Nanomaterialele sunt acele materiale ale caror parti componente au o dimensiune cuprinsa intre 1 si 100 miliardimi dintr-un metru, conform unei recomandari adoptate astazi de Comisia Europeana. Nanomaterialele se folosesc deja in sute de aplicatii si produse de larg consum, de la pasta de dinti la baterii, vopsele si imbracaminte.

Insa, avand in vedere ca inca mai exista incertitudini legate de riscurile pe care le pot prezenta aceste substante, este nevoie de o definitie clara pentru a ne asigura ca se aplica regulile de siguranta chimica adecvate.

Definitia adoptata astazi este bazata pe o abordare care ia in considerare particulele componente ale unui material, si nu riscurile sau pericolele pe care le prezinta materialul respectiv. Nanomaterialul este descris ca fiind "un material natural, secundar sau fabricat care contine particule, fie in stare libera, fie formand agregate sau aglomerate, atunci cand una sau mai multe dimensiuni externe a cel putin 50% din particule calculate folosind distributia dimensionala dupa numar se incadreaza in intervalul de marime 1 nm – 100 nm."

Integral in EurActiv.ro