Bazaie, inteapa si ne tulbura somnul, mai ales in noptile calduroase de vara. In Romania, de obicei, intepatura tantarilor nu provoaca mai mult decat o simpla mancarime, insa nu disconfortul este cel mai mare motiv de ingrijorare cand vine vorba de aceste insecte, ci bolile pe care le pot transmite. Din fericire, doar aproximativ 100 din cele peste 2700 de specii de tantari cunoscute sunt intr-adevar periculoase din acest punct de vedere. Din pacate, statisticile spun ca peste un milion de oameni mor anual in intreaga lume din cauza bolilor transmise de tantari: malarie, febra galbena, febra West Nile, encefalita, filarioza limfatica samd.

Citeste mai mult despre bolile infectioase transmise de tantari si comenteaza pe MedLive.ro.

Marea majoritate a cazurilor provin din zonele cu clima tropicala, acolo unde insectele gasesc un mediu propice pe toata perioada anului. De aceea, inainte de a pleca intr-o calatorie in tari exotice, este bine sa te informezi asupra bolilor raspandite in acea regiune si asupra insectelor periculoase. Cere sfatul medicului si ia masuri profilactice. Nici zonele temperate nu sunt ferite de pericol. Dovada este virusul West Nile, responsabil anul acesta pentru doua decese in Romania.

Boli transmise de tantari:

Malaria - se transmite prin muscatura tantarului anofel si afecteaza in special Africa sub-sahariana. Simptomele sunt resimtite dupa 8–30 de zile si includ:

  • febra;
  • frisoane;
  • dureri articulare;
  • varsaturi;
  • anemie;
  • cefalee;
  • astenie;
  • parestezii, paralizii, convulsii (mai rar, in cazul pacientilor cu sistemul imunitar foarte slabit).

Exista doua tipuri de malarie: benigna si maligna. Tipul benign este mai bland si mai usor de tratat. Malaria maligna poate fi foarte grava, uneori fatala. Tratamentul se face in institutii de specialitate si este diferit pentru diferitele forme ale bolii. Declararea cazului si internarea sunt obligatorii.

Febra West Nile ne da motive de ingrijorare in aceasta perioada, datorita cazurilor aparute in Europa, in state precum Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia sau Bulgaria. In prezent, in Romania sunt inregistrati 20 de pacienti infectati cu West Nile. In majoritatea cazurilor, infectia cu acest virus se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele ale gripei (febra, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greata, varsaturi, refuzul alimentelor, stare de epuizare). Totusi, anumite tulpini West Nile sunt mult mai virulente, caz in care boala poate evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita.

Encefalitele virale. In Romania se intalnesc encefalita West-Nile si encefalita Europei Centrale, ambele fiind transmise prin insecte. Boala debuteaza brusc, cu febra, alterarea starii generale, cefalee, varsaturi in jet. Persoanele care prezinta astfel de simptome trebuie sa se prezinte imediat la medic, deoarece boala afecteaza creierul si pot ramane cu sechele grave pentru tot restul vietii. La scurt timp dupa primele semne, se instaleaza sindromul encefalitic caracterizat prin:

  • stare de confuzie;
  • apatie;
  • agitatie;
  • delir;
  • halucinatii.

Uneori pot aparea convulsii si pacientul intra in coma la aproximativ doua zile de la debut. Formele severe ale encefalitei pot duce la coma sau chiar la deces. Sansele pentru o recuperare completa scad daca apar simptome severe, cum ar fi convulsiile, sau daca tratamentul este intaziat.

Filarioza limfatica, numita si elefantiazis, este o afectiune cauzata de o gama de paraziti incluzand Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate transmise de tantari. Boala afecteaza 120 de milioane de persoane din toata lumea, 40 de milioane din acestea avand o forma grava. De multe ori simptomele nu apar pana dupa multi ani de la infectie. Cantitatea de paraziti din sange creste, cauzand acumulari de fluid in tesuturile inconjuratoare. Cele mai comune si vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale si sani.