Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca saptamana viitoare, marti, se va decide in USL forma proiectului de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, informeaza Mediafax.

Antonescu a declarat joi, la iesirea din sedinta Biroul Politic National al partidului, ca in reuniune se discuta proiectul de lege al Guvernului privitor la restituirea proprietatilor, care ar putea suferi modificari fata de forma initiala.

"E o discutie foarte detaliata pe un proiect foarte important pe care urmeaza in principiu ca Guvernul nostru sa angajeze raspunderea, cel privitor la restituirea proprietatii. Sunt foarte multe discutii mai ales cu aspecte tehnice (...) Este un proiect, el s-a discutat in prima lectura in Guvern, cum v-a anuntat si premierul, urmeaza sa avem acum in Biroul Politic, vom avea luni o discutie si in grupurile parlamentare si marti la sedinta USL vom lua decizia, daca da sau nu. Daca se angajeaza raspunderea pe acest proiect, sau acest proiect cu niste modificari, ca inca nu a fost angajat", a declarat Antonescu.

Presedintele PNL a mai sustinut ca nu se pune in discutie procedura de adoptare, respectiv prin angajarea raspunderii Guvernului.

"Procedeul angajarii raspunderii este sustinut de catre noi din cauza constrangerilor de calendar si din celelalte argumente pe care premierul le-a prezentat si pe care noi le sustinem", a spus Antonescu.

Liberalul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi, la iesirea din sedinta BPN al PNL ca, din punctul sau de vedere, actualul proiect de lege nu este satisfacator, invocand faptul ca durata intregului proces de despagubire este esalonat pe o perioasa mult prea lunga si ca, in cazurile in care despagubirea nu se poate face in natura, se va recurge la despagubire in bani ceea ce va insemna o povara bugetara greu de onorat pentru guvern.

Chiar daca actualul proiect de lege are anumite parti bune pe care le salutam, trebuie sa facem o analiza detaliata. Impreuna cu coelgii din PNL voi participa la o discutie mai degraba tehnica pentru a vedea daca putem sa imbunatatim actualul proiect de lege care nu as putea spune ca, cel putin din punctul meu de vedere, este satisfacator", a declaart Tariceanu.

"Demersul guvernului, il salut, sunt o serie de principii clare, sanatoase, care trebuiesc avute in vedere si salutate, insa mecanismele si mai ales durata intregului proces este esalonat pe perioada care este mult pre lunga, din acest moment vorbim de 14 ani, in afara de faptul ca pentru cei care nu pot sa fie despagubiti in natura sunt prevazute sume in bani, urmand ca ele sa fie esalonate pe durata de 10 ani incepand din 2017 si care reprezinta o sarcina, o povara bugetara, pe care nu vad cum guvernul din acel momnet, de la acea data, ar putea sa o onoreze", a adaugat liberalul.

Guvernul intentioneaza ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 19 martie, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta. Premierul a amintit ca pentru stabilirea acestei date este necesar si acordul Birourilor Permanente ale celor doua camere parlamentare.

Ponta a subliniat ca recurge la asumarea raspunderii pentru ca problema despagubirilor nu este a unui singur partid si trebuie rezolvata definitiv prin votul Parlamentului.

Premierul a spus ca se va merge pe principiul restituirii in natura unde este posibil, iar daca nu e posibil, se va recurge la esalonarea despagubirilor pe "un termen rezonabil".

El a mai precizat ca nu intentioneaza sa mai recurga la angajrea raspunderii pentru un alt proiect de lege si ca nu se teme de o eventuala motiune de cenzura din partea PDL si PPDD.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege prevede ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate de stat vor primi despagubiri in numerar in termen de trei ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale.