Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a declarat luni ca doreste ca, "imediat ce situatia economica a Romaniei va permite, salariile bugetarilor, ale celor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si in special salariile militarilor sa creasca", transmite Mediafax.

"Traversam o perioada de criza, iar militarii, ca toti romanii de altfel, sunt afectati de masurile de austeritate. Vreau sa-i asigur ca greutatile lor sunt cunoscute la cel mai inalt nivel si ca preocuparea pentru indreptarea acestei situatii este constanta. Nu am ascuns niciodata ca imi doresc ca, imediat ce situatia economica a Romaniei va permite, salariile bugetarilor, ale celor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si in special salariile militarilor sa creasca. Nu am ascuns niciodata ca, in calitate de ministru si de om politic, am facut si voi continua sa fac toate demersurile necesare pentru ca nivelul de trai al romanilor si in special al militarilor sa creasca", a spus Gabriel Oprea.

El a adaugat ca vrea sa le dea asigurari tuturor "camarazilor" ca le este un sustinator real si "un aparator devotat".

Gabriel Oprea a amintit si eforturile depuse pentru recalcularea pensiilor militare.

"Poate cea mai vizibila componenta a activitatii ministerului in anul care s-a incheiat a fost cea legata de revizuirea pensiilor militare. Daca in 2010 o mare parte din efortul institutiei a fost de a se asigura ca legea nu ii va nedreptati pe militari, in 2011 a trebuit sa ducem la bun sfarsit procesul propriu-zis de revizuire. Ambele demersuri au fost extrem de dificile, dar am reusit sa le ducem la bun sfarsit.

Ca ministru mi-am onorat promisiunea, aceea de a nu scadea nicio pensie mai mica de 3000 de lei pentru stagiu complet, ci toate acestea au crescut in urma revizuirii. Armata si-a onorat datoria: aceea de a avea grija de pensionarii militari si de a le garanta statutul, locul si rolul pe care le merita in societatea romaneasca. Ministerul a reusit informatizarea unei intregi arhive tinute pana acum doar pe hartie", a spus Oprea.

El a precizat ca, la finalul acestui proces de recalculare, "au crescut pensiile pentru majoritatea covarsitoare a pensionarilor militari, fie ca este vorba de militarii in rezerva cu o cariera militara completa sau de cei cu o cariera militara incompleta".

"La aceasta data, pe baza deciziilor de revizuire, din totalul celor circa 76.000 de pensionari ai MApN, la peste 90 la suta le-au crescut pensiile. Este vorba de aproape 70.000 de pensionari, iar cresterea medie a pensiei pentru acesti militari in rezerva este de 34 la suta. Sigur, ne-am fi dorit sa creasca toate pensiile pentru cadrele militare in rezerva si regretam ca sunt circa 6.000 de pensionari militari carora le-au scazut pensiile in urma revizuirii", a adaugat el.