Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, joi, pe autorii "Jaful Secolului" - Petru Nica, Gabriel Constantin Velescu si Aurelian Romulus Paven - la 11 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, relateaza Agerpres. Ionela Popa, iubita unuia dintre acuzati, a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare. Decizia poate fi atacata cu apel.

Instanta a mai decis ca Petru Nica, Aurelian Romulus Paven si Gabriel Velescu sa plateasca societatii de paza si securitate CPI Security, intrata intre timp in insolventa, daune civile de 892.400 lei si 28.000 USD, actualizati cu indicele de inflatie.

Inculpatii trebuie, de asemenea, sa plateasca cheltuieli judiciare catre statul roman de 6.500 si 16.000 lei onorariul expertului desemnat in dosar.

Tribunalul Bucuresti a restituit inculpatilor o serie de bunuri confiscate anterior.

Petru Nica, soferul autospecialei blindate apartinand firmei de paza ''International CPI Security'', impreuna cu doi complici - Gabriel Velescu si Aurelian Romulus Paven au fost acuzati ca, in dimineata zilei de 5 iulie 2004, au fugit cu banii proveniti de la filialele din Galati, Constanta si Ploiesti ale "ABN Amro". Suma totala transportata in autospeciala a fost de 88,5 milioane lei, 33.396 de dolari si 525 euro.

La o saptamana de la comiterea faptei, Nica a fost retinut de politisti si procurori intr-o vila din Snagov Sat, iar la 13 iulie 2004, judecatorii Tribunalului Bucuresti au emis mandate de arestare preventiva pe numele sau si al celor doi complici.

Procesul "Jaful secolului":

* 6 decembrie 2004: procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a autorilor "Jafului secolului" - Petru Nica pentru furt calificat, Constantin Velescu si Aurelian Paven pentru complicitate la furt calificat.

* 27 ianuarie 2006: Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Petru Nica si complicii sai, Constantin Gabriel Velescu si Aurelian Paven, la cate 14 ani de inchisoare si plata, in solidar, a 800.000 lei, reprezentand suma nerecuperata. Impotriva acestei sentinte inculpatii au formulat apel, dar acesta a fost respins de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, pe 21 iunie 2006.

* 22 ianuarie 2007: judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti, instanta de fond.

* februarie 2007: judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis eliberarea lui Gabriel Velescu, la 30 martie 2007 si a lui Aurelian Paven, la 6 aprilie 2007.

* 17 octombrie 2007: Petru Nica a fost si el eliberat din arest.

Citeste si: