Concurs pentru functiile de procuror general si sef al Directiei Nationale Anticoruptie la Ministerul Justitie. Propunerile vor fi anuntate in 4 octombrie

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 17 septembrie 2012, 14:09 Actualitate | Esenţial


 documente
(17 Sep 2012) PDF, 96KB
(17 Sep 2012) PDF, 81KB
Propunerile Ministerului Justitiei pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie vor fi anuntate in data de 4 octombrie 2012, potrivit unui anunt postat luni pe site-ul Ministerului Justitiei, unde este publicat si regulamentul de organizare a concursului pentru aceste functii.

Potrivit legilor in vigoare, propunerile Ministerului Justitiei vor trebui ulterior sa obtina avizul (consultativ) al Consiliul Superior al Magistraturii, urmand ca numirea in functii sa fie facuta de presedintele Romaniei.

Mandatul lui Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei se incheie in 2 octombrie.

Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA a fost prelungit de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru inca sase luni, la inceputul lunii august, in conditiile in care acesta expira pe 12 august.

"Ministerul Justitiei organizeaza, la sediul sau din Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, cod 050741, in perioada 18.09.2012-4.10.2012, selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie", potrivit anuntului postat pe site-ul ministerului.

Potrivit conditiilor de participare la concurs, pot participa procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror.

Nu pot fi propusi pentru numirea in functiile de conducere procurorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum si cei care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege.

"Procurorii care participa la selectie sunt obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 si nici nu au colaborat cu acestea, precum si o declaratie de interese care se actualizeaza anual ori in termen de 15 zile de la aparitia unei schimbari sau de la data la care procurorul a luat cunostinta despre aceasta", se arata in procedura de evaluare.

Daca presedintele va rufza "motivat" numirea in functie a persoanelor propuse de Ministerului Justitiei, "rezultatele selectiei vor fi avute in vedere pentru formularea unei noi propuneri de numire in functia respectiva.

Cererile de inscriere, pentru una sau pentru ambele functii de conducere vor fi depuse personal, pana la data de 24.09.2012, inclusiv, la Cabinetul ministrului justitiei, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5. Bucuresti

Cererile de inscriere vor fi insotite de urmatoarele inscrisuri:
 • a) dovada indeplinirii conditiilor de vechime prevazute de lege;
 • b) declaratiile prevazute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • c) un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevazut in anexa H.G. nr. 1021/2004;
 • d) minim 10 lucrari intocmite de procuror in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea;
 • e) ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale a procurorului participant la selectie;
 • f) orice alte inscrisuri relevante.
Pana la data de 1.10.2012, procurorii participanti vor depune si un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie, care se depune personal la Cabinetul ministrului justitiei, atat pe suport hartie, cat si in format electronic, pe suport specific. Proiectul se va incadra intr-o limita de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depasi 10 pagini. Planul si anexele vor fi redactate cu caractere de marimea 12, font Times New Roman, spatiere la 1,5 randuri.
 
Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie, cu mentionarea celor care au optat pentru ambele functii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea inscrisurilor, neindeplinirea conditiei de vechime, etc.), precum si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 25.09.2012.
 
Procurorii participanti la selectie vor sustine, in perioada 2-3.10.2012, un interviu care consta in:
a)      sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie, sub urmatoarele aspecte:
 • prezentarea sintetica a unitatii/structurii pentru a carei conducere participa la selectie;
 • identificarea unor eventuale disfunctii si vulnerabilitati, precum si a solutiilor propuse pentru prevenirea si inlaturarea acestora;
 • propuneri pentru imbunatatirea activitatii manageriale a unitatii/structurii pentru a carei conducere participa la selectie;
 • compatibilitatea planului managerial intocmit de procurorul participant la selectie cu cel al procurorului ierarhic superior, daca este cazul;
b)      verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare, vizand, in esenta, capacitatea de organizare, rapiditatea in luarea deciziilor, rezistenta la stres, autoperfectionarea, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung, initiativa, capacitatea de adaptare rapida, capacitatea de relationare si comunicare;
c)      prezentarea viziunii asupra modului in care intelege sa organizeze institutia in vederea indeplinirii atributiilor constitutionale de promovare a intereselor generale ale societatii si apararii ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor;
d)     prezentarea viziunii cu privire la atributiile functiei pentru care participa la selectie in ceea ce priveste coordonarea activitatilor de prevenire si combatere a criminalitatii in general si a unor fenomene specifice: criminalitate organizata, coruptie, evaziune fiscala etc.;
e)      verificarea cunostintelor specifice functiei pentru care participa la selectie.
f)       verificarea aspectelor legate de motivatia, conduita, integritatea si deontologia profesionala, precum si alte imprejurari rezultate din analiza inscrisurilor depuse de procurorul participant la selectie.
 
Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 4.10.2012.
 
Calendarul aprobat va putea suferi modificari in functie de numarul procurorilor inscrisi, precizeaza ministerul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4895 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Pariu ca se va aplica stilul rusesc: (Luni, 17 septembrie 2012, 14:21)

  JestersTear [utilizator]

  Participa cine vrea, iese cine trebuie!
  • +6 (8 voturi)    
   Ma gandesc ca... (Luni, 17 septembrie 2012, 14:43)

   JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   ... decizia finala de propunere o va lua Ministerul Justitiei.
   Adica decizia e pur politica; nicidecum obiectiva.
   • -6 (10 voturi)    
    unde-i lege... (Luni, 17 septembrie 2012, 15:34)

    Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

    Pai asa zice legea, prietene.
    Sau era mai bine ca Basescu sa si propuna, sa si aprobe? Bineinteles cu avizul consultativ al doamnei Macovei.
    • +3 (3 voturi)    
     nu era mai bine ? (Luni, 17 septembrie 2012, 17:42)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

     trebuia sa vina Sampetru si sa anuleze toate dosarele de coruptie??? asta voiai?
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Marţi, 18 septembrie 2012, 13:22)

      unnene [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

      da asta vroia pentru ca e un latrau uslist :D
  • +4 (4 voturi)    
   Suna frumos (Luni, 17 septembrie 2012, 15:44)

   Marius Muntean [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   Exact cum zici tu ... suna frumos pe hartie dar tare ma tem ca se cunoaste deja castigatorul inca dinaintea depunerii primei candidaturi ...
 • +15 (19 voturi)    
  pfaaii de mine (Luni, 17 septembrie 2012, 14:26)

  DrInOrice [utilizator]

  si sa vezi cum singurii care se inscriu sunt Sova, Banicioiu si Voicu.. democratie tata, concurs greu.. numai ca cerintele cele mai importante au fost uitate, le stie doar USL-ul..
 • -18 (24 voturi)    
  ... (Luni, 17 septembrie 2012, 14:29)

  ana2403 [utilizator]

  Cu siguranta domnul Basescu v-a numi pe cineva din randul de sustinatori ai lui, pentru a continua anchetele care le-a deschis pentru a denigra oamnii care au respectat dorinta poporului roman.
  • +13 (13 voturi)    
   Invata intai sa scrii corect (Luni, 17 septembrie 2012, 14:57)

   avint [utilizator] i-a raspuns lui ana2403

   si apoi sa-ti dai cu parerea despre ce fac procurorii.
   Cunosti tu legile si procedurile juridice dupa care actioneaza procurorii pentru a-ti da cu parerea daca au procedat corect sau nu?
  • +16 (16 voturi)    
   denigrare? (Luni, 17 septembrie 2012, 14:58)

   omidius [utilizator] i-a raspuns lui ana2403

   Poate ne lamuresti si pe noi care sunt acei 'oameni care au respectat dorinta poporului roman' carora li s-au deschis anchete pentru denigrare.
   Liviu Dragnea? In ce fel consideri ca Dragnea a 'respectat dorinta poporului'? Prin faptul ca a ajutat chiar si membrii decedati ai poporului sa voteze? Sau prin faptul ca i-a ajutat sa voteze in localitatea natala si pe cei plecati din tara in ziua respectiva ?

   Sau poate domnul Nicolaescu - un alt om care a respectat dorinta poporului. In atat de mult incat a furat cinstit, si din fonduri europene, nu numai din cele romanesti.

   Asta trecand peste cealalta mare greseala: chiar si 'dorinta poporului' trebuie sa respecte legile. Daca 'dorinta poporului' e sa moara si capra vecinului, asta nu inseamna ca trebuie sa omoram toate caprele din Romania.
  • +3 (3 voturi)    
   na, ca am aflat! (Luni, 17 septembrie 2012, 17:44)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui ana2403

   Nastase, Catalin Voicu, Fenechiu, Felix sunt cei ce au respectat dorinta poporului roman? sau cei 30 de morti care au votat in Groj? sau militarii din Afganistan care au votat in Teleorman?
 • +9 (9 voturi)    
  Concurs (Luni, 17 septembrie 2012, 14:44)

  Daniels22026 [utilizator]

  Daca pot concura si ocupantii actuali ai posturilor ... si daca CSM-ul ar fi institutia care apreciaza rezultatele concursului ... atunci as putea avea incredere in acest concurs.

  Daca puterea executiva (adica guvernul) este cea care face numiri in justitie, atunci politicienii ne pregatesc o farsa, ca atitea altele in trecut. Niste babuini cu vocabular steril, lipsiti de vointa si curajul de a combate coruptia, nu ma intereseaza la conducerea procuraturii si DNA-ului. Chiar daca ar fi cinstiti, nu ma intereseaza oamenii fricosi in functii de mare responsabilitate.
 • +8 (8 voturi)    
  subiectivism (Luni, 17 septembrie 2012, 14:45)

  omidius [utilizator]

  Am citit prima data "Standardele de procedura" si am fost optimist. Sunt detaliati pasii de urmat, se specifica documentele care trebuie prezentate, cine participa in comisia de evaluare. Singurul lucru care ar putea da de banuit e lipsa oricarui termen. De exemplu, cat de lunga va fi perioada de depunere a cererilor de inscriere? O zi? O luna?

  Apoi am citit si standardele de evaluare si mi s-a parut evidenta intentia de a organiza un concurs foarte subiectiv. Acest standard "de evaluare a interviului" nu contine altceva decat un rezumat al modului in care se va desfasura interviul. Desfasurare descrisa deja in celalalt document.
  Nimic, nici macar un cuvant, despre modul de _evaluare_. Care sectiune a interviului e mai importanta? Care sunt criteriile eliminatorii?
  Un procuror care se descurca perfect la primele 5 puncte poate sa 'pice' din cauza punctului 6 "aspecte legate de motivatia profesionala"?
  Invers, un procuror care se descurca perfect la toate capitolele mai putin la "2. Verificarea aptitudinilor manageriale" va fi descalificat?
 • +4 (4 voturi)    
  Concurs organizat de Ministerul Justitiei ? (Luni, 17 septembrie 2012, 17:47)

  Kepler [utilizator]

  hahaha...ha!

  Un amestec clar al guvernului in cadrul unei puteri independente in stat!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by