"Ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de Guvern este o ordonanata identica ca si continut cu OUG 223 din 30 decembrie 2008, adoptata de Guvernul Boc, care prevedea recupererarea unor sume de bani de la autoritati administrative decat cele conduse de PDL. Respectiva ordonanta a Guvernului Boc a fost atacata de 3 ori in fata CCR. [...] Toate cele 3 decizii, CCR dand dovada de consecventa laudabila, resping exceptiile de neconstitutionalitate. In cazul Guvernului Ponta, CCR nu mai este la fel de consecventa. Daca ar fi fost vorba tot de Guvernul Boc, probabil ca ramanea consecventa", a declarat premierul Victor Ponta vineri, intr-o conferinta de presa. Premierul a precizat insa ca desi CCR este "neprietenoasa cu Guvernul USL", nu i-a zis ca nu poate recupera o parte din bani de la primarii.

Victor PontaFoto: Agerpres

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Vreau sa multumesc tuturor celor implicati in gestionarea situatiei de urgenta din acele judete ale tarii afectate de precipitatii din ultimele zile.
  • Am fost informat ca, in acest moment, codul portocoliu se mentine intr-o singura zona, in zona Motru, in celelalte zone fiind cod galben.
  • Am solicitat prezenta si asistenta necesara pentru a fi indepartate cat mai rapid pagubele provocate si pentru a fi salvati cei care s-au aflat in aceasta perioada in stare de pericol.
  • Sper ca lucrurile sa treaca cu cele mai mici pierderi posibile.
  • As dori sa fac o precizare cu privire la decizia CCR adoptata ieri.
  • Am in fata adresa oficiala semnata de presedintele CCR prin care sunt anuntat ca CCR, cu majoritate de voturi, a constatat ca dispozitiile din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15 pe 2012, care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Avocatul Poporului, sunt constitutionale.
  • Adresa spune ca dispozitiile sunt constitutionale, precizand insa ca nu vor putea fi recuperate sumele deja utilizate de catre autoritatile locale, lucru pe care l-am spus si eu foarte clar de la inceput, si adaugand ca nu pot fi retrase sumele de la unitati administrativ-teritoriale care au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si cofinantari de proiecte cu finantare externa.
  • Ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de Guvern este o ordonanata identica ca si continut cu OUG 223 din 30 decembrie 2008, adoptata de Guvernul Boc, care prevedea recupererarea unor sume de bani de la autoritati administrative decat cele conduse de PDL.
  • Respectiva ordonanta a Guvernului Boc a fost atacata de 3 ori in fata CCR si am deciziile in fata: Decizia nr. 573 din 4 mai 2010, Decizia nr. 1162 din 28 septembrie 2010 si Decizia nr. 1401 din 20 octombrie 2011. Toate cele 3 decizii, CCR dand dovada de consecventa laudabila, resping exceptiile de neconstitutionalitate.
  • In cazul Guvernului Ponta, CCR nu mai este la fel de consecventa. Daca ar fi fost vorba tot de Guvernul Boc, probabil ca ramanea consecventa. CCR spune ca e constitutionala dar nu putem sa mai luam inapoi decat anumiti bani.
  • La 810 dintre primarii putem sa luam fara nici un fel de problema sa luam toti banii inapoi. Ramane sa explice fostul Guvern de ce a dat bani la 810 primarii PDL si UDMR care nu aveau nici un fel de datorie inregistrata si niciun program european care sa fie cofinantat.
  • Din fericire, CCR asa neprietenoasa cum este cu noul Guvern, nu mi-a zis ca nu am voie sa iau inapoi acesti bani
  • Vom asigura, pentru toate autoritatile locale, indiferent de culoarea politica, cofinantarea programelor europene.
  • Sper ca acest prim incident, in care CCR, dupa ce a judecat de 3 ori intr-un fel, o ordonanta a Guvernului Boc, a patra oara cand judeca ordonanta Guvernului USL, isi schimba parerea, sper sa fie doar un accident de parcurs si nu o politica a CCR.

  • Daca e vorba de programe europene, vom asigura cofinantarea, daca e vorba de bani pentru campania electorala, banii raman luati si nu vor mai fi dati inapoi.
  • Criteriul politic care a stat la baza alocarii de bani trebuie sa inceteze.
  • In 800 de localitati, banii s-au acordat ilegal.
  • Vom folosi acesti bani recuperati in mod legal pentru finantarea proiectelor sociale in derulare sau pentru proiecte intr-adevar de urgenta.
  • Din fericire nu au fost pagube foarte mari in ultimele zile, dar trebuie sa avem in fondul de urgenta bani pentru asa ceva.
  • Despre acuzatiile Monicai Macovei cu privire la actiunea directorului ISC: Actiunea celui care a fost director general la ISC a fost o actiune personala, pentru care am considerat normal sa il demit imediat din functie. Nu are rost sa ma scuz de ceva ce nu cred ca m-a acuzat cineva normal sau de bun simt. 
  • Marti, cand a emis acel act, eram in Afganistan; dar eu vorbesc de oamenii rationali nu de cei de rea credinta.
  • Domnul respectiv, din punctul meu de vedere, si-a incalcat atributiile motiv pentru care l-am eliberat din functie si inteleg ca este cercetat pentru a se stabili daca are o alta raspundere decat cea administrativa la care a fost supus deja.
  • Am adoptat Codul de procedura civila, Ministerul Finantelor urmeaza sa asigure finantarea necesara pentru implementarea noilor Coduri.
  • Toate aceste eforturi vor duce, in mod normal, la elaborarea unui raport care sa arate progresul ireversibil facut de Romania in domeniul justitiei.

Curtea Constitutionala (CCR) a admis, joi, sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstitutionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice - aceasta ordonanta fiind prima adoptata de catre Guvernul Ponta.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unitatilor administrativ-teritoriale in anul 2012 prin Hotararea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte cu finantare externa nerambursabila, neutilizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie de catre ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, in contul din care acestea au fost incasate" - este textul declarat neconstitutional de catre CCR.

In 8 mai, in prima sedinta a Cabinetului, premierul Victor Ponta a decis ca primarii sunt obligati sa returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocatiile primite la inceputul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene.