Ordonanta de urgenta pregatita de guvernul Ponta va trece Institutul Cultural Roman in subordinea Senatului Romaniei, au precizat pentru HotNews mai multe surse. Presedintele ICR ar urma sa fie numit prin votul membrilor Senatului. Pana acum, presedintele ICR (in prezent H.R.Patapievici) a fost numit de catre presedintele Romaniei. Procedura actuala de desemnare a presedintelui ICR dateaza din 2003, din perioada guvernarii Nastase.

Victor Ponta si Adrian NastaseFoto: Agerpres
  • UPDATE Guvernul a confirmat oficial informatiile HotNews. Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu a fost informat de decizia guvernului: "In loc sa te ocupi sa creezi locuri de munca, te ocupi sa vezi cum poti goli de continut institutia prezidentiala. Este modul de a gandi al PSD-ului", a declarat Basescu intr-o conferinta de presa transmisa live de HotNews. "Sunt mandru de ce s-a intampla la ICR de cand e Horia Roman Patapievici presedinte", a mai spus Traian Basescu.

Ordonanta de urgenta ar pregati si modificarea componentei consiliului de conducere al ICR, ai carui membri ar urma sa fie desemnati dintre reprezentantii organizatiilor si uniunilor de artisti si scriitori dar si la propunerea Senatului Romaniei.

Activitatea din ultimii ani a Institutului Cultural Roman a fost apreciata la nivel european, H.R.Patapievici fiind ales la conducerea retelei institutelor culturale europene (EUNIC) a carei presedintie a detinut-o pana in 2011. EUNIC este un organism constituit la propunerea British Council din care fac parte cele mai prestigioase institute culturale europene (Institutul Cervantes, Institutul Francez, Goethe Institut, etc.).

Ultimul succes notabil al activitatii ICR este alegerea Romaniei ca invitata de onoare a Salonului International de Carte de la Paris, in 2013. Bugetul ICR a fost redus cu 15% in ultimul an, ajungand la 11 milioane de euro.

In ultimii doi ani, prin intermediul activitatilor ICR, Gheorghe Zamfir a cantat la Bruxelles, Tudor Gheorghe la Chisinau, iar ansamblul Raro a concertat la Carnegie Hall in New York si la Wigmore Hall in Londra. ICR Lisabona a gazduit o expozitie de icoane bizantine.

Prin programele ICR au fost tradusi zeci de autori romani (329 de titluri) printre care Mircea Cartarescu, Eugen Barbu, Filip Florian, Dan Lungu, Varujan Vosganian sau Alina Mungiu-Pippidi. In prezent ICR are deschise reprezentante in 17 orase din intreaga lume (la New York, Paris, Istanbul, Stockholm, Chisinau, Londra, Viena etc.).