Ministerul Sanatatii supune dezbaterii publice un proiect de hotarare de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul sanatatii publice. Proiectul de act normativ prevede sanctiuni drastice in cazul nerespectarii normelor de igiena, dar si pentru personalul din sistemul medical de urgenta care nu respecta legislatia, indiferent daca lucreaza la stat sau in privat, potrivit Mediafax. Cele mai mari amenzi prevazute in proiect sunt in cuantum cuprins intre 10.000 si 30.000 de lei.

Internarea peste numarul de locuri si depasirea numarului de paturi, amendate cu pana la 6.000 lei

  • Spitalele care interneaza peste numarul de locuri si depasesc numarul de paturi in saloane, precum si unitatile sanitare in care nu functioneaza sistemele de incalzire si de aer conditionat pot fi amendate cu pana la 6.000 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

De asemenea, aceeasi sanctiune va fi data si in cazul neasigurarii in unitatile si in spatiile care acorda asistenta medicala si sociala pentru copii a spatiului de cazare si a conditiilor de igiena pentru mame insotitoare, precum si internarea acestora in numar mai mare decat cel stabilit prin structura de paturi aprobata de Ministerul Sanatatii.

La aceeasi amenda se incadreaza si neasigurarea echipamentului de protectie complet pentru personalul medico-sanitar in conformitate cu normele in vigoare, precum si neutilizarea acestuia.

Proiectul prevede amenzi intre 3.000 si 6.000 de lei si in cazul neasigurarii in spitale, in conditiile stabilite prin normele de igiena in vigoare, a unei rezerve de apa pentru consum uman care sa asigure necesarul pentru o perioada de minimum 12 ore.

Transportul pacientilor fara centura in ambulanta, amendat de la 1.000 la 2.000 de lei

  • Transportul pacientilor in ambulanta pe targa sau pe scaune fara centura de siguranta si fumatul in salvari se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei, indiferent daca echipajul respectiv face parte din sistemul public sau cel privat, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

Aceeasi amenda o vor primi serviciile de ambulanta private comerciale, aflate in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate sau cu casele private de asigurari pentru sanatate, in cazul utilizarii unor reclame care sugereaza ca asistenta de urgenta este "gratuita" sau consultatiile sunt "gratuite", cat si pentru neafisarea conform normelor in vigoare a numarului de apel si a modului de prestare a serviciilor reclamelor.

Tot contraventii sunt considerate si angajarea in cadrul serviciilor publice sau private de ambulanta de personal fara certificare si instruire profesionala, neasigurarea dotarii specifice compartimentelor din cadrul serviciilor publice si private de ambulanta, cat si din cadrul Serviciilor Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, precum si clasificarea unui echipaj la un nivel superior in conditiile lipsei dotarii necesare nivelului de competenta. Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 5.000 de lei.

Alte contraventii, sanctionate cu amenda de la 5.000 la 15.000 de lei sunt considerate si neasigurarea de catre serviciile de ambulanta private a dotarii ambulantelor cu echipamente, materiale sanitare si medicamente conform reglementarilor legale in vigoare, neasigurarea dotarii minime obligatorie pentru fiecare tip de echipaj, precum si reclasificarea unui echipaj sau a unei persoane la un nivel superior celui autorizat initial, fara obtinerea aprobarii autoritatii de sanatate publica care a emis autorizatia.

Amenzi pentru spitale private cu urgenta care nu ingrijesc pacientii in stare critica saraci

  • Unitatile sanitare private care detin servicii de urgenta si nu acorda asistenta medicala urgenta unui pacient fara posibilitati de achitare a costurilor aferente stabilizarii, aflat in stare critica, pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei.

Medicii din UPU care refuza sa consulte bolnavi in stare critica pot fi amendati

  • Medicii din Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si din centrele cu acelasi profil care refuza sa acorde asistenta medicala de urgenta unui pacient in stare critica pot primi amenzi intre 2.000 si 15.000 de lei, in functie de consecintele gestului lor.

De asemenea, cu amenda de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sanctionata neorganizarea primirii urgentelor in spital prin sistem de camere de garda de catre spitalele locale generale care nu pot organiza in structura lor CPU, din lipsa de resurse umane sau materiale.

Amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare din spital

  • Ministerul Sanatatii propune amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare, reutilizarea articolelor de unica folosinta si neasigurarea serviciilor de supraveghere si control al infectiilor nozocomiale in spitale.

Totodata, potrivit proiectului de act normativ, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei neinregistrarea si neraportarea cazurilor de boli transmisibile la autoritatea de sanatate publica teritoriala, neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie si neinstituirea masurilor de prevenire si combatere a extinderii procesului epidemiologic.

Aceeasi amenda se aplica si in cazul neefectuarii decontaminarii vehiculelor cu care au fost transportati bolnavi contagiosi de catre unitatea sanitara care asigura izolarea bolnavilor, neefectuarea dezinfectiei terminale in focare colective de boli transmisibile si nerespectarea de catre persoane fizice, suspecti si convalescenti de boli transmisibile, purtatori sanatosi de germeni patogeni, precum si de catre persoane juridice a masurilor prevazute de normele in vigoare, in scopul prevenirii si combaterii bolilor transmisibile.

  • Amenzi intre 2.000 si 4.000 de lei vor fi date in cazul in care spitalul nu asigura lenjerie curata, dezinfectata, calcata si schimbata de cel putin de doua ori pe saptamana sau ori de cate ori este nevoie dupa fiecare pacient, precum si nerespectarea circuitului acesteia.

De asemenea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 de lei nerespectarea regimului si conditiilor de acces in unitatile sanitare, dar si neasigurarea, in unitatile sanitare de orice tip, a dotarilor cu obiecte sanitare in numar corespunzator normativului in vigoare.