Bugetul Ministerului Sanatatii pe anul 2013 a fost aprobat vineri de Comisiile reunite de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, informeaza Agerpres. Comisiile au aprobat si anexa la bugetul MS care vizeaza bugetul alocat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) dupa ce proiectul de buget al Ministerului Sanatatii vorbea despre desfiintarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Bugetul MS a fost aprobat cu 26 de voturi favorabile, sase impotriva si doua abtineri. Totodata, Comisiile de buget-finante au aprobat, cu 26 de voturi pentru, sase impotriva si doua abtineri, si anexa la bugetul MS care vizeaza bugetul alocat CNAS.

HotNews.ro a scris joi ca un pasaj din bugetul Ministerului Sanatatii confirma pentru prima data intr-un document oficial intentia ministrului Nicolaescu, comunicata public in mai multe randuri, de a desfiinta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Pasajul respectiv ar echivala cu o schimbare fara precedent in sistemul sanitar romanesc. La solicitarea HotNews.ro si RFI, Ministerul Sanatatii a precizat ca prevederea este o "eroare materiala la redactarea proiectului de catre Ministerul Finantelor Publice". Comunicatul Ministerului NU neaga insa intentia pe fond, ci doar termenul de realizare a acesteia. Surse guvernamentale au declarat insa pentru HotNews.ro ca este greu de explicat o astfel de eroare materiala intr-un proiect de buget care a trecut prin sedinta de Guvern.

Bugetul a fost aprobat cu o suplimentare de 5.000.000 de lei, pentru finalizarea lucrarilor la Spitalul Clinic de Urgenta "Louis Turcanu" din Timisoara. Amendamentul privind suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 5.000.000 de lei a fost formulat de deputatul PSD Vasile Bleotu, sursa de finantare indicata fiind bugetul Ministerului Finantelor.

"Este in proportie de 75% construit si trebuie finalizata aceasta constructie", a motivat deputatul Bleotu amendamentul sau. Amendamentul a fost sustinut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, si aprobat de parlamentari cu 28 de voturi pentru si un vot impotriva.

Si deputatul PSD Octavian Petric a formulat un amendament, care a vizat redistribuirea sumei de 4.000.000 de lei din bugetul MS pentru majorarea capitalului social la SC UNIFARM SA. Amendamentul a fost aprobat cu 31 de voturi favorabile si un vot impotriva.

Amendamentele depuse de parlamentarii PP-DD au fost respinse in bloc.

Deputatul PDL Andreea Maria Paul a criticat modul in care au fost aprobate amendamentele la bugetul MS.

"Regret ca si in anul 2013 alocarile bugetare din domeniul Sanatatii se fac tot discretionar, tot conform negocierilor de culise, tot pe liste suplimentare, fiind singurele amendamente care observ ca trec la majoritatea ministerelor. Toti copiii din tara au nevoie de bani pentru investitii, nu doar cei unde dvs. aveti interese particulare", a declarat deputatul democrat-liberal, citat de Agerpres.