Teatrul Bulandra din Bucuresti implineste, marti, 65 de ani de la inaugurare, in 1947 aparand sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ''Insula'' de Mihail Sebastian. Directorul institutiei de cultura, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu aceasta ocazie, ca teatrul se dovedeste a fi, si in contemporaneitate, un loc de meditatie.

"In mod evident este clar ca este asa, pentru ca la Teatrul Bulandra jucam cu casa inchisa. Ceea ce inseamna ca vointa oamenilor de a veni la teatru in aceste momente dificile, tulburate, tulburatoare, a-si spune asa, teatrul se dovedeste a fi un loc nu de liniste, ci de meditatie", a declarat, pentru Agewrpres, regizorul.

La 65 de ani de cand a fost inaugurat, teatrul care poarta numele marii sale intemeietoare Lucia Sturdza-Bulandra isi va deschide stagiunea cu o noua versiune a piesei 'Lear(a)' de William Shakespeare, regia Andrei Serban.

Potrivit site-ului teatrului, echipa de la Bulandra este una "foarte ocupata, dar cu multa pofta de lucru", in repetitii intense fiind alte doua spectacole: 'D'ale carnavalului' de I.L. Caragiale, regia Alexandru Darie, si surpriza inceputului de stagiune - 'Obiceiuri necurate' de Tom Smith, un masterclass condus de Mihai Constantin cu participarea extraordinara a actorului Gelu Nitu. La Sala Liviu Ciulei (Atelier) sunt in curs de pregatire alte premiere pentru 'Laboratorul de noapte', proiect de suflet al Teatrului Bulandra, care a debutat la sfarsitul stagiunii trecute cu 'Arlechino moare?', de Nikolai Evreinov.

Potrivit lui Alexandru Darie, in curand va fi deschisa "o noua sala la Gradina Icoanei, astfel incat Teatrul Bulandra va avea patru sali incepand din aceasta toamna". De asemenea, la un an de la moartea maestrului Liviu Ciulei al carui destin se leaga de Teatrul Bulandra, la Sala "Liviu Ciulei"(fosta Sala Izvor), va fi dezvelita o placa comemorativa, reprezentand un portret al marelui regizor, cu semnatura sa in bronz.

Cu aceasta ocazie, actorul Mircea Diaconu a transmis ca doreste ca teatrul sa traiasca mult mai mult decat a trait fondatoarea sa.

"Ii doresc teatrului sa traiasca mult mai mult decat a trait fondatoarea Teatrului municipal modern actual. Altfel, ca unul care am trait cei mai frumosi ani din viata mea acolo, vreo 17, am asa un sentiment de particica din intregul acela. (...) Sa dea Dumnezeu ca publicul, care este singurul care ne tine in viata, sa umple salile in continuare si sa tina teatrul in viata", a spus Mircea Diaconu.

Teatrul Bulandra din Bucuresti a fost infiintat in anul 1947, iar primul director a fost Lucia Sturdza-Bulandra. In perioada 1963 - 1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.

In prezent, activitatea teatrala se desfasoara in doua sali, sala 'Liviu Ciulei' (renovata in 2002), aflata in apropierea cheiului Dambovitei, si sala 'Toma Caragiu' (renovata in 2003), situata in apropierea parcului ''Gradina Icoanei''.

Initial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, iar in prezent se numeste Teatrul Bulandra. Cladirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se afla sala de spectacole si administratia teatrului. Sala de pe strada Icoanei era inainte de razboi sala de spectacole a Scolii Centrale de Fete. Dupa nationalizare, a fost trecuta in patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sarbu.

Ulterior, aceasta sala a primit numele de ''Toma Caragiu'', in memoria marelui actor roman. In 2011 sala 'Izvor' a primit numele de 'Liviu Ciulei', in memoria regizorului, actorului si directorului teatrului Bulandra.

Incepand din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociatie fondata in martie 1990.