Credinciosii ortodocsi de rit vechi - rusii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii si sarbii din Banat - sarbatoresc luni Craciunul. Singurul lacas de stil vechi din Bucuresti este Manastirea Adormirea Maicii Domnului, de pe strada Televiziunii, in tara existand peste 80 de astfel de biserici, scrie Agerpres.

Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Christos, stabilita pe 7 ianuarie, este prefatata de seara de Ajun, cand copiii si tinerii imbracati in costume traditionale, avand colaci legati cu stergare inflorate, colinda pe la casele rudelor si prietenilor, in cete, pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Pruncului Sfant.

Dupa ce colindatorii se intorc la casele lor, familiile traditionale se reunesc la o masa de post, denumita 'Cina Sfanta', dupa rasaritul primei stele pe cer, semnificatie a astrului ce i-a calauzit pe magi catre locul Nasterii Mantuitorului. Pe masa din Ajunul Craciunului, ortodocsii de stil vechi pun aceleasi bunatati de post specifice Sarbatorilor. Moldovenii, ardelenii sau minoritatile de rusi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sarbi pregatesc cate 12 feluri de mancare, in numele apostolilor.

Compotul de prune afumate, graul fiert cu nuca sau sarmalele de post cu hribi sunt mancarurile care anunta, in noaptea Nasterii Domnului, o mare Sarbatoare. In ziua de Craciun, fiecare crestin ortodox de rit vechi merge la biserica, la Liturghie, apoi, la pranz familiile se reunesc la masa traditionala, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peste, ciorbe si borsuri, zacusca, totul stropit din abundenta cu vin rubiniu si votca.

In Romania traiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil Vechi, indeosebi rusi lipoveni, armeni si sarbi.

Potrivit recensamantului efectuat in 2002, numarul rusilor lipoveni este de 29.774, al rusilor - de 8.914, al sarbilor - 22.518 si al armenilor - 1.780. Separarea Bisericii Ortodoxe in Stil Vechi si Nou a avut loc in 1923, cand la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian.

Singurul opozant al schimbarii, mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat, murind la Paris. Negati de Biserica de Stil Nou si prigoniti de autoritati, clericii care au ales sa pastreze vechiul calendar au fost nevoiti sa paraseasca bisericile si manastirile. Centrul credintei de stil vechi a ramas Manastirea Slatioara din Suceava, locul in care in fiecare an se aduna mii de credinciosi.