Ambasada Romaniei la Haga, alaturi de alte noua misiuni diplomatice din state membre UE acreditate in Olanda, au transmis marti, prin demers comun, o "Scrisoare deschisa adresata societatii si liderilor politici din Olanda", exprimandu-si preocuparea fata de site-ul discriminatoriu la adresa lucratorilor din Europa Centrala si de Est, lansat de Partidul pentru Libertate (PVV), se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis HotNews.ro.

Potrivit scrisorii comune, fenomenul mobilitatii fortei de munca este atat unul de natura economica, cat si sociala, astfel incat problematica trebuie gestionata conjugat de catre societatea gazda si de catre cetatenii care aleg sa locuiasca si sa munceasca pe teritoriul unui alt stat membru, in baza valorilor care constituie fundamentul Uniunii Europene si luand in considerare date concrete, reale.

Cei zece sefi de misiune atrag atentia ca initiative precum site-ul lansat de PVV nu promoveaza un dialog deschis, ci incurajeaza, la nivelul societatii olandeze, perceptia negativa fata de un anumit grup de cetateni europeni, avand astfel un caracter discriminatoriu.

Semnatarii scrisorii puncteaza, de asemenea, faptul ca libera circulatie a fortei de munca este, in ansamblu, in beneficiul tarii gazda - iar problemele inerente care pot aparea trebuie rezolvate prin dialog, prin identificarea unor solutii comune de catre tara gazda si tara de origine, in conformitate cu cadrul legal si institutional national si al UE.

"Timp de decenii, Regatul Tarilor de Jos si societatea olandeza au fost percepute in tarile noastre ca exemple perfecte pentru valori precum libertatea, deschiderea si toleranta. Credem ca Olanda trebuie sa isi mentina aceasta imagine si solicitam societatii olandeze si liderilor politici sa se distanteze de aceasta initiativa regretabila", isi inchie cei 10 sefi de misiune scrisoarea comuna.

Cele 10 state semnatare sunt: Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Amintim ca Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, a lansat un website-ul xenofob care indeamna olandezii sa semnaleze problemele pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est. "V-ati pierdut locul de munca in favoarea unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim. Asteptam povestea dumneavoastra", indeamna realizatorii site-ului. In 48 de ore de la lansare, au fost postate 22.000 de reclamatii.

Cu toate ca reprezentantii angajatorilor precum si reprezentanti ai clasa politice olandeze au condamnat aceasta initiativa, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat luni ca nu va adopta o pozitie precizand ca "nu este site-ul Guvernului".

Citeste si: