Duminica seara Dan Diaconescu a anuntat o schimbare de strategie in negocierea cu Guvernul pentru privatizarea Oltchim. Fondatorul OTV sustine ca, potrivit caietului de sarcini al lictiatiei ar avea timp pana la 14 februarie 2013 sa incheie contractul, desi el insusi a trecut in oferta sa de la licitatie termnul de 10 zile insemnand data de 1 octombrie 2012. Schimbarea anuntata de Dan Diaconescu vine pe fondul presiunilor crescute din partea Guvernului si a premierului Ponta de a semna contractul si de a plati cei 45 de milioane de euro promisi pentru Oltchim dar si pe fondul presiunilor salariatiilor, care au protestat in fiecare zi a saptamanii trecute.

Dan DiaconescuFoto: AGERPRES

Dan Diaconescu a prezentat intr-o emisiune la B1TV un extras de cont de la banca OTP care ar atesta existenta unor sume de bani in conturile personale ale sale, despre care acesta sustine ca ar fi suficiente pentru plata salariilor angajatilor Oltchim. Diaconescu este in acest moment intr-o situatie limita atat din punct de vedere econonomic cat si din punct de vedere politic. Implicarea sa in privatizarea Oltchim i-a adus o publicitate uriasa in ultimele doua saptamani, dar un eventual esec al privatizarii l-ar putea costa scump pe el si pe partidul sau PPDD cu doua luni inaintea alegerilor parlamentare. Dan Diaconescu l-a atacat vehement pe premierul Ponta in ultima saptamana acuzandu-l ca ii pune bete in roate in procesul de achizitie al combinatului Oltchim. Dan Diaconescu a transformat tot procesul de negociere intr-un show televizat dupa reteta care l-a consacrat in studiourile sorbide ale OTV.

Scurt istoric al intamplarilor din jurul privatizarii Oltchim

In data de 21 septembrie 2012 Dan Diaconescu a fost declarat castigatorul licitatiei pentru privatizarea Oltchim. In cursa pentru privatizarea Oltchim s-au aflat patru investitori: PCC SE (actionar minoritar al Oltchim), Aisa Investment si Chimcomplex (companii romanesti controlate de Stefan Vuza) si Dan Diaconescu. Dan Diaconescu a oferit cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni detinut acum de stat, aproximativ 203 milioane de lei. Imediat dupa castigarea licitatiei Dan Diaconescu a declarat pentru cei prezenti ca "Oltchim a redevenit pamant romanesc. Guvernul nu a gresit deloc in aceasta alegere". Mai mult in cadrul unui interventii intr-o emisiune televizata din data de 21 septembrie 2012, Dan Diaconescu dadea asigurari ca banii vor ajunge in 10 zile la Guvern: "Eu sper sa mi se dea actiunile mult mai repede decat e prevazut in lege, sper ca asa cum imi cer ei banii in zece zile sa-mi dea si ei actiunile in zece zile, daca nu o sa ma imprumut in nume personal".

In replica premierul Victor Ponta avertiza ca persoana care va castiga licitatia pentru preluarea Oltchim are la dispozitie "intre cinci si zece zile" pentru a plati pretul asumat, riscand in caz contrar sa "raspunda in fata legii".