Pentru prima data de cand a fost arestat, Petru Nica, autorul jafului secolului, rupe tacerea. Intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei", povesteste chiar din Penitenciarul Jilava cum a ajuns sa fure 100 de miliarde de lei.

Autorul celui mai mare jaf din istoria moderna a Romaniei incearca sa acrediteze ideea ca jaful nu a fost premeditat, ba, mai mult, sustine ca nu s-a gandit nici dupa ce a luat banii ce ar putea face cu ei.

EVZ: Povesteste in cateva cuvinte viata ta de dinainte de furtul celor 100 de miliarde.

Nica: In viata mea, cat am avut de-a face cu lumea si cu banii, eu am stiut sa fac bani. Stiu cum arata dolarii, euro si leii. Pentru mine nu erau o noutate banii, chiar daca erau multi. Stiam cum arata 1.000.000 de dolari, i-am avut, ii am, banii mei, pur si simplu. Am plecat din tara si am facut si eu niste bani. Din '96 am carat masini in Romania din Germania.

N-am fost numai, cum spun ei, angajatul cutare. Eu am tras tare. In 2000 am ramas in Italia, pana in 2004. Am muncit si acolo si am facut ceva bani. Pentru multa lume 10.000 de dolari inseamna foarte mult. Pentru mine nu.

De ce te-ai angajat la International CPI Security?

Din lipsa de ocupatie.

Ce salariu aveai la firma?

3.600.000 de lei.

Cum s-a decis ca tu esti cel care va pleca in acea ultima cursa?

Vineri am fost anuntat ca plec in cursa, cu toate ca ar fi trebuit sa fiu liber pentru ca mai facusem unele curse de colectare si prin Bucuresti. Au fost cam 100 de kilometri. Am venit cu o alta masina la sediu, am lasat-o sus in garaj si cand am coborat la dispecerat m-au intrebat daca nu vrem sa mergem noi (n.r. - Nica si colegul sau Daniel Vlasceanu).

Am spus nu, pentru ca voiam sa merg acasa. Am mai stat 10 minute, dupa care mi-au spus sa plecam pentru ca la ora 14.00 trebuia sa fim la Galati. Ne-am urcat in masina pregatita pentru cursa, am luat bonuri pentru pod, am incarcat 15-20 de saci cu moneda pentru casierie si am plecat spre Galati.

De ce ati plecat in cursa numai doi oameni, tu si Vlasceanu?

Asta era regula aici, desi legea care reglementeaza transportul de valori spune clar ca in masina trebuie sa fie cel putin patru insi, din care doi inarmati. Sef de echipaj, casier, conducator auto si agentul de paza.

Ce traseu ati urmat?

Din Bucurest, prin Urziceni, la Galati. La Galati am ajuns la 18.30. De acolo am luat sase saci. A doua cursa a fost Galati-Braila-Viziru-Giureni-Harsova- Constanta, unde am ajuns la 22.56. De la Constanta am luat cinci saci. S-au facut 11 saci. Am plecat de la Constanta spre Slobozia-Urziceni-Valea Calugareasca-Ploiesti si am ajuns la 2.30. De la Ploiesti am luat cinci saci. Ultima cursa este Ploiesti-Bucuresti, unde am ajuns in jurul orei 3.30.

Cum ti-a venit ideea furtului?

Ca de obicei, nu am bagat toti sacii in camera blindata a masinii. O parte au ramas chiar in spatele nostru. M-am tot uitat la sacii cu valori prin oglinda retrovizoare si, la un moment dat, m-am gandit ca ar fi bine sa fie ai mei.

Ai mai facut multe curse de acest gen. Nu te-ai gandit niciodata inainte sa fugi cu banii colectati?

Nu, pentru ca nu am simtit pana acum ca as avea nevoie de bani. Repet, nu am dus niciodata lipsa de nimic.

Stiai ca sunt bani in saci?

Stiam ca sunt ceva valori, bonuri de masa de exemplu, de care transportam in mod frecvent. Banuiam ca sunt amestecati. Procesele-verbale erau facute pe numarul de saci. Apropo, nu au fost 16 saci cum s-a vorbit, ci 15 saci si o sacosica.

Atunci ti-ai facut un plan?

Nu. Cand am ajuns la Slobozia. Am bagat motorina si l-am sunat pe Gabi Velescu. Am sunat de la un telefon public, cand Vlasceanu nu era langa mine. A venit Gabi Velescu cu Aurelian Paven, m-am intalnit cu ei dupa locul unde l-am lasat pe Vlase (n.r. - Vlasceanu).

Ti se pare normal ca Velescu sa te astepte la 3.30 noaptea cu o masina pe sosea? Nu i-ai spus nimic altceva la telefon?

Nu i-am dat amanunte, mai ales prin telefon. I-am spus in primul rand sa ma astepte. Stiti ce se intampla? In primul el stia ca lucrez la firma asta. I-am spus ca nu stiu ce am in masina. Stiu ca am ceva bani si nu mai stiu ce, dar stiam ca o mare parte trebuie sa fie si bani! Bani, bonuri, amestecati, nu stiam exact.

Daniel Vlasceanu a coborat la Baneasa, s-a dus sa ia cafea...

Cafea, suc si inca ceva din magazin.

Te-ai uitat sa dispara din raza ta vizuala?

A intrat in magazin. Motorul era pornit, m-am dus putin mai in fata, am vazut o masina alba. Am plecat cu masina si am mers impreuna. La 200 de metri am facut dreapta, am oprit, am dat banii jos din blindata, i-am pus in cealalta masina si am plecat.

In timp ce mutati banii v-ati uitat sa vedeti ce aveti in saci?

Nu aveai la ce sa te uiti. Banii erau impachetati in doi saci: unul era cu gura in jos si altul cu gura in sus. Sunt bagati saci in saci. Dupa ce am luat banii am incuiat usile blindatei si am plecat cu dubita lui Velescu spre garaj.

De ce ai incuiat usile blindatei?

Pentru ca o parcasem si nu voiam sa o fure cineva.

Asta e buna! Ai luat banii din blindata si ati incuiat-o sa nu o fure cineva... nu v-ati gandit sa bagati masina in lac pentru a nu fi gasita?

Si paguba cine o platea? In sfarsit, am plecat spre comuna Rosu, unde aveam un garaj, lucram, reparam masini. Aici am descarcat sacii si am vazut ca sunt numai bani si nu bonuri sau alte cecuri... i-am scos din saci si i-am pus in niste cutii de carton.

Cat ai stat acolo?

Pana a doua zi.

Si cu banii ce s-a intamplat?

Cand am plecat nu am luat prea multi bani pentru ca Velescu s-a gandit sa nu fiu recunoscut, sa ne opreasca politia si sa gaseasca banii asupra noastra. M-a dus intr-o casa in cartierul Colentina. A doua zi parca, a adus ceva bani de la garaj. I-am pus in niste genti. Peste doua-trei zile, cam asa, am plecat in Snagov. La cateva zile mi-au adus banii acolo.

Nu mai stiu cate milioane! Din cate stiu eu, acestia au fost in Colentina si inca intr-un loc. Alte amanunte nu am, pentru ca nu am de unde sa le stiu. Nu m-am ocupat deloc de bani. Gabi Velescu avea grija lor.

Te asteptai sa fii prins?

Cu doua zile inainte am visat ca voi fi arestat, iar inainte sa vina politia, cu o zi inainte, simteam clar ca voi fi arestat. Asa ca asteptam.

Nu te-ai gandit sa lasi totul si sa pleci?

De ce sa plec?

Ca sa scapi...

Nu cred foarte mult in Dumnezeu, dar nimic nu e intamplator. Exista undeva o putere, ceva ce ne programeaza. Daca asa trebuie, asa trebuie... Daca cineva vrea sa fiu langa copilul meu in urmatoarea perioada, voi fi. Sau poate o sa-l vad la 20, 50 de ani, cine stie... Deci nu avea sens sa fug.

Ce faceai cand a venit politia?

Ma uitam la ei.

Unde erai?

Stateam la geam si i-am vazut. Am incercat sa cobor. I-am vazut cand au venit, cand au coborat... nu am reactionat insa de frica sa nu faca vreo gluma si sa ma impuste. Nu-mi era frica de bataie, ca bataia doare, trece... Au venit, au tipat, m-au impins putin... Am stat cu mainile la vedere. Daca aveam o arma, va dati seama ce se intampla. Nici nu vreau sa-mi imaginez.

Unde au fost gasite gentile cu bani?

In debara.

Cate genti?

16! 16 genti cu bani la Snagov si cateva pungi de plastic, tot cu bani.

Ce crezi ca vei face cand vei fi liber?

Daca o sa ies intr-o perioada destul de scurta, in primul si in primul rand renunt la cetatenia romana si plec in Italia. Nu pentru cazul meu neaparat, ci pentru ce vad ca se intampla in jurul meu. Cand intri in puscarie in Romania e cu totul altceva. In penitenciar trebuie sa fii privat de libertate, numai ca in Romania nu esti privat de libertate, esti privat de tot.

Nu mai exista familie, nu exista nimic. E normal ca, la un moment dat, sa se distruga familiile din cauza sistemului. Copiii o iau razna si apar tot felul de probleme.

Vreo remuscare?

Nu. Nu am ce sa regret acum. Trebuia sa realizez inainte. Acum nu am remuscari pentru ca ar insemna sa-mi fac rau singur.

Ce ai de spus despre fapta ta?

N-am nimic de spus. Am facut o fapta penala, impotriva legii, nimic deosebit.

Unde sunt restul de bani care lipsesc, cele 8 miliarde de lei?

Toata lumea intreaba unde sunt restul de bani. Nu stiu nimic.

Dar tu te-ai gandit sa pui niste bani deoparte si sa-i ai cand vei iesi din penitenciar?

Nu m-am gandit. Merg pe principiul ori ii dai pe toti ori nu dai nimic.

Aproape un an de la „Furtul secolului"

In noaptea de 4 spre 5 iulie 2004, bucuresteanul Petru Nica - sofer la societatea International CPI Security - a disparut cu o masina blindata a firmei, in care se aflau 88,4 miliarde de lei si 33.396 de dolari. La comiterea furtului, Nica a fost ajutat de doi amici Gabriel Velescu si Adrian Paven.

La o saptamana de la comiterea „furtului secolului", Petru Nica si complicii sai au fost prinsi de politisti. Cea mai mare

parte din cele aproape 100 de miliarde de lei a fost gasita de anchetatori, in diferite locatii din Bucuresti si Ilfov. Aproximativ 8 miliarde de lei lipsesc insa si acum.