Sase dintre cele mai cunoscute si de succes evenimente culturale organizate in Romania au fost declarate neeligibile pentru finantare de catre Institutul Cultural Roman. Printre ele se numara TIFF, Festivalul National de Teatru sau Festivalul de Jazz de la Sibiu, care au fost respinse in "etapa administrativa de selectie a dosarelor".

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL

Conducerea ICR a anuntat miercuri ca "fiecare aplicant va primi, in cursul zilei de astazi, un e-mail in care li se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil". Joi, 14 martie, acest e-mail nu ajunsese inca la o parte dintre concurentii respinsi.

"Autoritatea finantatoare are obligatia de a verifica daca solicitantii intrunesc toate conditiile de participare la selectie", se mentioneaza in comunicatul ICR. Printre proiectele declarate neeligibile in aceasta etapa administrativa se numara:

  • Festivalul International TIFF de la Cluj;
  • Festivalul de Jazz de la Sibiu;
  • Festivalul de film independent Anonimul;
  • Festivalul National de Teatru organizat de UNITER;
  • Festivalul de film documentar One World Romania;
  • Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS;
  • productia pe DVD a filmului premiat la Cannes "Dupa dealuri" si regizat de Cristian Mungiu.

Printre proiectele declarate eligibile gasim:

documente

Lista proiectelor eligibile si neeligibile ICR

(14 Mar 2013) PDF, 721KB

  • Analiza strategiilor de dezvoltare urbana pe coasta Marii Negre in anii 60-70. Studiul raporturilor si schimburilor din bazinul Marii Negre - Turcia si Romania (candidat: B.I.A. Istudor Sorin O. Nicolae);
  • Gala premiilor VIP (Editura Arte);
  • proiectul Minerva care include dizertatii si recitaluri de poezie (Asociatia Bibliopolis);
  • proiectul fotografic "Din mosi-stramosi: Valea Trotusului".

Din informatiile HotNews, pana joi 14 martie, e-mail-ul in care urmau sa fie explicate motivele respingerii nu a fost primit de o parte dintre concurenti. In comunicatul ICR s-a precizat ca acest e-mail va fi trimis in cursul zilei de miercuri.

UPDATE: Institutul Cultural Roman a revenit cu o precizare, ulterioara publicarii stirii HotNews.ro, in care mentioneaza ca respingerea proiectelor s-a datorat "strict aspectelor de ordin tehnico-financiar".

"Se intelege ca de indata ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus si corespunde cerintelor legale, proiectul devine eligibil", considera comunicatul ICR. "In acest sens, solicitam respectarea perioadei legale de contestatie in asa fel incat sa poata fi luate in discutie toate proiectele ce au documentatia in conformitate cu OG nr 51/1998 (privind imbunatatirea sistemelor de finantarea programelor, proiectelor si actiunilor culturale, aprobata prin Legea nr 245/2001 cu modificarile si completarile ulterioare). Ultima zi de depunere a contestatiilor este 18 martie."

In anuntul initial publicat pe site-ul ICR a lipsit orice precizare clara in acest sens.

Iacob Florea, directorul Directiei ICR de promovare a culturii, a declarat pentru Mediafax ca respingerea dosarelor Uniter si TIFF a fost o decizie tehnica luata de comisia ICR care a verificat conformitatea dosarelor. Asadar, au fost acceptati doar cei care au depus la dosar toate actele necesare. "Prezenta pe site-ul Institutului nu reflecta si nu vorbeste despre calitatea si importanta dosarelor", a precizat Florea.