Tribunalul Bucuresti (TB) a facut publica, luni, motivarea deciziei din data de 26 iunie prin care a constatat ca Politia Capitalei poate continua punerea in executare a hotararii definitive a ICCJ prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare. Tribunalul arata in motivare ca politistii de la Serviciul Investigatii Criminale nu au facut decat sa-i inmaneze lui Adrian Nastase decizia respectiva fara a continua cu celelalte doua etape ale procedurii de incarcerare, respectiv arestarea in vederea conducerii la penitenciar si depunerea acestuia la o unitate de detentie, informeaza Mediafax.

"Intrucat atunci cand organele de politie s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandantul in acord cu normele de procedura penala, condamnatul ar fi incercat sa se sinucida folosind o arma de foc (cercetarile sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanta la Spitalul Floreasca, iar acolo internat, nu s-a mai putut proceda la arestarea si conducerea acestuia la locul de detentie. Chiar din procesul-verbal din 20 iunie, ora 22:45, intocmit de comisarul sef Cristian Vicentiu Ionescu si comisarul Nicolae Costea, din cadrul DGPMB - Serviciul Investigatii Criminale - Biroul urmariri, rezulta ca organele de politie nu au facut decat sa-i inmaneze mandatul de executare a pedepsei inchisorii persoanei condamnate, Adrian Nastase, fara a o aresta insa pe aceasta, pentru a fi intrunite exigentele normelor de procedura penala, iar condamnatul sa treaca in custodia statului", se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Instanta mai arata ca Adrian Nastase nu a inceput executarea pedepsei in seara de 20 iunie. Potrivit judecatorilor, in raport cu normele procedurale penale executarea pedepsei nu incepe prin inmanarea mandatului de executare condamnatului si nici nu se poate spune ca mandatul de executare emis pe numele lui Nastase a fost dus la indeplinire prin internarea acestuia la Spitalul Floreasca chiar daca acestuia i s-a asigurat paza.

  • Comisia multidisciplinara de la Spitalul Floreasca nu a motivat de ce doar acolo se puteau face proceduri medicale

In decizia Tribunalului Bucuresti se mai arata ca medicii de la Spitalul Floreasca, intruniti in Comisia multidisciplinara, nu au motivat de ce doar acolo se puteau face proceduri medicale, ingreunand astfel in mod nejustificat si nelegal externarea lui Adrian Nastase pentru ducerea sa intr-un loc de detentie.

"Nici aprecierile Comisiei multidisciplinare intrunite in cadrul Spitalului Floreasca, reluate in adresa inaintata de spital catre politia Capitalei, Serviciul investigatii Criminale, nu pot impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii cu privire la condamnatul Adrian Nastase. Acestea nu incearca decat sa amane, in mod nejustificat si cu nesocotiarea dispozitiilor legale in materie, externarea persoanei condamnate Adrian Nastase in vederea conducerii sale la un loc de detentie, in temeiul normelor de procedura penala. Astfel, nu se motiveaza deloc de ce luarea masurilor de siguranta in urma anesteziei generale, monitorizarea evolutiei post operatorii si cea cardiologica de specialitate a condamnatului, si nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decat in Spitalul Floreasca. Cat despre patologia complexa reprezentata, in esenta, de ..., aceasta este preexistenta internarii si, in lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul Floreasca, nu ar fi impiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detentie", noteaza judecatorii.

Instanta precizeaza ca, in ceea ce priveste competenta comisiei de expertiza medico-legala la care face trimitere Comisia multidisciplinara intrunita in cadrul Spitalului Floreasca, aceasta este cea care apreciaza daca afectiunile persoanei condamnate se pot trata sau nu in reteaua sanitara a ANP, dar numai la cererea organelor judiciare.

Potrivit judecatorilor, asistenta medicala a persoanelor private de libertate in cadrul administratiei nationale a penitenciarelor este asigurata de o retea sanitara proprie care cuprinde cabinete de medicina primara, dentara, farmacii, puncte farmaceutice, infirmerii, cabinete si ambulatorii de specialitate, penitenciare spital si mijloace de transport medical. Penitenciarele-spital asigura aplicarea normelor si reglementarilor privind promovarea si pastrarea starii de sanatate a persoanelor private de libertate in conditii similare celor oferite in reteaua sanitara publica si in concordanta cu legislatia proprie a sistemului penitenciar, in structura medicala a acestora intrand si sectii/compartimente de chirurgie, chirurgie generala, toracica, ortopedie, traumatologie, ORL, oftamologie, urologie, plastica si microchirurgie reconstructiva precum si altele, arata Tribunalul Bucuresti.

Judecatorii mai informeaza ca una dintre primele masuri la sosirea in penitenciar a unui condamnat definitiv de catre instanta este aceea de a i se face o serie de teste medicale ce se depun la dosarul de penitenciar al acestuia.