Peste 60 de hectare de vegetatie si padure au fost afectate in urma incendiilor care s-au produs in zona montana aflata la granita dintre judetele Sibiu, Valcea si Alba, numita Transalpina, potrivit specialistilor IGSU incendiile fiind limitate, dar nu lichidate, transmite Mediafax.

Daca initial s-a crezut ca doar 15 hectare de padure sunt arse, cel mai recent bilant al ISU, de duminica de la ora 14,00, arata ca au fost distruse de flacari 62 de hectare din Muntii Lotrului.

Prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), generalul Viorel Nemes, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca, dupa survolarea zonei montane aflate la granita dintre judetele Sibiu, Valcea si Alba, numita Transalpina, s-a putut constata ca peste 60 de hectare de vegetatie, gol alpin si padure de conifere au fost afectate de incendii.

"Am plecat in survol in aceasta dimineata (duminica dimineata -n.r.) la ora 10.00. Pana la ora 14.00 am survolat zona si am intervenit cu elicopterul cu apa in punctele in care flacarile se manifestau cu cea mai mare putere. S-au executat noua zboruri cu apa, alimentandu-se din Lacul Vidra", a spus Nemes.

Este vorba de doua incendii care au izbucnit la distanta de circa 30 de km intre ele.

Potrivit prefectului de Sibiu, Horatiu Racuciu, flacarile au afectat paduri din Ocolul Silvic Valea Frumoasei (judetele Alba si Sibiu), dar si fond forestier din Ocolul Silvic Talmaciu (judetul Sibiu) si Ocolul Silvic Voineasa (judetul Valcea).

Conform reprezentantilor Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Sibiu, la ora transmiterii acestei stiri aproape trei sute de pompieri, militari, jandarmi si voluntari din judetele Sibiu, Valcea si Alba intervin pentru lichidarea incendiilor.

Un incendiu puternic a izbucnit, sambata, in apropierea Varfului Tampa din Muntii Obarsia Lotrului, la granita dintre judetele Sibiu, Alba si Valcea. In timpul noptii de sambata spre duminica, alte doua incendii au izbucnit in zona montana, unul dintre ele fiind in zona Varful ui Petru, judetul Alba, iar cel de-al doilea in zona Varful Buceciu din Muntii Lotrului, judetul Sibiu.

Cele doua incendii au luat amploare din cauza vantului, insa s-au extins pe 62 de hectare si pe sub pamant, arzand nu doar crengile copacilor, dar si radacinile. Focul s-a raspandit cu repeziciune si din cauza frunzelor uscate. Pompierii s-au luptat incepand de sambata dimineata, dar si in cursul noptii, cu flacari inalte si de 40 de metri, precizeaza si Agerpres.

Ancheta ISU urmeaza sa stabileasca si vinovatia pentru aceste incendii, produse in Muntii Lotrului, in ocoale silvice, unde exista multi proprietari particulari. Deocamdata, exista ipoteza ca aceste incendii au fost provocate cu rea-intentie, exista posibilitatea ca neglijenta sa fi dus la distrugerea copacilor, dar se ia in calcul si ca un turist aflat pe munte sa fi dat foc padurii.