Parlamentul European a decis joi sa-l invite pe premierul olandez Mark Rutte pentru a explica pozitia sa legata de site-ul extremei drepte care invita la denuntarea problemelor create de cetatenii din Europa centrala si de est in aceasta tara, relateaza AFP.

Eurodeputatii vor dezbate in data de 13 martie, in cadrul urmatoarei lor sesiuni, la Strasbourg, problemele legate de site-ul creat de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, care sustine guvernul de coalitie condus de Mark Rutte.

Cu aceasta ocazie, "ii cerem premierului olandez Mark Rutte sa prezinte pozitia guvernului sau asupra acestui subiect si sa vina in fata Parlamentului European pentru a explica tacerea asurzitoare asupra acestui subiect", a precizat seful grupului conservator din PE, Joseph Daul, care s-a aflat la originea acestei initiative.

"Incurajarea urii si a discriminarii" si "atacarea unui grup de oameni in asemena fel sunt impotriva tuturor valorilor europene si umanitare", precizeaza Joseph Daul, intr-un comunicat.

Federatia olandeza a birourilor impotriva discriminarii (LBA) a precizat miercuri ca a primit peste 3.000 de plangeri impotriva acestui site.

Premierul olandez Mark Rutte a ramas insa surd la apelul ambasadorilor tarilor din estul si din centrul Europei si a mai multor partide olandeze care i-au solicitat de condamne initiativa PVV.

El a repetat marti ca guvernul nu va lua o pozitie in ceea ce priveste acest subiect, sustinand ca site-ul este cel al unui partid, si nu al guvernului.

Comisia Europeana denuntase vineri site-ul, considerand ca este impotriva principiilor libertatii de circulatie pe continent, dar precizase ca nu va declansa o procedura de infringement impotriva Olandei.

PVV, care sustine guvernul minoritar de centru-dreapta a lui Mark Rutte in parlament, unde are 24 de deputati dintr-un total de 150, este notoriu prin pozitiile sale eurosceptice si criticile virulente la adresa ajutoarelor acordate Greciei.