului proiectul de hotarare", a sustinut Antonescu.

Ulterior, presedintele Senatului a dat citire proiectului de hotarare privind infiintarea comisiei de ancheta.

Potrivit documentului, infiintarea comisiei de ancheta este justificata de interceptarea lui Corneliu Barsan pe mandat de siguranta nationala.

Obiectivele comisiei privesc "inventarierea si studierea tuturor documentelor oficiale vizand acest caz, verificarea modului in care s-a dat aprobarea acestor interceptari si temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul in care au fost respectate deciziile CEDO in materie".

Comisia de ancheta este formata din 12 membri si are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie 2013.