Promovabilitatea la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade si concursuri internationale sportive sau pe discipline a crescut cu mai putin de un procent dupa rezolvarea contestatiilor, de la 34,2 la 35%, fiind promovati doar sapte dintre cei 319 care au contestat notele, relateaza Mediafax.

Potrivit rezultatelor finale publicate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, 35% dintre cei 877 de elevi care au participat in acest an la sesiunea speciala a bacalaureatului au fost declarati "admisi" dupa sustinerea examenului in perioada 21-31 mai 2012.

Initial, promovabilitatea a fost de 34,2 la suta, insa acesta a crescut cu aproape un procent in urma rezolvarii contestatiilor. Practic, dintre cei 319 candidati respinsi care au depus contestatii, doar sapte au obtinut punctele necesare absolvirii bacalaureatului, in urma recorectarii tezelor. Cea mai mare crestere a unei medii a fost de la 5,73 la 6,41, dupa ce candidatul a primit un punct in plus la teza de limba si literatura romana si 1,05 puncte la cea de geografie.

Si in randul celor declarati admisi au existat 19 candidati care au depus contestatii, 12 dintre acestia obtinand si o crestere a mediei in urma recorectarii tezelor. Cea mai mare crestere a fost de 45 de sutimi, de la 7,88 initial la 8,33, dupa recorectarea a doua teze. Cea mai spectaculoasa crestere a fost insa la o teza la limba si literatura romana, cu 1,25 puncte, de la 6,15 la 7,40, ceea ce a facut ca si media finala sa creasca de la 6,96 la 7,35.

Sesiunea speciala a bacalaureatului s-a desfasurat in perioada 21-31 mai, cu afisarea rezultatelor pe 31 mai, ora 18.00, si depunerea contestatiilor in aceeasi zi, in intervalul ora 18.00-22.00. Rezolvarea contestatiilor s-a facut in cursul zilei de vineri, cand, spre miezul noptii, au fost afisate si rezultatele finale.

Din totalul celor 880 de candidati inscrisi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declarati admisi, inainte de rezolvarea contestatiilor. Un numar de 106 candidati au reusit sa promoveze probele de examen, insa nu au obtinut media 6.00, necesara pentru a trece examenul.

Din examen au fost eliminati 25 de candidati, care au fost prinsi avand asupra lor fituici sau telefoane mobile.

Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul ISJ Bacau, cea mai mare medie obtinuta de vreun olimpic este de 9,90, la polul opus fiind media 1,63.

Sesiunea speciala a bacalaureatului s-a desfasurat la Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare" si Colegiul Tehnic de Comunicatii "Nicolae Vasilescu-Karpen" Bacau, iar la examen s-au inscris 921 de liceeni aflati in proceduri de selectie sau pregatire pentru alcatuirea echipelor care vor reprezenta Romania atat la olimpiadele internationale pe discipline, cat si la competitii sportive, cum ar fi campionatele europene sau mondiale de juniori.

Probele scrise au avut loc dupa urmatorul calendar: 28 mai - Limba si literatura romana, 29 mai - proba obligatorie a profilului, 30 mai - proba la alegere a profilului si specializarii, 31 mai - Limba si literatura materna.

Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numarul mare de candidati din aceasta sesiune si a cerut "o investigatie", in conditiile in care, a precizat el, la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activeaza doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat.

"Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului precizeaza ca la sesiunea speciala de bacalaureat se pot prezenta nu doar participantii la olimpiade sportive si pe discipline, ci si participantii la concursurile internationale sau elevii care se afla in loturi de pregatire pentru competitiile internationale in perioada rezervata sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie - 6 iulie). Ca atare, printre cei care si-au manifestat intentia de a participa la sesiunea speciala s-au aflat mai mult de 108 competitori, cat sustine presedintele COSR ca s-ar afla in lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au inscris 880 si s-au prezentat 877, toti absolventi ai promotiei 2012. Subliniem ca 47 dintre acestia sunt competitori la concursuri pe discipline de invatamant, restul fiind la cele sportive", s-a aratat intr-un comunicat de vineri al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).