Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut marti, la Haga, o intrevedere cu omologul olandez Frans Timmermans, in care acesta din urma i-a transmis ca Guvernul Olandei nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), informeaza MAE intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Pagina Mark Verheije

Pagina Mark Verheije

Foto:

UPDATE: Un cititor HotNews.ro a intrebat mai multi politicieni olandezi pe contul acestora de Twitter daca se verifica afirmatiile ministrului Corlatean. Astfel, doi membri reprezentativi ai Partidului Popular pentru Libertate si Democratie ((Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) Rene Leegte si Mark Verheijen sustin ca din dezbaterea avuta in Camera Reprezentantilor nu s-a tras concluzia prezentata de ministrul roman.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza in comunicat ca ministrul Titus Corlatean a avut, marti, convorbiri oficiale cu omologul olandez Frans Timmermans, in cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Olanda, la invitatia sefului diplomatiei olandeze.

Aceasta este prima vizita bilaterala a sefului diplomatiei romane de la preluarea noului sau mandat, mentioneaza MAE, precizand ca discutiile au abordat teme de actualitate si interes comun pentru relatiile bilaterale romano-olandeze si pentru cooperarea in cadrul Uniunii Europene.

"Seful diplomatiei romane a solicitat sprijinul partii olandeze in favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie. A subliniat ca autoritatile romane isi indeplinesc cu responsabilitate rolul pe care il detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana.

Ministrul olandez al afacerilor externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, ca a transmis Parlamentului national evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru Romania, care pune in evidenta o serie de progrese semnificative facute de Guvernul Romaniei in acest dosar", se arata in comunicatul MAE.

Totodata, "cei doi ministri au convenit sa mentina contactul politic in perioada urmatoare pentru a explora identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pana la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013".

Din perspectiva relatiei bilaterale romano-olandeze, cei doi demnitari "au agreat dinamizarea dialogului politic si diversificarea componentei de cooperare in plan economic. Ambii oficiali au subliniat nivelul si dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale romano-olandeze, Regatul Tarilor de Jos ocupand primul loc in clasamentul investitorilor straini in Romania. Ministrul Titus Corlatean a transmis interesul Romaniei pentru atragerea de noi investitii olandeze, cu precadere in domeniul energiei, agriculturii si infrastructurii", mai arata MAE.

"Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme aflate pe agenda europeana, precum procesul de extindere a UE, situatia din vecinatatea imediata, Parteneriatul Estic si relatia cu Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe roman a pledat in perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013), pentru un limbaj cat mai ambitios posibil in ceea ce priveste R. Moldova, avand in vedere progresele inregistrate de acest stat.

Pe palierul european, cei doi ministri au convenit derularea de consultari regulate intre ministerele afacerilor externe ale celor doua tari pe temele aflate pe agenda comunitara. Partile romana si olandeza au agreat necesitatea identificarii la nivel european a unor solutii comune pentru problemele cu care se confrunta, in prezent, UE, printre care si criza economico-financiara", se mai arata in comunicat.

De asemenea, "in ce priveste, subiectul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii romani (si bulgari), oficialul olandez a dat asigurari ca tara sa va respecta prevederile legale si va liberaliza accesul, incepand cu 1 ianuarie 2014".

Ministrul afacerilor de externe roman a adresat omologului sau olandez invitatia de a vizita Romania in cursul acestui an, invitatie acceptata de ministrul Timmermans, mai precizeaza MAE.