Aproximativ 500 de angajati ai combinatului Oltchim au blocat, marti, timp de o jumatate de ora, Drumul National 64 Ramnicu Valcea - Dragasani, nemultumiti de anuntul privind disponibilizarea a peste 1000 de salariati, informeaza Mediafax.

Marti dimineata, angajatii Oltchim au blocat DN 64, la iesirea din Ramnicu Valcea spre Dragasani. Dupa aproximativ o jumatate de ora, salariatii au revenit la combinat, continuand protestul fara a fi inregistrate incidente.

Potrivit presedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, oamenii sunt dezamagiri de concluziile intalnirii de luni de la sediul Ministerului Economiei dintre ministrul Varujan Vosganian cu conducerea si sindicatele de la Oltchim si administratorii judiciari.

"Raspunsurile primite din partea Ministerului Economiei i-au suparat si oamenii cer in continuare ca guvernantii sa ofere raspunsuri in ceea ce priveste soarta lor. Concedierile colective sunt solutii pentru un faliment, nu pentru o insolventa. Trimiterea in somaj a peste 1.000 de oameni nu este o solutie, masura este oricum ilegala, iar salariatii il asteapta in continuare la Ramnicu Valcea pe premierul Victor Ponta. Joi oricum vom merge noi la Bucuresti", a declarat Mihai Diculoiu.

Protestele la Oltchim au intrat in cea de a doua saptamana

Cateva sute de angajati ai Oltchim au blocat si luni, dar si pe parcursul saptamanii trecute, Drumul National 64. Luni, oamenii au mers in mars spre zona de nord a orasului, initial ei blocand DN 67 Ramnicu Valcea - Horezu - Targu Jiu.

Tot luni, liderul sindical de la Olchim Ramnicu Valcea, Mihai Diculoiu, a anuntat ca pe listele de disponibilizari de la combinat sunt 1.020 de salariati, cerandu-le acestora sa nu semneze actele pe motiv ca decizia de trimitere in somaj este "ilegala".

Diculoiu a sustinut ca hotararea de disponibilizare luata de catre administratorul judiciar este ilegala deoarece nu a fost elaborat planul de reorganizare a societatii si, in consecinta, nu a fost aprobat de catre Adunarea Generala a Creditorilor.

La randul sau, liderul sindicatului "Victoria" din cadrul combinatului Oltchim, Corneliu Cernev a confirmat ca este vorba despre 1.020 de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati, iar o ordonanta pentru plata salariilor restante "va intra in sedinta de Guvern de miercuri".

"Salariile compensatorii se acorda conform contractelor colective de munca. Angajatii primesc 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, in functie de vechime. Vom discuta timp de doua saptamani despre listele cu disponibilizari, acestea nu au fost facute publice, dar exista si este vorba despre 1.020 de salariati din cadrul Oltchim care urmeaza sa fie trimisi in somaj. Ordonanta pentru plata salariilor restante va intra in sedinta de Guvern de miercuri", afirma Cernev.

Conducerea executiva a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, administratorii judiciari si presedintii sindicatelor din societate s-au intalnit, luni, la sediul Ministerului Economiei cu Varujan Vosganian, cu care au avut o discutie privind perspectivele societatii.

Oltchim, in insolventa

Comisia Europeana a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intentie de cumparare, astfel ca singura solutie este restructurarea cu disponibilizari, a anuntat, vineri, premierul Victor Ponta.

El a precizat ca statul incearca sa atraga finantare de la banci si traderi pentru activele functionale ale Oltchim.

Angajatii Oltchim au primit, vineri, 45% din lichidarea pe luna februarie.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.