Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are prevazuta, in 14 septembrie, o intalnire cu presedintele Traian Basescu, informeaza Mediafax.

Jose Manuel Barroso si Traian BasescuFoto: Agerpres

Intalnirea dintre Jose Manuel Barroso si Traian Basescu este prevazuta in programul oficial al presedintelui CE, pentru ziua de 14 septembrie.

Cel mai probabil, intalnirea va avea loc la Bruxelles. Acesta ar fi prima vizita externa a lui Traian Basescu de la revenirea la Palatul Cotroceni.

UPDATE: Si premierul Victor Ponta urmeaza sa aiba o intrevedere cu Jose Manuel Barroso in 17 septembrie, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Conform surselor, intalnirea ar urma sa aiba loc la Bruxelles.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri, intr-un discurs sustinut la o reuniune de la Florenta a Biroului grupului parlamentar al PPE, ca este mandru de rolul jucat de UE si de Comisie in "reinstaurarea statului de drept" in Romania.

"Avem discursul despre 'mai multa Europa', dar este nevoie si de o Europa mai buna, o Europa bazata pe valori. Si de aceea, de exemplu, este de o importanta decisiva ca in UE toate tarile membre sa respecte statul de drept si valorile democratice ale unei societati pluraliste si libere. Tocmai de aceea vreau sa spun ca sunt foarte bucuros si mandru de rolul pe care Uniunea Europeana si Comisia Europeana il joaca in problemele aparute in Romania", a afirmat Barroso, in referirea la Romania din discursul sau.

De asemenea, el a aratat ca in urma actiunilor UE si Comisiei Europene a fost posibila evitarea "schimbarilor nedemocratice" si "reinstaurarea statului de drept" in Romania.

"Datorita UE si Comisiei Europene a fost posibil sa evitam schimbarile nedemocratice din Romania si trebuie sa fim mandri de acest lucru, pentru ca am fost in stare sa reinstauram statul de drept intr-o tara care este membra a Uniunii noastre", a mai afirmat Barroso.

Presedintele Traian Basescu a transmis, joi, o scrisoare "liderilor europeni si aliatilor transatlantici care s-au pronuntat in favoarea Romaniei in timpul crizei politice din aceasta vara", multumindu-le pentru sprijinul acordat institutiilor statului roman.

Parlamentul European va dezbate in 12 septembrie situatia politica din Romania, dupa ce asculta pozitiile exprimate de CE si de presedintia Consiliului UE.