Liderul partidului olandez PVV, deputatul Geert Wilders, le-a transmis "sa isi vada de treburile lor" ambasadorilor a zece state central si est-europene care au prezentat, marti, o scrisoare deschisa de protest liderilor politici olandezi in legatura cu site-ul prin care formatiunea sa strange plangeri impotriva cetatenilor din tarile respective, relateaza Agerpres.

Geert WildersFoto: Agerpres/EPA

"Reactia mea catre ambasadori este: vedeti-va de treburile voastre. Asta nu are nimic de-a face cu tara voastra", a declarat Wilders, intr-un interviu acordat miercuri agentiei Associated Press. "Suntem o tara suverana, noi suntem un partid politic democratic si exprimam preocuparile multor olandezi", a subliniat el, numind site-ul "un imens succes", care a adunat deja peste 40.000 de reclamatii.

Wilders a insistat ca site-ul sau nu este discriminator si a explicat ca "noi nu inchidem ochii la problemele" pe care unii muncitori central si est-europeni le provoaca in Olanda, dand ca exemplu alcoolismul si eliminarea de locuri de munca.

Potrivit lui Wilders, comisari europeni precum compatrioata sa Neelie Kroes au atacat site-ul PVV doar din teama fata de efectul sau coroziv asupra unitatii europene. "Ei cred ca ideea lor a acestei mari familii europene este atacata, in timp ce noi nu avem mare lucru in comun cu tragedia lor europeana", a comentat liderul PVV.

"Noi ne facem doar treaba, indiferent daca guvernul sau Comisia Europeana ori 500 de ambasadori se plang, nu ne pasa", a conchis Geert Wilders.

Ambasada Romaniei la Haga, alaturi de alte noua misiuni diplomatice din state membre UE acreditate in Olanda, au transmis marti, prin demers comun, o "Scrisoare deschisa adresata societatii si liderilor politici din Olanda", exprimandu-si preocuparea fata de site-ul discriminatoriu la adresa lucratorilor din Europa Centrala si de Est, lansat de partidul olandez PVV.

Potrivit scrisorii comune, fenomenul mobilitatii fortei de munca este atat unul de natura economica, cat si sociala, astfel incat problematica trebuie gestionata conjugat de catre societatea gazda si de catre cetatenii care aleg sa locuiasca si sa munceasca pe teritoriul unui alt stat membru, in baza valorilor care constituie fundamentul Uniunii Europene si luand in considerare date concrete, reale.

Cei zece sefi de misiune atrag atentia ca initiative precum site-ul lansat de PVV nu promoveaza un dialog deschis, ci incurajeaza, la nivelul societatii olandeze, perceptia negativa fata de un anumit grup de cetateni europeni, avand astfel un caracter discriminatoriu.

Cele 10 state semnatare sunt: Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Amintim ca Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, a lansat un website-ul xenofob care indeamna olandezii sa semnaleze problemele pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est. "V-ati pierdut locul de munca in favoarea unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim. Asteptam povestea dumneavoastra", indeamna realizatorii site-ului. In 48 de ore de la lansare, au fost postate 22.000 de reclamatii.

Cu toate ca reprezentantii angajatorilor precum si reprezentanti ai clasa politice olandeze au condamnat aceasta initiativa, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat luni ca nu va adopta o pozitie precizand ca "nu este site-ul Guvernului".