Senatul a adoptat modificarea Legii Educatiei propusa de doi parlamentari PDL: Facilitarea desfiintarii universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2012, 18:52 Actualitate | Esenţial


Senatul a adoptat astazi, 23 aprilie, un proiect de lege care modifica Legea Educatiei Nationale si faciliteaza desfiintarea universitatilor private, precum si trecerea patrimoniului universitatilor in mainile fondatorilor. Actul normativ este initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (PDL). Proiectul prevede ca, in cazul desfiintarii universitatilor private, patrimoniul acestora le revine fondatorilor si reintroduce o structura de conducere, si anume Biroul Senatului Universitar.
Acesta a primit 68 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 21 de abtineri. Amintim ca senatorul PDL Petru Filip si-a anuntat astazi intentia de a parasi PDL, precizand ca "nu este vorba nici de oportunitate, nici de traseism, este o decizie personala". "Am de gand sa fac acest pas, nu stiu cand o sa il fac, maine, poimaine [...] Deocamdata ma mai gandesc", a declarat Petru Filip. Potrivit surselor HotNews.ro, reprezentantii USL i-ar fi promis lui Filip ca vor vota proiectul de modificare a Legii educatiei, initiat de acesta si colegul sau Catalin Croitoru.

Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Principalele modificari aduse Legii Educatiei Nationale:
 • Taxele de la universitatile private vor putea fi stabilite si de catre Senatul universitar. In Legea Educatiei Nationale se prevede ca taxele sunt stabilite doar de catre consiliul de administratie
 • O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator 
 • Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL
 • Introduce structura de conducere numita Biroul senatului universitar
 • Prevede ca structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, cu avizul conform al fondatorilor si aprobate de senatul universitar. Deciziile definitive in acest sens apartin fondatorilor.
 • Incompatibilitatile din universitatile particulare nu mai sunt reglementate prin lege, ci prin Carta universitara
 • Prevede ca Senatul universitar poate aproba prelungirea activitatii didactice si de cercetare, in calitate de titular in invatamant si cercetare, dupa implinirea varstei de pensionare, pe baza unei metodologii stabilita de senatul universitar. Perioada de valabilitate a unei aprobari este de un an universitar. Numarul total al personalului cu o astfel de aprobare nu poate depasi 2% din numarul total al posturilor didactice si de cercetare, se arata in proiect.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4249 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  precautie (Luni, 23 aprilie 2012, 19:01)

  Mazeta [utilizator]

  Scrieti mai bine „doi parlamentari”, ca nu se stie daca Petru Filip si Catalin Croitoru mai sunt „doi parlamentari PDL”. Sau puneti update-uri la fiecare ora.
 • +2 (10 voturi)    
  Inapoi la comunism (Luni, 23 aprilie 2012, 19:19)

  dumitru vaduva [anonim]

  Stimati romani ,sustinatori ai usl-ului,iata ce are de gand useleul daca o sa castige puterea,inapoierea la comunism. Daca nu,ce altceva inseamna desfiintarea universitatilor particulare ,decat intoarcerea la "grija partidului fata de tineretul tarii"? Sigur ca universitatile particulare din tara noastra nu se ridica la standardele internationale,dar asta nu inseamna ca ele trebuiesc desfiintate.Mai degraba,acestora ar fi trebuit sa li se impuna respectarea legilor si sa li se impuna atingerea standardelor despre care vorbeam,decat sa fie desfiintate. Acuma,statul,bugetul,adica tu si eu,suntem obligati sa intretinem copii altora,pe banii nostrii ,la facultati,pentru ca,dupa aceea,acesti copii,ajunsi la maturitate,sa-si faca pasaport si sa-sii ia lumea in cap,noi ramanand cu banii "luati". Pai ce logica e asta,decat una stramba de tip comunist ? Acuma,cred ca o sa urmeze o lege prin care ,scolile sa fie obligate sa retina pe statul de plata a salariilor profesorilor,cotizatia la sindicat. Pai nu este sindicatul "cureaua de transmisie" dintre partid si mase ? Cred ca Lenin rade pe sub mustata-i canita, in mausoleul lui de la Kremlin, de unde priveste multumit cum renaste comunismul din propria-i cenusa. Va doresc mult succes "tovarasi",in lupta voastra impotriva capitalismului care s-a aciuiat peste tara noastra si care trebuie starpit din radacina. Tovarasi ca Ponta,Antonescu,Voiculescu si multi altii asemenea lor,merita toate laudele si propun sa fie pusi cu totii la gazeta de perete a patriei noastre Republica Uselista Romania. Traiasca Partidul Uselist Roman ! Ura,Ura,Ura!
  • 0 (2 voturi)    
   aaaa...ce scrii tu acolo? (Luni, 23 aprilie 2012, 19:51)

   tovarasul de la Navrom [anonim] i-a raspuns lui dumitru vaduva

   Crezi ca-ti citeste cineva elucubratiile...tovarase?
   • 0 (2 voturi)    
    @tovarase (Luni, 23 aprilie 2012, 22:46)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui tovarasul de la Navrom

    Tovarase, chiar crezi ca toti romani sunt prosti? sau nu stiu sa discearna intre mizerabil si corect, intre bolnav si sanatos, sau intre imoral si oportunist?
    • 0 (0 voturi)    
     tu sigur nu pari in stare (Marţi, 24 aprilie 2012, 10:16)

     Xu [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

     Si la fel e si nea dumitru care crede ca se vor desfiinta toate universitatile private din Romania.
  • +5 (5 voturi)    
   Niciun comunism (Luni, 23 aprilie 2012, 19:57)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui dumitru vaduva

   Stimabile,
   1. Universitatile respective nu vor ajunge niciodata la standarde de calitate ridicate, nu mai fac "membrii fondatori" bani.
   2. Nu toti tinerii pregatiti la facultatile de stat pleaca, eu si colegii mei nu suntem hotarati sa plecam din tara, vom incerca pe cat posibil sa ramanem.
   3.Romania are prea multi studenti, de anul acesta se vor reintroduce examenele de admitere la facultati precum si reducerea numarului de locuri bugetate la universitatile de stat. Cu cat mai putin ai, cu atat mai bine.
   Cum ceva nu concorda cu parerile unor cetateni,
   masura este injurata si numita comunista.
   Acesta este adevarul.
  • +5 (5 voturi)    
   Prea multe universitati! (Luni, 23 aprilie 2012, 20:16)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui dumitru vaduva

   Stimate domn dvs vreti absolventi de Spiru Haret care termina 10 facultati in cinci ani cu 10 pe linie ? Daca asta va doriti atunci e jale domnule . Inainte de 1989 erau cateva universitati si se invata se intra prin examen , erua cate 5-6 pe loc , cei mai talentati sunt profesori la Harvard , MIt , Standford -este vorba de olimpicii internationali. Eu vreau calitate , nu cantitate in invatamantul universitar. Am ajuns ca in fiecare orasel sau comuna sa existe o "universitate ".
   • +3 (3 voturi)    
    sunt terminati in majoritate tinerii de 16-18 ani (Luni, 23 aprilie 2012, 21:06)

    mary [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    Dupa ce au fost invatati sa copieze si sa treaca fas-fas clasele, acum trebuie sa dea examene de adevarat. Pai i-a terminat!!!

    Sa vedem daca se pastreaza sistemul Funeriu cati tineri vor lua bacalareatul. Din acestia, cati vor reusi sa intre in facultate si de aici se poate deduce ca numarul de tineri in universitati va scadea dramatic. Nu am mari regrete. Tinerii intre 16-18 sunt compromisi pe viata!!!! Numai daca reusesc din nou sa se apuce sa invete - vor mai avea viitor.

    De undeva trebuia sa inceapa treaba!
   • -3 (3 voturi)    
    You're right. (Luni, 23 aprilie 2012, 21:10)

    dumitru vaduva [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    I explained it in my comment.In fact,the low does not necessarily refer to the abolition of universities.
    I am sorry,I misunderstood.
 • +6 (6 voturi)    
  diplome prin telefon (Luni, 23 aprilie 2012, 21:08)

  ned [anonim]

  era si cazul unei regandirii a sistemului de facutlati private..s-a umplut societatea de tineri "inutili" cu diplome luate fara sa stie a scrie corect, sau sa aiba habar de vreo profesie. Sunt si exemple de politicieni penali, care si-au luat dipolome telefonic.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai bine mai tarziu... (Luni, 23 aprilie 2012, 21:30)

  gradu [utilizator]

  ... decat niciodata! A trebuit sa treaca 22 de ani cu generatii aproape analfabete, ca sa isi dea seama si politicienii ca au stricat un sistem de invatamant care functiona (si-nca multe altele...). Ca altfel n-am fi avut atatia olimpici inainte de '89... Iar acestor olimpici nu le recunosteau meritele unii de la Spiru Haret! Ci comisii internationale care, pe vremurile alea, apreciau calitatea invatamantului romanesc...
 • +1 (1 vot)    
  Privatizarea unor entitati non-profit este ilegala (Marţi, 24 aprilie 2012, 8:52)

  alex budeanu [anonim]

  Acesti domni impreuna cu colegii lor au votat cea mai mare aberatie juridica, o lege care nicaieri in lumea civilizata nu a fi considerata posibila.
  Patrimoniul unei fudnatii nu poate fi impartiti intre fondatori - numai patrimoniul unei societati comerciale. Aceasta este diferenta fundamentala intre cele doua.
  Legea invatamantului a obligat universitatile sa adope un statut juridic non-profit adica acela de fundatie pentru a avea o minima asigurare a faptului ca activitatile desfasurate sunt de interes public si nu personal, comercial.
  Fundatiile se supun Legii asociatiilor si fundatiilor. Conform acesteia atunci cand o fundatie se dizolva patrimoniul acesteia trece in patrimoniul unei alte fundatii cu scop asemanator. Presedintele trebuie sa opreasca aceasta lege!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Ai perfecta dreptate (Marţi, 24 aprilie 2012, 11:46)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui alex budeanu

   De adaugat ca "fundatiile" datorita caracterului lor "nonprofit" au o multime de facilitati fiscale printre care scutirea de tva, de impozit pe profit, etc.
   Rezultatul acestei legi este ca, dupa ce au distrus invatamantul romanesc prin valuri de "absolventi" analfabeti, "patronii" universitatilor particulare vor acum sa devina proprietari pe activele acestora. adica pe cladiri, bazamateriala, etc.
   Pai daca se baga bacalaureat pe bune ce sa mai faca cu sediile? Nu mai bine le vand sau inchiriaza? Si cum pot lua banii de vanzare? Prin trecerea in proprietatea lor dupa ce nu au platit NICI un impozit cand au acumulat aceste proprietati.
 • 0 (0 voturi)    
  legea Croitoru de vanzare a fundatiilor univ. (Marţi, 24 aprilie 2012, 17:10)

  betondorin [anonim]

  La fel si bisericile nou construite, pe banii credinciosilor, pot fi vandute ca pe timpul lui Stalin,datorita faptului ca sant "fundatii non -profit",au preoti fondatori,si se aseamana cu universitatile particulare.Buna lege si ce tun se va trage.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by