Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, sef de lucrari in cadrul Universitatii Bioterra Bucuresti - Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare, si pe Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta, potrivit Mediafax. In prezent sunt in derulare perchezitii, fiind vizati de cercetari doi profesori universitari si cinci salariati din cadrul Universitatii Bioterra, care, in cursul zilei de joi vor fi condusi la sediul Parchetului, iar procurorii vor decide asupra masurilor procesuale ce se vor impune in cauza.

UPDATE 4: Adrian Dulugeac, sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra Bucuresti, a fost retinut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material, informeaza Mediafax.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, in perioada iunie - iulie 2012, Dulugeac a furnizat informatii ce nu sunt destinate publicitatii mai multor persoane care au sustinut examenul de licenta la Universitatea Bioterra Bucuresti.

Totodata, mai arata sursa citata, cu ajutorul mai multor functionari din cadrul universitatii, invinuitul a modificat notele obtinute la sustinerea lucrarii de licenta sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenti fara ca acestia sa sustina respectivele examene.

UPDATE 3: Profesorii cereau intre cateva sute si 1.000 de euro pentru o marire de nota si intre 1.000 si 3.000 de euro pentru o diploma de licenta - surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, unii studenti erau ajutati sa primeasca subiectele pentru examenul de licenta, iar cei care le transmiteau aceste date cereau in schimb pana la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau sa isi mareasca notele obtinute la examene erau ceruti de la cateva sute pana la 1.000 de euro.

Au fost si cazuri in care unii studenti au primit note desi nu au participat la examene, pentru obtinerea diplomei de licenta in acest fel fiind cerute sume intre 1.000 si 3.000 de euro, au precizat sursele citate.

UPDATE 2 (11.15): Declaratiile date jurnalistilor de catre rectorul Cornel Trandafir:

  • Au intrat intr-o activitate de perchezitionare a secretariatelor si a altor departamente ale universitatii. Exista pe rolul tribunalului Valcea un dosar in care este invinuit un cadru didactic pentru fapte de coruptie si in momentul de fata asteptam sa vedem despre ce este vorba, sa lauam si noi la cunostinta relcamatiile facute la adresa colegului nostru. Am inteles ca se afla la domiciliu, unde locuinta este perchezitionata.
  • Conducerea nu stie nimic. In mod normal ar trebui sa fiu chemat si eu in calitate de Rector. Cautam documentele respective, date despre studenti, absolventi, cadre didactice. Suntem deschisi, am permsi acces in absolut toate compartimentele.
  • Profesorul invinuit preda in Bucuresti de 3-4 ani cred. Este cadru didactic la Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor alimentare.
  • Presupun ca in urma perchezitiilor vor fi ridicate documente. Actiunea este coordonata de politie si supervizorul este prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea. In momentul de fata se afla in toata Universitatea. Ne straduim sa ii ajutam.
  • Nu mi s-a cerut un punct de vedere, mi s-au cerut date - de cand este angajata persoana, ce fel de contract de munca i s-a incheiat, fisa postului etc. In afara acestor date s-au mai cerut date despre fosti studenti, cautam sa-i identificam, s-ar putea sa fie greseli ale numelor de familie, sa nu fie studentii nostri.
  • In Ramnicu Valcea universitatea nu are filiala.
  • Chiar nu stiu cu ce as putea fi acuzat. Sigur ca in activitatea fiecaruia pot sa apara si greseli, insa nu e vorba de greseli de natura penala. 

UPDATEMinistrul educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca va trimite un corp de control la Universitatea Bioterrra.

Potrivit reprezentantului IPJ Valcea, chestorul Lucian Muntean, in judetul Valcea au loc perchezitii la cele doua domicilii ale unui angajat. Acesta insa nu a dat mai multe detalii, informeaza Agerpres.

Politia Romana informa intr-un comunicat, joi dimineata, ca 40 de cadre didactice si salariati ai unei universitati private cu sediul in Bucuresti urmau fi audiati pentru fapte de coruptie si fals, informeaza Politia Romana. Autoritatile fac 22 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Valcea si Olt, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Valcea. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, ar fi vorba de Universitatea Bioterra, unde unii profesori ar fi pretins bani de la studenti pentru acordarea unor note mai mari la licenta.

Rectorul Universitatii Bioterra este conf. univ. dr. Cornel Trandafir, potrivit site-ului institutiei, iar presedintele este prof. univ. dr. Nicolae Ion, rectorul fondator.

"In aceasta dimineata, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, impreuna cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Valcea si D.G.P.M.B., sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea, efectueaza 22 de perchezitii in municipiul Bucuresti, si in judetele Ilfov, Valcea si Olt. In cauza se efectueaza cercetari fata de mai multe cadre didactice si salariati ai unei institutii de invatamant superior din municipiul Bucuresti, pentru fapte de coruptie si fals. Aproximativ 40 de persoane vor fi conduse la audieri urmand ca, in functie de rezultatul acestora, sa se dispuna masuri legale. In cursul zilei vom reveni cu alte amanunte", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Universitatea Bioterra a mai fost implicata in anul 2000 intr-un scandal legat de diplome, scrie Mediafax.

Amintim ca, potrivit Clasificarii universitatilor realizate in septembrie anul trecut de Asociatia Universitatilor Europene, Universitatea Bioterra din Bucuresti face parte din ultima categorie valorica, cea a Universitatilor Centrate pe Educatie (categoria a III-a). In ce priveste Ierarhizarea programelor de studii, Universitatea Bioterra din Bucuresti are cele mai slabe programe de studii (categoria E) pe Drept.

In ierarhizarea programelor de studii, A reprezinta categoria celor mai performante programe, iar E categoria celor mai putin performante. Programele Universitatii Bioterra din Bucuresti au fost ierarhizate in categoria D pe domeniul Ingineria produselor alimentare si pe domeniul Inginerie si management, iar pe domeniul Drept in categoria E.

Revenim cu amanunte