Institutul Cultural Roman (ICR) a anuntat, vineri, printr-un comunicat citat de Mediafax, ca perioada de depunere a contestatiilor in concursul de finantare de proiecte culturale demarat de institutie in noiembrie 2012 a fost prelungita cu 24 de ore, pana pe 19 martie, la ora 16:00.

"Recomandam celor care au fost anuntati ca au dosare incomplete sa foloseasca procedura contestatiei, prelungita pana la data de 19 martie, ora 16.00. Dosarele declarate neeligibile pot deveni eligibile dupa completarea lor", se precizeaza in anuntul ICR.

Documentul aduce precizari si cu privire la cele doua etape de organizare a concursului ICR - etapa administrativa, ce viza verificarea documentatiei tehnico-financiare prevazute la art. 16 si care s-a incheiat miercuri, si etapa de selectie, ce are in vedere ierarhizarea ofertelor culturale in functie de valoarea, importanta si reprezentativitatea programului pentru domeniul cultural respectiv.

"Conform OG nr. 51/1998, etapa tehnico-administrativa, ce s-a incheiat la 13 martie, a insemnat verificarea documentatiei fiecarui dosar in parte, respectiv certificate de atestare fiscala in original, din care sa reiasa ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat sau local; actul de infiintare - autorizare; certificatul de inregistrare fiscala; extras de cont privind partea de cofinantare; scrisoare de intentie din partea partenerului etc. In acest moment, procedura de concurs se afla in etapa tehnico-administrativa si de primire a contestatiilor pentru dosarele anuntate ca incomplete din punct de vedere al documentatiei depuse. Conform art. 11 alin. 2 din Ordonanta nr. 51 din 11 august 1998, privind imbunatatirea sistemului de finantare a programului, proiectelor si actiunilor culturale, modificata si completata, autoritatea finantatoare are obligatia de a verifica daca solicitantii intrunesc toate conditiile de participare la selectie. Accentuam ca aici este vorba de o prevedere legala", se arata in comunicatul ICR.

HotNews.ro a transmis joi ca sase dintre cele mai cunoscute si de succes evenimente culturale organizate in Romania au fost declarate neeligibile pentru finantare de catre Institutul Cultural Roman. Printre ele se numara TIFF, Festivalul National de Teatru sau Festivalul de Jazz de la Sibiu, care au fost respinse in "etapa administrativa de selectie a dosarelor". ICR a precizat ulterior ca respingerea proiectelor s-a datorat "strict aspectelor de ordin tehnico-financiar".

In comunicatul dat vineri, ICR adauga ca "proiectele culturale ce nu indeplinesc cerintele legale ale regulamentului-cadru si ale OG nr. 51/1998, aprobate prin Legea nr. 245/2001, nu sunt responsabilitatea ICR. Aplicantii care au avut dosare incomplete au fost anuntati despre motivele pentru care dosarul a fost declarat neeligibil", se precizeaza in documentul Institutului Cultural Roman.

Totodata, institutia mentioneaza ca unii competitori, precum organizatorii Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), ai Festivalului de Film NexT, Teatrul Nottara din Bucuresti, organizatorii Festivalului Anonimul, ai Festivalului Anim'est, Astra Film Festival, UNITER (organizatorul Festivalului National de Teatru) etc. "sunt parteneri ai ICR si au proiecte in derulare".

In anuntul initial publicat pe site-ul ICR a lipsit orice precizare clara in acest sens.

Iacob Florea, directorul Directiei ICR de promovare a culturii, a declarat pentru Mediafax ca respingerea dosarelor Uniter si TIFF a fost o decizie tehnica luata de comisia ICR care a verificat conformitatea dosarelor. Asadar, au fost acceptati doar cei care au depus la dosar toate actele necesare. "Prezenta pe site-ul Institutului nu reflecta si nu vorbeste despre calitatea si importanta dosarelor", a precizat Florea.

Totodata, ICR nu a facut publica componenta comisiilor care au analizat proiectele.

Suma totala alocata de ICR pentru acest concurs de finantare nerambursabila este de 450.000 de lei.