Operatiunile pentru stingerea incendiilor in zona montana Transalpina, aflata la granita dintre Sibiu, Alba si Valcea, continua in decursul zilei de luni. La ora actuala, mai mult de 200 de pompieri intervin la stingerea focarelor intretinute de vantul care a batut cu peste 70 de kilometri la ora pe toata durata noptii, informeaza Mediafax.

Incendiu TransalpinaFoto: Captura Youtube.com

"In aceasta dimineata (luni dimineata - n.r.), la ora 6.00, au plecat din unitate colegi care sa ii inlocuiasca pe cei care au lucrat pe munte. Incendiile nu sunt lichidate si se lucreaza in continuare pentru stingerea lor. Nu mai exista flacari, dar exista in continuare multe cioturi care inca fumega si fiecare trebuie luat si stins", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Joe Stroescu.

Potrivit ISU Sibiu, operatiunile sunt cu atat mai dificile cu cat in zona montana vantul bate puternic si intretine focarele. La actiune participa peste 200 de pompieri din judetele Sibiu, Valcea, Alba si Mures, cei din Mures fiind desemnati sa se ocupe de centrul mobil de comanda care le permite pompierilor din diferite parti ale muntelui sa tina legatura unii cu altii.

Amintim ca un incendiu puternic a izbucnit, sambata, in apropierea Varfului Tampa din Muntii Obarsia Lotrului, la granita dintre judetele Sibiu, Alba si Valcea. In timpul noptii de sambata spre duminica, alte doua incendii au izbucnit in zona montana, unul dintre ele fiind in zona Varful lui Petru, judetul Alba, iar cel de-al doilea in zona Varful Buceciu din Muntii Lotrului, judetul Sibiu.

Incendiile au luat amploare din cauza vantului; s-au extins pe 62 de hectare si pe sub pamant, arzand nu doar crengile copacilor, dar si radacinile. Focul s-a raspandit cu repeziciune si din cauza frunzelor uscate. Pompierii s-au luptat, incepand de sambata dimineata, cu flacari inalte si de 40 de metri, precizeaza Agerpres.

Prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), generalul Viorel Nemes, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca, dupa survolarea zonei montane, s-a putut constata ca peste 60 de hectare de vegetatie, gol alpin si padure de conifere au fost afectate de incendii.

Potrivit prefectului de Sibiu, Horatiu Racuciu, flacarile au afectat paduri din Ocolul Silvic Valea Frumoasei (judetele Alba si Sibiu), dar si fond forestier din Ocolul Silvic Talmaciu (judetul Sibiu) si Ocolul Silvic Voineasa (judetul Valcea).

O ancheta demarata de ISU urmeaza sa stabileasca si vinovatia pentru aceste incendii, produse in Muntii Lotrului, in ocoale silvice, unde exista multi proprietari particulari. Deocamdata, exista ipoteza ca aceste incendii au fost provocate cu rea-intentie, insa este luata in calcul si posibilitatea ca neglijenta sa fi dus la distrugerea copacilor.

Citeste si Incendii in zona Transalpina: Peste 60 de hectare de vegetatie si padure au fost distruse