Universitatea Bioterra a fost implicata, in 2000, intr-un scandal legat de emiterea de diplome si certificate imprimate de Ministerul Educatiei, fara ca Bioterra sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme CNEEA hotarand retragerea autorizatiei, pana la remedierea problemelor, relateaza Mediafax.

La sfarsitul anului 2000, Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotarat retragerea autorizatiei si a dreptului de functionare pentru toate specializarile Universitatii Bioterra Bucuresti (UBB), din cauza incalcarii grave a Legii acreditarii si a Legii invatamintului.

Neregulile descoperite vizau organizarea ilegala, la Constanta si Arad, a unor filiale apartinind departamentului de psihopedagogie, prin concesionare catre unele fundatii, precum si emiterea de diplome si certificate imprimate de MEN, fara ca UBB sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate.

Conducerea CNEA preciza atunci ca o diploma care aparea la Universitatea Agronomica cu mentiunea "anulat" a fost regasita la Universitatea Bioterra ca document autentic.

In plus, UBB anulase 40 de certificate emise ilegal doar printr-un anunt in presa, si nu in Monitorul Oficial, iar documentele nu au fost recuperate de la absolventi si nu se regaseau in arhiva institutiei.

O alta neregula constatata la Bioterra era legata de existenta unor filiale la Constanta, Arad, Alexandria si Dragasani, desi atit in fata comisiei MEN - CNEAA, cit si printr-un anunt in presa, conducerea institutiei a sustinut ca nu are nici un fel de filiala.

Potrivit informatiilor de la vremea respectiva, UBB avea aproape sase mii de studenti, functionind cu patru specializari si un colegiu. Facultatea de inspectie si legislatie fitosanitara si veterinara si colegiul cu acelasi nume au fost autorizate provizoriu in 2000, iar Facultatea de Drept si cea de Tehnologia si valorificarea produselor agricole au fost autorizate provizoriu in urma cu doi ani. Facultatea de inginerie si management in turism a fost acreditata de catre CNEAA si urma sa primeasca viza Parlamentului pentru dobindirea acestei calitati.

In 2011, Universitatea Bioterra din Bucuresti a fost clasata ca institutie de invatamant superior centrata pe educatie.

Universitatea Bioterra este o institutie de invatamant superior privat de interes public parte a Sistemului National de Invatamant, potivit site-ului universitatii.

Taxele de studii pentru anul I, in anul universitar 2012 - 2013 sunt cuprinse intre 450 si 850 de euro, specializarile fiind: Inginerie si management in alimentatie publica si turism, Ingineria produselor alimentare, Controlul si expertiza produselor alimentare, Protectia consumatorului si a mediului si Drept.

Conform Cartei Universitare din 2011, Bioterra, in calitate de institutie de invatamant superior acreditata, are dreptul legal de a emite diplome, certificate sau alte acte de studii, dupa caz, prin care atesta calificarile dobandite de absolventii programelor de studii.

"Universitatea are dreptul sa emita acte de studii atat absolventilor propriilor programe de studii pe care le organizeaza, cat si absolventilor unor programe de studii autorizate sa functioneze provizoriu, pe care ii evalueaza, la finalizarea studiilor, pe baza nominalizarii institutiei de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului", potrivit Cartei.

Universitatea a fost initial componenta a Fundatiei Universitare Bioterra Bucuresti. Statutul si structura Fundatiei Universitare Bioterra au fost legalizate in urma unei decizii din 19 mai 1994 a Judecatoriei Sectorului l Bucuresti. Unele dintre aceste specializari functioneaza doar in Bucuresti, iar altele si la Slobozia, Alexandria, Focsani si Buzau.

Ulterior, specializarile ce functionau in cadrul Universitatii Bioterra au fost autorizate sa functioneze provizoriu prin HG nr. 294/1997 si celelalte hotarari de Guvern aparute pana in 2002.

Incepand din 2002, Universitatea Bioterra a fost acreditata prin Legea 480/2002. Conform articolului l al acestei legi, Universitatea Bioterra din Bucuresti este "institutie de invatamant superior, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de invatamant", cu sediul in Bucuresti, strada Garlei nr. 81, Sectorul I.

In structura Universitatii Bioterra sunt cuprinse, conform prevederilor din legea de infiintare si HG 635/2008, urmatoarele facultati acreditate: Facultatea de Management Agroturistic, acreditata in 2002, cu specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism, in domeniul de licenta Inginerie si management, avand durata de studii de patru ani la cursuri de zi si fara frecventa, respectiv 240 de credite; Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, acreditata in 2005 de CNEAA, cu specializarea Ingineria Produselor Alimentare, in domeniul de licenta Ingineria produselor alimentare, avand durata de studii de patru ani la cursuri de zi, respectiv 240 de credite; Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, acreditata in 2005 de CNEAA, cu specializarea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, in domeniul de licenta Ingineria produselor alimentare, avand durata de studii de patru ani la cursuri de zi si fara frecventa, respectiv 240 de credite; Facultatea de Drept, acreditata in 2005 de CNEAA, cu specializarea de Drept, in domeniul de licenta drept, avand durata de studii de patru ani la cursuri de zi si fara frecventa, respectiv 240 de credite.

Universitatea Bioterra are in componenta si alte facultati si specializari autorizate: Facultatea de Management Agroturistic din Focsani, judetul Vrancea, cu specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Alexandria, judetul Teleorman, cu specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Slobozia, judetul Ialomita, cu specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism; Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare din Alexandria, judetul Teleorman, cu specializarea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare; Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare din Slobozia, judetul Ialomita, cu specializarea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare.

Intrebat despre scandalul din 2000, rectorul Cornel Trandafir a declarat ca nu cunoaste detalii despre acesta, intrucat el nu era angajat atunci.