VIDEO CSM motiveaza respingerea propunerilor MJ pentru conducerea Ministerului Public si a DNA: Nitu are un autocontrol scazut si o rezistenta scazuta la stres. Irimie nu cunoaste institutiile UE si realitatile institutionale ale DNA

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 3 decembrie 2012, 18:09 Actualitate | Esenţial


Tiberiu Nitu / Ioan Irimie
Foto: Colaj HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis luni ministrului Justitiei Mona Pivniceru motivarile hotararilor de respingere a candidaturilor pentru functiile de procuror general al Romaniei si procurorul sef al DNA. Astfel, CSM arata ca procurorul Tiberiu Nitu, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, are un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres in timp ce Ioan Irimie nu cunoaste institutiile Uniunii Europene, da dovada de o cunoastere lacunara a realitatilor institutionale ale DNA.

"Astazi, 03.12.2012, in temeiul art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului justitiei hotararea 422 si hotararea 423 a Sectiei pentru Procurori din 22 noiembrie 2012, privind avizarea negativa a propunerilor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie", informeaza CSM intr-un comunicat transmis luni presei.

 • CSM: Tiberiu Nitu are un autocontrol scazut si o rezistenta scazuta la stres
In motivarea hotararii transmise Ministerului Justitiei, membrii Sectiei de procurori ararta ca procurorul Tiberiu Nitu nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general al PICCJ, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar si din perspectiva structurii de personalitate.

Potrivit Sectiei de procurori, "din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, rezulta ca modalitatile de inlaturare a vulnerabilitatilor identificate sunt tratate la modul general, solutiile implica majoritar modificari legislative si nu sunt fundamentate pe studii si analize privind eficacitatea sistemului judiciar, un exemplu edificator in acest sens fiind necunoasterea studiilor de impact referitoare la noile coduri. De  altfel, la majoritatea intrebarilor adresate de Sectia pentru procurori, domnul procuror a evitat raspunsurile directe si concrete."

documente
(3 Dec 2012) PDF, 1MB
CSM mai arata ca din proiectul de management a lui Nitu lipseste "cu desavarsire" orice perspectiva asupra "modului in care Ministerul Public se inscrie in sinergia institutionala, respectiv orice viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de  justitie".

Tiberiu Nitu "nu a identificat masuri imediate si concrete care [...] sa conduca la obtinerea unor rezultate pozitive in buna desfasurare a activitatii unitatilor de parchet".

Potrivit CSM, desi recunoaste ca masura delegarii procurorilor de la parchetele de la nivelele superioare la parchetele de la nivelele inferioare, in vederea preluarii de dosare, nu are un rezultat scontat, Nitu propune aceasta masura in locul unei masuri deja existente, care si-a dovedit eficienta.

In ceea ce priveste activitatea lui Nitu de coordonare a Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, CSM constata "lipsa de performanta si neimplicare in exercitarea atributiilor manageriale in contextul in care, in perioada in care acesta a coordonat activitatea sectiei, la nivelul ei nu s-a inregistrat niciun dosar  finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de  interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public.

Sectia de procurori a CSM adauga ca, din perspectiva functiei de ordonator principal de credite la care a candidat, Tiberiu Nitu "a oferit raspunsuri vagi".

Potrivit CSM, "in  ceea ce priveste criteriul de evaluare referitor  la  cunostintele  specifice functiei pentru care s-a propus de catre ministrul Justitiei avizarea numirii, Sectia pentru  procurori retine ca domnul Nitu Tiberiu-Mihail nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia, o evaluare si o analiza a regulamentelor care guverneaza activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie lipsind cu desavarsire. De asemenea, candidatul nu a demonstrat cunostinte solide privind activitatea concreta a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", exemplificand prin faptul ca acesta nu cunoaste "gradul de incarcatura al dosarelor/procuror la nivelul Parchetului ICCJ si nici gradul de recuperate a prejudiciilor".

"Din desfasurarea interviului, s-au sesizat in privinta candidatului un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa", informeaza Sectie d eprocurori, precizand ca Nitu a refuzat sa raspunda la anumite intrebari relevante pentru conturarea profilului de candidat si a disponibilitatii la efort, precum lamurirea unor aspecte privind experienta profesionala.

CSM concluzioneaza ca Nitu "nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului  Ministerului  Public, dar si din  perspectiva structurii de personalitate, respectiv a abilitatii de a relationa cu personalul, de a empatiza si de  a  reusi  motivarea si mobilizarea acestuia in  vederea  participarii la realizarea obiectivelor Ministerului Public, toate pe fondul unei rezistente scazute la stres si al unei disponibilitati limitate la efort sustinut". • CSM: Ioan Irimie a furnizat raspunsuri partiale, uneori eronate. Nu cunoaste institutiile UE si realitatile institutionale ale DNA
In ceea ce il priveste pe Ioan Irimie, CSM arata in hotarare ca procurorul nu cunoaste institutiile Uniunii Europene, da dovada de o cunoastere lacunara a realitatilor institutionale ale DNA si dovedeste o lipsa de viziune manageriala privind organizarea si eficientizarea DNA.

Procurorii CSM informeaza ca, in urma raspunsurilor oferite de Ioan Irimie in cadrul interviului public, au constatat ca acesta "nu cunoaste institutiile Uniunii Europene, facand confuzie intre institutii atat sub aspect organizatoric cat si din punct de vedere al atributiilor si al relatiilor cu alte organizatii sau institutii nationale ori europene". CSM ofera drept exemple confundarea Consiliului Europei cu Comisia Europeana si a evaluarilor din cadrul mecanismului instituit de Grupul de state impotriva Coruptiei (GRECO) cu cele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie (MCV).

"Totodata, se observa si cunoasterea lacunara a realitatilor institutionale ale Directiei Nationale Anticoruptie de catre candidat, tinand seama, de exemplu, de lipsa unui raspuns satisfacator privind rolul Directiei Nationale Anticoruptie in cadrul Grupului de state impotriva Coruptiei (GRECO), precum si de lipsa unei prezentari coerente  detaliate a modalitatilor concrete de colaborare cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice si alte institutii publice, inclusiv cu Serviciul Roman de Informatii sau alte structuri informative specializate", mai arata CSM.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii mai constata ca Ioan Irmie a dat dovada de lipsa de viziune manageriala privind organizarea si eficientizarea DNA, aratand ca, desi procurorul a identificat o serie de vulnerabilitati si a propus obiective pentru eliminarea lor, nu a venit cu modalitati concrete de a duce la indeplinire obiectivele respective.

documente
(3 Dec 2012) PDF, 1MB
Totodata, din cauza faptului ca procurorul nu s-a folosit de studii si analize privind eficacitatea si eficienta sistemului juridic in identificarea vulnerabilitatilor si disfunctiilor, in unele cazuri viziunile lui Irimie au fost in contradictie cu indicatorii statistici si de performanta din rapoartele DNA. Spre exemplu, Ioan Irimie a invocat in proiectul sau "instabilitatea cadrului legislativ" in conditiile in care DNA nu s-a confruntat cu astfel de problema, informeaza CSM.

"In privinta crietriilor referitoare la capacitatea de comunicare, de relationare si in legatura cu rapiditatea in luarea deciziilor, Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul procuror Ioan Irimie nu dovedeste abilitati in domeniul bunelor relatii cu mass media si al transparentei, si nici preocupari in ceea ce priveste imbunatatirea imaginii publice a institutiei", informeaza CSM.

In ceea ce priveste activitatea efectiva a lui Ioan Irimie, ca procuror sel al Serviciului teritorial Cluj in perioasa 2003-2005, CSM retine "lipsa de performanta in exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta a activitatii", precizand ca, la aceea vreme, procurorul general al DNA a solicitat revocarea lui din functie, Irimie preferand sa isi dea demisia mai degraba decat sa conteste decizia prin modalitatile prevazute de lege.

Sectia de procurori a mai retinut, din desfasurarea interviului, ca Irimie a dat dovada de o "scazuta capacitate de adaptare la conditiile interviului, precum si furnizarea unor raspunsuri partiale, uneori eronate, in raport cu scopul si modalitatile de formulare a intrebarilor".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3603 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  aoleu (Luni, 3 decembrie 2012, 19:02)

  Angoasat [utilizator]

  La asa raport al candidatilor, te intrebi cum de au ajuns pana la interviu..n-aveau ce cauta acolo! cine raspunde pt promovarea unor cozi de topor ? se transpune si in timp si bani pierduti!
  • +12 (14 voturi)    
   Votati ARD (Luni, 3 decembrie 2012, 21:58)

   emigrant [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Aveti perfecta dreptate. Dar si procurorii pe bune din sistem trebuie sa se inscrie la aceste concursuri. Sigur concursul nu a fost transparent dar dau apa la moara sustinatorilor cozilor de topor. "Daca altcineva nu s-a prezentat, ce sa facem etc.. ". Speranta mea e ca data viitoare va fi o selectie reala. D-lor procurori e vorba de viitorul dvs.

   Ca si in cazul alegerilor daca nu te duci la vot o sa cistige ceilati. Parerea mea e ca daca USL va avea majoritatea se cam termina cu independenta Justitiei poate ptr mult timp. Sa speram ca se vor gasi destui care sa dea sanse procurorilor adevarati sa isi faca meseria. Numai un ministru al Justitie ARD va face propuneri corecte. USL va gasi o alta Pivniceru, daca nu cumva o vor mentine pe asta ptr ce treaba fenomenala a facut.
   • -3 (5 voturi)    
    Lasa-ne cu propaganda (Luni, 3 decembrie 2012, 23:43)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

    ARD e PDL rebranduit. am vazut aproape un deceniu ce pot sa faca... motiv pt care toata lumea ii detesta. Deci, nu, multumim!
    • +3 (3 voturi)    
     da!? (Marţi, 4 decembrie 2012, 0:14)

     qwezczx [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

     Si USL ce e?

     PCR->FSN->PDSR->PSD->USL
    • +3 (3 voturi)    
     lasa ca tie iti trebuie un an de USL (Marţi, 4 decembrie 2012, 0:14)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

     sa vezi atunci ce a fost comunismul inainte de 89.
 • +19 (19 voturi)    
  Completez cu o parere personala - (Luni, 3 decembrie 2012, 19:48)

  OvidiuDiaconescu [utilizator]

  Anume ca motivele invocate in raspunsul oficial, care sa justifice incompatibilitatea cu posturile pt care erau propusi sunt doar un mod politicos de-a spune "nu" - genul de raspuns politic corect care sa nu jigneasca...

  Adevarul e ca respectivii chiar nu aveau ce cauta pe functiile pe care erau propusi. Fara generalizari, fara propaganda - dar ei doi ca indivizi erau din mai multe pdv ... inadecvati.
  • +9 (9 voturi)    
   :) (Luni, 3 decembrie 2012, 21:38)

   Analfabet [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

   Mi-e teama ca nu cumva, prin natura "politicoasa" a raspunsul, sa dea incredere ministrului justitiei sa insiste cu propunerea, in loc sa sa reinceapa procesul de selectie. Om trai s-om vedea...
  • +4 (6 voturi)    
   E nevoie de Grajdani (Luni, 3 decembrie 2012, 23:54)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuDiaconescu

   USL are mare nevoie de Grajdani.
   Guvernul actual e compus din Grajdani, inclusiv Ponta este un pion impins pe masa, sa o duca cum poate pana la alegeri.
   Au mizat pe o singura carte: Basescu e de vina, PDL e de vina chiar daca ei guverneaza.

   Mereu Ponta si Antonescu (P&A) vorbesc despre ce ar trebui facut, ce e nevoie si asa mai departe, deloc despre ce au facut, ce or sa faca. Stiu ca orice lucru concret pe care l-ar putea scoate pe gura ar putea fi folosit impotriva lor, asa cum ei au folosit aceeasi tactica murdara impotriva lui Boc si Ungureanu.

   Asa ca mai bine o lalaie, singurul lor scop in aceasta guvernare a fost si ramane obtinerea unor procente cat mai mari, nimic altceva.
 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 decembrie 2012, 20:24)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  irimie si scobitoare (Luni, 3 decembrie 2012, 21:50)

  visio [utilizator]

  lui ioan irimie trebuie sa ii dai instructiuni de folosire pentru scobitoare; altfl, cine stie ce idei ii vin..
  oricum, il recomanda fata...
 • +1 (1 vot)    
  ! (Marţi, 4 decembrie 2012, 10:08)

  melcul_naravas [utilizator]

  Oare ce salarii au "podoabele" astea de procurori? Am inteles ca stiau dinainte intrebarile la urmau sa rapunda.Au fost lamentabili!
 • 0 (0 voturi)    
  ce fata au (Marţi, 4 decembrie 2012, 14:15)

  minny [utilizator]

  Unu are fata de prostalau si unu de impertinent :) Culmea e ca asa si sunt in realitate...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by