"Din cauza situatiei din Grecia, toata regiunea este contaminata de neincredere. Liderii din zona euro, care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia, fac foarte mult rau nu numai Greciei (...) Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a declarat sambata presedintele Traian Basescu, la plecarea spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de toamna. "Romania nu are probleme cu sistemul bancar. Din pacate insa, plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobanzi foarte ridicate, ajunse la un nivel deja inacceptabil. Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit catre guverne care un nivel foarte ridicat de indatorare catre state care nu sunt in zona euro", a mai spus seful statului.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

In ceea ce priveste Consiliul European care se va desfasura maine, tematica este preponderent economica, dar nu numai. Principalele teme de dezbatere vor fi:

1. Prioritatea zero - un raspuns hotarat la criza din Grecia, cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul elen trebuie sa-l urmeze in vederea reducerii cheltuielilor guvernamentale, pentru acordarea celei de-a sasea transe de imprumut.

- de asemenea, pe agenda se afla si stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia. Pentru noi acest lucru este de importanta majora: Din cauza situatiei din Grecia, toata regiunea este contaminata de neincrede, iar aici nu este numai responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfasit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei.

Bancile grecesti au expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste, ca urmare a intarzierilor legate de Grecia.

Din acest punct de vedere, decizia noastra va fi foarte ferma: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro.

2. Al doilea subiect este legat de consolidarea Mecanismului de protectie a zonei euro. Aici sunt doua coordonate ale acestui mecanism:

- primul si cel mai disputat este legat de Fondul European de Stabilitate Financiara, iar marile discutii sunt legate de contributie, de modul in care sa se realizeze un potential de aproape 2.000 de miliarde de euro in interiorul acestui Fond, pentru a fi o garantie ca exista posibilitatea interventiei in situatia in care un stat din zona euro va intra in dificultate.

- al doilea aspect, care ne vizeaza si pe noi, pentru ca am aderat la Euro+, este legat de Mecanismul European de Stabilitate. Acesta a fost stabilit a fi creat inca din luna iunie, dar deocamdata nu s-a intamplat nimic in UE. Vorbim de el, dar acesta nu este nici macar in stadiu incipient.

Pentru Romania este extrem de important ca acest mecanism sa fie pus in functiune. Este un mecanism care ne-ar asigura tuturor respectarea unor reguli interne, o transparenta a actiunii legata de cheltuirea bugetului, de nivelul de taxe..., care n-ar mai crea distorsiuni majore in interiorul UE.

3. Al treilea subiect este legat de consolidarea sistemului bancar, prin recapitalizare.

Romania nu are probleme cu sistemul bancar. Din pacate insa, la stadiul in care UE nu a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european. O plateste prin dobanzi foarte ridicate, fiindca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro - fie ca sunt austriece, franceze, grecesti -, iar dobanzile, atat pentru imprumuturile guvernamentale cat si pentru imprumuturile zonei private, au ajuns la un nivel deja inacceptabil.

Or, indirect, Romania - un stat din afara zonei euro - a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro. Acest lucru trebuie spus cinstit si discutat la acest Consiliu. Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit catre guverne care un nivel foarte ridicat de indatorare catre state care nu sunt in zona euro. Si, din pacate, si cele mai sarace, ceea ce este imoral.

Solicitarea noastra va fi ca, in procesul de capitalizare al bancilor care actioneaza in Romania si cred in toata zona non-euro, sa se tina cont si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile din zona non-euro.

Citeste si: