Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat luni, la Bruxelles, ca Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are o evaluare proprie privind Consiliul JAI din 6-7 martie, unde este asteptat un vot privind aderarea la Schengen, insa mandatul Romaniei va fi decis la nivel de Guvern, transmite Mediafax.

Corlatean a aratat ca la nivelul MAI s-a acumulat de-a lungul anilor "un anumit grad de frustrare" privind subiectul Schengen pe fondul intarzierii la nivelul partenerilor europeni a deciziei privind aderarea.

"Cred ca trebuie sa ne facem o evaluare atunci, inainte de reuniunea JAI in interiorul Guvernului si Guvernul va trebui sa adopte un mandat de pozitie la aceasta reuniune. Putem avea si avem diferite evaluari, colegii de la MAI, care au acumulat de-a lungul anilor un anumit grad de frustrare pentru ca ei au gestionat pe fond, au facut toate demersurile, criteriile, investitiile de un miliard de euro in securizarea frontierilor, deci acolo este o mare asteptare si, poate, un anumit grad de frustrare. Avem si la noi la MAE propria evaluare, cert este ca ne dorim in mod legitim sa existe o hotarare favorabila Romaniei in baza respectarii criteriilor", a afirmat Corlatean dupa reuniunea CAE de la Bruxells, intrebat daca la Consiliul JAI Romania va insista pentru un vot, asa cum a declarat in urma cu o saptamana ministrul de Interne, Radu Stroe.

Corlatean a aratat ca trebuie luptat "pana la Consiliul JAI" din 6-7 martie pentru o decizie favorabila Romaniei si ca nimeni "spune astazi, maine, poimaine" ca s-a rezolvat situatia.

De asemenea, el a aratat ca punctul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar trebui sa fie pe agenda Consiliului JAI. "In mod normal, va fi pe agenda, nu exista niciun element pana in prezent, care sa contrazica", a mai spus ministrul de Externe.

Ministrul Radu Stroe a declarat pe 10 februarie ca la Consiliul JAI din martie va cere vot pentru intrarea Romaniei in Schengen si a comentat refuzul lui Traian Basescu de a semna scrisoarea privind aderarea prin faptul ca presedintele nu ar vrea sa-si lege numele de un eventual insucces.

"Voi cere vot la Consiliul JAI", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, intr-o emisiune de la Antena 3.

Stroe a mai spus, in acelasi context, ca refuzul presedintelui Basescu de a semna scrisoarea privind aderarea poate fi explicat prin faptul ca seful statului nu ar vrea sa-si lege numele de un eventual insucces al Romaniei in procesul de aderare.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 13 februarie ca va transmite impreuna cu ministrii de Externe si Interne o scrisoare catre omologii din UE pe tema aderarii Romaniei la Schengen, aratand ca procesul depinde de o problema politica ce poate fi rezolvata daca nu vor mai exista "sabotaje" chiar din interiorul tarii

"Ministrul Corlatean a fost la Haga si vestile sunt bune. Daca in Romania s-a inceput acum sa se lege MCV de Schengen, vad ca europenii nu-l mai leaga. Suntem intr-o vesnica transformare: de unde aveam probleme, nu mai avem, de unde nu aveam, ne creem. Este important insa si eu cred ca impreuna cu ministrul de Externe si ministrul de Interne trebuie sa transmitem o scrisoare catre toti prim-ministrii, ministrii de Interne si ministrii de Afaceri Europene sau Externe care vor fi reprezentati la Consiliul JAI din martie. Este o problema politica - tehnic, toata lumea, inclusiv Comisia Europeana, a spus foarte clar ca trebuie sa intram - problema politica trebuie sa ne chinuim cu totii sa o rezolvam si, daca nu mai suntem sabotati din tara, sunt si sanse importante in acest sens", a spus Ponta in sedinta de guvern de miercuri.

"Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda", a evidentiat un comunicat MAE dupa vizita lui Corlatean.