Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, i-au acordat fostului ministru al Invatamantului, academicianul Mircea Malita, Diploma de excelenta pentru contributiile deosebite aduse invatamantului romanesc, informeaza ministerul Educatiei printr-un comunicat remis HotNews.ro.

Remus Pricopie, Mircea Malita si Mihnea CostoiuFoto: edu.ro

In cadrul ceremoniei desfasurate la sediul Ministerului Educatiei Nationale joi, 21 februarie, ministrul Remus Pricopie a punctat noutatile pe care fostul ministru Malita le-a adus in timpul mandatului sau, se arata in comunicat. Mircea Malita este cel care a permis infiintarea claselor de limbi straine, precum cele de rusa, germana, franceza si engleza, dar si a liceelor de informatica si a catedrelor de informatica din facultati.

De asemenea, in mandatul sau, s-a creat la Bucuresti Centrul European de Invatamant Superior pe langa UNESCO. Un fapt inedit pentru acea perioada, ministrul Malita a initiat primul mare seminar international in domeniul prospectologiei, "Science of Future", care s-a desfasurat in Romania.

Ministrul delegat, Mihnea Costoiu, a vorbit despre importanta actiunilor academicianului Malita in calitate de ministru al Invatamantului, dar si a demersurilor in domeniul cercetarii academice pe care domnia sa le-a continuat. Experienta, cunoasterea, valoarea pe care Mircea Malita le reprezinta trebuie cunoscute si utilizate in mod constructiv pentru sistemul de invatamant romanesc, a mai precizat ministrul delegat, citat in comunicat.

Ministerul precizeaza ca Mircea Malita a vorbit despre importanta construirii politicilor publice pentru binele comun, subliniind ca, inainte de toate, rolul fundamental al educatiei este acela de a crea cetateni. De asemenea, Malita a marturisit ca s-a ghidat in mandatul sau avand in minte personalitatea remarcabila a lui Spiru Haret care "a fost un noroc pentru invatamantul romanesc".

Academicianul Mircea Malita a fost ministru al Invatamantului in perioada februarie 1970 - octombrie 1972. De profesie matematician, Mircea Malita a fost recunoscut in lumea academica, dar si in cea a diplomatiei, unde s-a facut remarcat prin activitatea sa de ambasador al Romaniei in SUA si Elvetia.