Toti tinerii sub 25 de ani ar trebui sa beneficieze de o formare permanenta, de un stagiu sau un contract de ucenicie in urmatoarele patru luni care urmeaza absolvirii unei institutii de invatamant sau pierderii locului de munca, au decis joi ministrii europeni ai Muncii, relateaza AFP.

Ministrii europeni au aprobat marile linii ale unei propuneri a Comisiei Europene denumita "Garantia pentru tineri". Este vorba de incurajarea statelor membre de a oferi tuturor tinerilor pana in 25 de ani "un loc de munca, o formare profesionala, ucenicie sau un stagiu de calitate", asa cum exista in Finlanda.

UE a prevazut sa deblocheze 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 in contul acestui program. Aceasta suma va fi acordata regiunilor unde rata somajului in randul tinerilor este mai mare de 25%.

Rata somajului a depasit pragul de 25% in 13 state membre si depaseste 55% in Grecia si Spania.

Tinerii sunt cei mai amenintati pe piata europeana a muncii iar riscul lor de marginalizare nu inceteaza sa creasca.

"Europa sociala este in pana", au afirmat ministrii francez si german ai muncii, Michel Sapin si Rudolf Hundstorfer, intr-un document transmis omologilor lor.

"Costurile sociale in crestere si somajul ridicat, in special in randul tinerilor, risca sa afecteze increderea in valoarea constructiei europene si in institutiile Uniunii", avertizeaza ei. Cei doi, alaturi de omologul lor luxemburghez Nicolas Schmit, au cerut revenirea la "o ambitie sociala in Europa", in ciuda "constrangerilor macroeconomice si a reformelor necesare".

Printre pistele avansate figureaza in special crearea unui salariu minim, "provocare la nivel national dar care permite garantarea unui venit decent tuturor muncitorilor europeni". "Acesta ar fi un semnal puternic in termeni de constructie a unei Europe sociale".