Un raport comandat de Ministerul britanic de Externe (Foreign Office) arata ca "nu exista nici un motiv de panica" privind numarul de romani si bulgari care ar urma sa intre in Marea Britanie odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii incepand cu 1 ianuarie 2014, scrie presa britanica.

Studiul mentioneaza ca nu poate estima cati romani si bulgari vor merge in Marea Britanie dupa relaxarea conditiilor in ianuarie, si avertizeaza ca orice previziuni sunt "eronate si inselatoare".

"Dovezile disponibile sugereaza ca Marea Britanie nu este o destinatie preferata pentru bulgarii si romanii care considera emigrarea ca o viitoare optiune", arata analiza Institutului National de Cercetare Economica si Sociala (NIESR).

Concluzia vine dupa ce un studiu facut de o companie de cercetare a sugerat ca Marea Britanie este extrem de nepregatita pentru incetarea acestor restrictii si ca orice aflux de romani si bulgari ar putea pune o presiune mai ales asupra scolilor si ar agrava criza economica.

Potrivit ministerului britanic al Muncii, 26.000 de bulgari si 80.000 de romani traiesc acum in Marea Britanie.