Ministrul Apararii Nationale, deputatul PSD Mircea Dusa, a declarat sambata, la Miercurea Ciuc, ca atunci cand se aduce ofensa simbolurilor statului roman trebuie luate masuri, dar a punctat ca romanii si maghiarii din Harghita si Covasna traiesc in buna intelegere, transmite Agerpres.

El a participat la o sedinta de autoevaluare a activitatii Brigazii 61 Vanatori de Munte, la care presa nu a avut acces. Intr-o declaratie facuta ulterior, Dusa a vorbit, in calitate de deputat de Harghita, despre respectarea legii privind simbolurile statului roman si a subliniat ca trebuie aplicate sanctiuni atunci cand se aduce ofensa acestora.

"Sigur ca, pana la urma, anumite chestiuni punctuale, care creeaza suspiciuni, trebuie rezolvate si trebuie rezolvate de catre institutiile abilitate ale statului, fie ca este vorba de contraventii sau, uneori, chiar de cazuri mai grave. Pentru ca, pana la urma, daca nu exista o sanctiune in lege pe alte elemente decat cele pe contraventii, totusi, institutiile statului trebuie sa se sesizeze si, probabil, trebuie sa plece de la cei care sunt abilitati de lege in acest domeniu si sa actioneze in asa fel incat simbolurile Romaniei sa fie respectate si sa nu avem discutii de acest gen in cele doua judete. (...) Sigur ca atunci cand se aduce ofensa simbolurilor statului roman trebuie luate masuri dure in acest sens", a afirmat Mircea Dusa.

Deputatul harghitean a spus ca discutiile legate de autonomia teritoriala in zona sunt inutile si sunt purtate de "unele minti inflacarate" care nu fac decat sa agite spiritele in cele doua judete. El a tinut sa mentioneze ca romanii si maghiarii din cele doua judete traiesc in buna intelegere.

Referitor la arborarea steagului secuiesc sau a steagului Ungariei pe unele institutii publice, subiect dezbatut in presa centrala in ultima perioada, parlamentarul PSD a spus ca administratia locala, cei care reprezinta institutiile statului in teritoriu "trebuie sa se preocupe de problemele economice ale celor doua judete si nu de lucruri care nu-si mai au locul".

Mircea Dusa a promis ca, in calitate de deputat de Harghita, se va preocupa ca in dezbaterea publica sa fie aduse subiecte legate de dezvoltarea economica sau de crearea de locuri de munca si nu cele care ii invrajbesc pe romani si maghiari.

"Eu, in calitate de deputat al acestui judet, voi face in perioada urmatoare demersuri necesare ca acest subiect sa dispara din dezbaterea publica din cele doua judete si dezbaterea publica sa fie axata pe probleme economice, pe locuri de munca, pe perfectionarea sistemului de invatamant, sanatate si alte domenii care intereseaza populatia. Inca o data repet, romanii si maghiarii traiesc aici in buna intelegere si problemele lor sunt cele pe care le-am amintit eu, nu probleme care vizeaza invrajbirea intre romani si maghiari", a declarat Mircea Dusa.

Pe mai multe institutii publice din Harghita si Covasna este arborat drapelul Ungariei, dar si steagul secuiesc, votat in 2009 de consilierii UDMR ca steag la judetului Harghita.

In septembrie 2012, Curtea de Apel Targu Mures a anulat definitiv si irevocabil hotararea prin care steagul secuiesc a fost votat ca steag al judetului, dar acesta a ramas arborat pe primarii si institutii publice.

In luna ianuarie, prefectul Harghitei, Adrian-Jean Andrei, le-a recomandat primarilor din judet sa nu arboreze drapelele altor state decat in conditiile legii si a facut un apel sa se respecte actele normative care statueaza atat arborarea drapelului national, cat si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei.