Oamenii de afaceri olandezi reuniti in platforma "Dutch Romanian Network" solicita Guvernului olandez sa se distanteze de site-ul discriminatoriu la adresa muncitorilor din Europa Centrala si de Est.

"Guvernul olandez ar trebui sa se distanteze clar de acest site si de continutul sau, care reprezinta o forma de demonizare", se arata intr-un comunicat al retelei remis, luni, de MAE si citat de Agerpres.

Oamenii de afaceri dezaproba declaratiile premierului olandez Mark Rutte, potrivit caruia "este alegerea fiecarui partid ce face".

"Ambele partide din Guvernul minoritar au semnat un acord de tolerare a PVV, iar acest lucru implica o responsabilitate comuna si nu ii permite premierului sa aiba o atitudine la adapost de orice responsabilitate", se arata in comunicat.

Oameni de afaceri olandezi mai arata ca "atitudinea condamnabila a Guvernului olandez provoaca pagube oamenilor de afaceri olandezi si afecteaza revenirea economica".

"Dutch-Romanian Network" subliniaza ca dezaproba conexiunea facuta intre MCV si aderarea la spatiul Schengen.

Amintim ca Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, a lansat un website-ul xenofob care indeamna olandezii sa semnaleze problemele pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est. "V-ati pierdut locul de munca in favoarea unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim. Asteptam povestea dumneavoastra", indeamna realizatorii site-ului. In 48 de ore de la lansare, au fost postate 22.000 de reclamatii.

Cu toate ca reprezentantii angajatorilor precum si reprezentanti ai clasa politice olandeze au condamnat aceasta initiativa, premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat ca nu va adopta o pozitie precizand ca "nu este site-ul Guvernului".

Insa eurodeputatii au decis sa-l invite pe premierul olandez in fata Parlamentul European, pentru a-si explica "tacerea asurzitoare" legata de site-ul xenofob impotriva est-europenilor. Ei vor dezbate in data de 13 martie, in cadrul urmatoarei lor sesiuni, la Strasbourg, problemele legate de site-ul creat de partidul PVV al lui Geert Wilders, care sustine guvernul de coalitie condus de Mark Rutte.