Odata cu inscrierea senatorul Petru Filip in randurile PSD, USL are majoritate in Biroul permanent al Senatului, a declarat luni seara presedintele PSD, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului. Marian Rasaliu a fost convins sa ramina in PDL de Emil Boc, sustin sursele HotNews.ro.

UPDATE 18:42 Odata cu inscrierea senatorul Petru Filip in randurile PSD, USL are majoritate in Biroul permanent al Senatului, a declarat luni seara presedintele PSD, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres. Liderul social democrat a precizat ca Petru Filip va face parte din grupul senatorial al USL si va fi " in continuare, reprezentantul nostru in Biroul permanent".

UPDATE 18:42 Senatorul Petru Filip a anuntat ca paraseste PDL si se inscrie in PSD.Senatorul a sustinut o declaratie de presa la Palatul Parlamentului alaturi de presedintele PSD, Victor Ponta.

"Decizia nu a fost deloc usoara, dar este o decizie personala. Ma bazez pe experienta pe care o am in administratie - am fost timp de trei mandate primar de Oradea, primar de Opozitie multa vreme, am trecut prin furcile caudine ale politicii romanesti. Vor fi multe comentarii din partea colegilor din PDL, sunt hotarat sa mai pot spune ceva atat in politica romaneasca, dar si in partea de reforma a administratiei, cu buna-credinta", a explicat Petru Filip, citat de Agerpres.

Senatorul a precizat ca, inainte de a se decide sa paraseasca PDL, a avut o discutie cu presedintele formatiunii, Emil Boc. El a refuzat insa sa precizeze motivele pentru care i-a parasit de democrat-liberali.

UPDATE 15:45 Marian Rasaliu a fost convins sa ramina in PDL de Emil Boc, sustin sursele HotNews.ro, iar Petru Filip ar urma sa plece in PSD

UPDATE 15:16 Senatorul PDL Petru Filip si-a anuntat intentia de a parasi PDL precizand ca "nu este vorba nici de oportunitate, nici de traseism, este o decizie personala". "Am de gand sa fac acest pas, nu stiu cand o sa il fac, maine, poimaine [...] Deocamdata ma mai gandesc", a declarat Petru Filip.

UPDATE 15:15 Marian Rasaliu a declarat pentru B1 TV ca nu va pleca din PDL: "Au fost lucruri discutate cu coelgii PNL, nu despre plecare in mod explicit. Apar tensiuni, frustrari, probleme, care pot fi interpretate in felul acesta. Nu am semnat si nu voi semna nicio demisie din partid. Nu am semnat nicio adeziune. Singura adeziune pe care am semnat-o este cea prin care am intrat in PDL".

UPDATE 15:10 Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca a discutat cu Marian Rasaliu iar acesta l-a asigurat ca trece in tabara liberalilor. "Domnul Rasaliu, imi pare rau daca infirma discutiile avute cu noi", a declarat Puiu Hasotti. In ceeea ce priveste trecerea senatorului Petru Filip la PNL, Puiu Hasotti a precizat ca nu detine informatii cu privire la acest lucru.

Potrivit surselor Hotnews.ro senatorii PDL Marian Rasaliu si Petru Filip sunt pe cale sa plece din PDL. Daca cei doi ar intra in partidele din USL, Puterea ramane cu 62 de senatori, iar USL va detine o majoritate confortabila. Vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Petru Filip, a declarat luni, inaintea Biroului Permanent al Senatului, ca nu s-a inscris in PNL. Intrebat daca demisioneaza din PDL, Filip a replicat: "O sa vedeti mai tarziu, surprizele fac parte din placerea jocului".

Reprezentantii USL i-ar fi promis lui Filip ca vor vota proiectul de modificare a Legii educatiei, initiat de acesta si colegul sau Catalin Croitoru. Potrivit surselor citate proiectul prevede cresterea autonomiei universitatilor particulare si confesionale si a trecut prin adoptare tacita de Camera Deputatilor, iar Senatul este forul decizional.

Filip este senator de Bihor si vicepresedinte al Senatului. Totodata, Filip a fost presedinte interimar al Senatului dupa ce Mircea Geoana a fost revocat din functie pana cand a fost ales Vasile Blaga.

Marian Rasaliu este senator de Brasov.

Saptamana trecuta doi senatori si un deputat au demisionat din PDL si s-au inscris in PNL. Senatorul de Iasi Mihaela Popa si-a anuntat plecarea la mijlocul saptamanii trecute urmata de senatorul de Alba, Dorin Paran care a anuntat, vineri, la Deva, ca a trecut de la PDL la PNL.

Tot in cursul zilei de vineri, deputatul Marius Cristinel Dugulescu a parasit PDL si s-a alaturat PNL Timis. Dugulescu spune ca a luat aceasta decizie pentru ca a ajuns la concluzia ca "dreapta in Romania poate fi cladita doar in PNL, cu oameni care nu promoveaza afaceri in folosul lor".