Autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dupa topirea cantitatilor masive de zapada cazute in ultimele saptamani, a declarat la RFI ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El spune ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada. Borbely precizeaza insa ca "pe raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari". Pe de alta parte, ministrul a luat apararea Administratiei Nationale de Meteorologie, despre care a spus ca este o institutie "profesionista", ce nu este de vina pentru problemele create de ninsori. ANM a fost acuzata de unii oamenii politici ca nu a oferit informatii din timp. Borbely da vina pe primari, care ar fi trebuit sa intervina mai "prompt" cu utilajele de deszapezire si nu sa astepte ajutor de la centru.

Laszlo BorbelyFoto: HotNews.ro

Despre inundatii:

* Cantitatea de zapada, daca ne uitam la cat a nins in toata tara, este o cantitate insemnata, dar nu e ceva iesit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Daca vremea nu se va incalzi foarte brusc si nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una dupa alta, de peste opt sau zece grade, atunci s-ar putea sa se topeasca nu deodata, deci sa nu vina de pe versanti acele torente care stim foarte bine ca in cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru ca dupa analiza facuta de cei de la Institutul Hidrologic si de catre Apele Romane, in momentul de fata debitele raurilor sunt destul de scazute. Si la Dunare, debitul e aproape la jumatate fata de media anuala. Deci la raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zapada.

Despre Administratia Nationala de Meteorologie:

* ANM este o institutie "profesionista", nu este de vina pentru problemele create de ninsori.

* In cazul ninsorilor autoritatile locale ar fi trebuit "sa intervina cu utilajele si sa nu astepte pana cand vine de la Bucuresti sau din alta parte interventia".

* Borbely crede ca ce s-a intamplat in ultimele saptamani "nu este ceva specific Romaniei": "Daca va uitati la alte tari, a fost si in Austria. Stiu pe un cunoscut care a fost in Austria si practic doua zile nu i-au lasat sa circule, au fost oprite autostrazile, a fost oprita circulatia, deci nu este ceva specific Romaniei. In acele zone care au fost izolate, acolo trebuia intervenit mai prompt din partea primarilor, din partea autoritatilor locale, pentru ca nu poti sa astepti neaparat sa vina un utilaj de la Bucuresti. Nu e o situatie care nu s-a mai intamplat, vor mai fi zapezi si trebuie luate masuri, fiecare conform responsabilitatilor pe care le are".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.