Avocatul Poporului sustine, intr-un raport transmis conducerii Senatului, ca Primaria Municipiului Bucuresti este "campioana" la solutionarea cu intarziere a dosarelor de retrocedare a bunurilor imobile, transmite Mediafax.

Raportul special privind evidentierea dificultatilor in desfasurarea procesului de constituire si reconstituire a dreptului de proprietate privata este semnat de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

"Apreciem ca nu numai o simplificare a procedurilor este de natura sa rezolve solutionarea cu celeritate a dosarelor, ci se impune si suplimentarea personalului specializat, dar si instituirea unor termene precise", se arata in documentul citat.

Avocatul Poporului arata ca sunt multe dosare in care timp de 10 ani nu s-a facut niciun act administrativ, nici de respingere, nici de admitere, nici de completare a dosarului. Explicatia dedusa in urma demersurilor intreprinse de Avocatul Poporului pare a fi ca termenul de 60 de zile este considerat un termen "de recomandare".

"Se impune, in acest caz, modificarea legislatiei in sensul in care , in termen de 60 de zile, institutiile si autoritatile publice implicate in procedura de retrocedare a bunurilor imobile sa solutioneze notificarile depuse de persoanele indreptatite", sustine institutia Avocatului Poporului.

In raport se mai arata ca este absolut necesara impunerea unui timp efectiv in care sa aiba loc procedura administrativa de despagubire, termene precise in rezolvarea dosarelor, urmarirea transparenta a procesului si sanctiuni in cazul incalcarii acestora.

De asemenea, controlul de legalitate realizat potrivit legii de prefect apare ca o tergiversare in solutionarea dosarelor.

"In acest context, consideram ca se impune renuntarea la revizuirea realizata de catre prefect si nu se mai justifica o centralizare a dosarelor la nivelul prefecturilor, cu atat mai mult cu cat decizia finala apartine Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor", mai sustine Gheorghe Iancu.

Potrivit raportului, lipsa termenelor stabilite pentru solutionarea dosarelor de catre ANRP reprezinta un punct slab in mecanismul intern de compensare, ceea ce duce la lipsa celeritatii si incalcarea termenului rezonabil.

Autorii raportului arata ca procedura de despagubire de la ANRP este netransparenta, ceea ce a creat suspiciuni de coruptie, sesizate de petenti institutiei Avocatului Poporului.

Institutia Avocatului Poporului propune, pentru simplificarea procedurii de solutionare a dosarelor la nivel national, transformarea ANRP intr-un corp de control si constituirea la nivelul institutiei prefectului din fiecare judet si la nivelul Municipiului Bucuresti a unor comisii cu competente depline in solutionarea dosarelor care ajung, in prezent, potrivit legii, la ANRP.

"Cei mai multi petenti acuza, de cele mai multe ori indreptatit, disfunctionalitati in activitatea de informare a cetatenilor, lipsa de comunicare a functionarilor, reaua-credinta a acestora, care uneori merge pana la refuzul de a pune in aplicare hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De asemenea, petentii reclama faptul ca la ANRP solutionarea dosarelor intarzie nepermis de mult si nu li se comunica stadiul rezolvarii acestora", mai informeaza Avocatul Poporului.